ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο απηύθυνε την Τετάρτη, με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κούβας, βιντεοσκοπημένο μήνυμα στα ισπανικά προς τον λαό του νησιού, στο οποίο απέδωσε τις «αδιανόητες δυσκολίες» που αντιμετωπίζει η χώρα στην κομμουνιστική ηγεσία της.
🇺🇸🇨🇺 pic.twitter.com/nwEePVJ1lX
— Secretary Marco Rubio (@SecRubio) May 20, 2026
Πρόκειται για την πρώτη απευθείας παρέμβαση του Ρούμπιο προς τον κουβέζικο πληθυσμό υπό την ιδιότητά του ως υπουργού Εξωτερικών και εντάσσεται, σύμφωνα με το Axios, στην ευρύτερη εκστρατεία πίεσης της κυβέρνησης Τραμπ προς την Αβάνα.
Ο Ρούμπιο υποστήριξε πως η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων και τροφίμων οφείλεται στο ότι όσοι ελέγχουν τη χώρα «έχουν λεηλατήσει δισεκατομμύρια δολάρια» τα οποία θα έπρεπε να καταλήγουν στον λαό.
Έρχεται κατηγορητήριο κατά του Ραούλ Κάστρο
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει κατηγορητήριο κατά του Ραούλ Κάστρο, για φερόμενη διαταγή κατάρριψης δύο αεροσκαφών με έδρα το Μαϊάμι το 1996.
Ο Ρούμπιο αναφέρθηκε επίσης στην επιχειρηματική στρατιωτική κοινοπραξία GAESA, η οποία –σύμφωνα με το ρεπορτάζ– ελέγχει σημαντικό μέρος της κουβανικής οικονομίας, από τον τουρισμό έως τις τράπεζες και τα δίκτυα εμβασμάτων.
Κατηγόρησε την ηγεσία ότι λειτουργεί ως «καθεστώς ελέγχου» και όχι ως επαναστατική κυβέρνηση, ενώ υποστήριξε πως ο λαός καλείται να κάνει θυσίες και ότι καταστέλλεται η κοινωνική δυσαρέσκεια.
Η αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με το Axios, προτείνει πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 100 εκατ. δολ. σε τρόφιμα και φάρμακα, με την προϋπόθεση να διανεμηθεί μέσω της Καθολικής Εκκλησίας ή άλλων οργανώσεων, ώστε να μην περάσει υπό τον έλεγχο κρατικών μηχανισμών.
Η κυβέρνηση της Κούβας, από την πλευρά της, αποδίδει τα προβλήματα στην οικονομία της στο αμερικανικό εμπάργκο και στις νέες κυρώσεις, καθώς και στην απώλεια φθηνής πετρελαϊκής υποστήριξης από τη Βενεζουέλα.
Που πρέπει να βασίζεται μια «Νέα Κούβα»
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ φέρεται επίσης να εξετάζει περαιτέρω κυρώσεις και διώξεις, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Αβάνα διατηρεί δεσμούς με στρατιωτικούς και μυστικές υπηρεσίες από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.
Ο Ρούμπιο, στο μήνυμά του, υπογράμμισε ότι μια «νέα Κούβα» θα πρέπει να βασίζεται στο δικαίωμα πολιτικής συμμετοχής, στην επιχειρηματικότητα και στην ελευθερία έκφρασης.
Διαβάστε επίσης:
Φον ντερ Λάιεν για drones στη Βαλτική: Η Ρωσία φέρει «άμεση ευθύνη»
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ο Τσίπρας θεωρεί ότι η ιστορία της Αριστεράς τελείωσε γι’ αυτόν και γενικώς
Μαρκ Ρούτε: Ανεπίσημες συζητήσεις για στρατιωτική επιχείρηση στα Στενά του Ορμούζ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ για Νετανιάχου: Θα κάνει ό,τι θέλω εγώ, θα μπορούσα να κατέβω για πρωθυπουργός στο Ισραήλ
- Ελβετία: Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης επιδιώκει η κυβέρνηση για να αποφύγει το ασφαλιστικό σοκ
- Stoiximan AegeanBall Festival 2026: Το απόλυτο μπασκετικό ραντεβού του καλοκαιριού επιστρέφει στη Σύρο
- ΡΑΣ για Τέμπη: Σε ακρόαση η Hellenic Train για την πυραντοχή των καθισμάτων στo Intercity 62
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.