Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Την πιθανότητα αναθεώρησης του προγραμματισμένου ανασχεδιασμού των χρεώσεων για την παροχή δεδομένων εξετάζει η Euronext, καθώς εντείνονται οι αντιδράσεις από συμμετέχοντες της αγοράς σχετικά με το ενδεχόμενο αυξημένου κόστους πρόσβασης σε κρίσιμες χρηματιστηριακές πληροφορίες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το σχέδιο της εταιρείας για επικαιροποίηση της δομής τιμολόγησης στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τους νέους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προκαλέσει προβληματισμό, καθώς ορισμένοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ενδέχεται να δημιουργήσει ανισότητες στις χρεώσεις και να αυξήσει το κόστος, ιδιαίτερα για τις εναλλακτικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης που ανταγωνίζονται το χρηματιστήριο.

1

Η εταιρεία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους πελάτες της σχετικά με τις νέες τιμές, οι οποίες προγραμματίζεται να τεθούν σε ισχύ τον Οκτώβριο, και «δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα αναθεωρήσει τον πίνακα χρεώσεων ή όχι», ανέφερε εκπρόσωπος της Euronext σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

Σε επιστολή της προς τη Euronext, την οποία εξέτασε το Bloomberg, η Ένωση Χρηματοπιστωτικών Αγορών στην Ευρώπη (AFME) εξέφρασε ανησυχίες για τη μεγάλη απόκλιση στις χρεώσεις μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών πελατών, σημειώνοντας ότι οι εναλλακτικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και οι εσωτερικοί διαμεσολαβητές (systematic internalizers) -οι οποίοι διεκπεραιώνουν εντολές πελατών μέσω των δικών τους βιβλίων- φαίνεται να έρχονται αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Αν και το νέο μοντέλο χρεώσεων θα κοστίσει περισσότερο σε ορισμένους πελάτες και λιγότερο σε άλλους, θεωρείται «ουδέτερο» ως προς τα έσοδα (revenue-neutral) για τον φορέα του χρηματιστηρίου και δεν έχει σκοπό να φέρει σε μειονεκτική θέση καμία συγκεκριμένη κατηγορία πελατών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Euronext.

Η αναδιαμόρφωση των χρεώσεων προέκυψε ως αποτέλεσμα του νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης και της διαφάνειας, γεγονός που ωθεί τους παρόχους δεδομένων αγοράς σε όλη την περιοχή να επικαιροποιήσουν τα τιμολογιακά τους μοντέλα. Το κόστος των δεδομένων στα οποία βασίζονται οι συμμετέχοντες στην αγορά για να κάνουν τη δουλειά τους -όπως οι τιμές μετοχών και ομολόγων- αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των χρηματιστηρίων και των πελατών τους εδώ και χρόνια, όμως οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. έφεραν τη σύγκρουση στο προσκήνιο.

Η επιστολή της AFME, η οποία εστάλη στη Euronext τον Απρίλιο, κοινοποιήθηκε επίσης στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και στη διεύθυνση χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα. Εκπρόσωπος του lobby των τραπεζών επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Εκπρόσωπος της ESMA επιβεβαίωσε ότι έλαβαν την επιστολή και ότι είναι «ενήμεροι για τα ερωτήματα που θέτει η AFME στη Euronext σχετικά με την εφαρμογή». Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Αρκετά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επαγγελματιών Διαπραγματευτών (European Principal Traders Association) έχουν επίσης εκφράσει ιδιωτικά τις ανησυχίες τους στη Euronext για τις προτεινόμενες χρεώσεις, αν και ο κλαδικός φορέας δεν έχει δώσει έμφαση στο θέμα κατά τις επαφές του με το χρηματιστήριο, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Ο τομέας Κεφαλαιαγορών και Λύσεων Δεδομένων (Capital Markets and Data Solutions) της Euronext -ο οποίος περιλαμβάνει τα δεδομένα των αγορών και άλλες πηγές εσόδων, όπως τα τέλη εισαγωγής εταιρειών (listing fees)- συνεισέφερε σχεδόν το 37% των πωλήσεων του ομίλου πέρυσι. Η εταιρεία δεν αναλύει στις δημόσιες οικονομικές εκθέσεις της τα έσοδα που προέρχονται ειδικά από τα δεδομένα τα οποία υπόκεινται στον εν λόγω κανονισμό, καταλήγει το δημοσίευμα του Bloomberg.

 

Διαβάστε επίσης 

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Σημαντική ενίσχυση της αγοράς και αύξηση 41,8% στη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων – Παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση 2025

Μητσοτάκης για νέο κόμμα Τσίπρα: «Θεαματική βουτιά στο παρελθόν – Θα δούμε αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με νέο ΑΦΜ»

FT: Άδειο το ταμείο του Συμβουλίου Ειρήνης του Τραμπ, παρά τις δεσμεύσεις των 17 δισ. από ηγέτες