ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Super League ολοκληρώνει την Κυριακή 17/7 τη φετινή της διαδρομή με μία αγωνιστική που μπορεί να μην έχει αγωνία για τον τίτλο, έχει όμως τεράστιο ενδιαφέρον για τη δεύτερη θέση, την ευρωπαϊκή προοπτική της επόμενης χρονιάς και φυσικά τα χρήματα που τη συνοδεύουν.
Η ΑΕΚ έχει ήδη στεφθεί πρωταθλήτρια, φτάνοντας στο 14ο πρωτάθλημα της ιστορίας της, όμως πίσω από τη φιέστα της Νέας Φιλαδέλφειας κρύβεται μία μάχη με μεγάλο οικονομικό και αγωνιστικό βάθος. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται δεύτερος με 65 βαθμούς, ο ΠΑΟΚ ακολουθεί στους 63 και τα δύο παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν νίκη απέναντι στην ΑΕΚ ή απώλεια βαθμών του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο για να κρατήσουν τη δεύτερη θέση. Ο «Δικέφαλος» του Βορρά από την άλλη χρειάζεται μόνο νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό και παράλληλα στραβοπάτημα του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Το ενδιαφέρον γίνεται ακόμη μεγαλύτερο λόγω των ευρωπαϊκών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου από τον ΟΦΗ. Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ έχει ήδη εξασφαλισμένη θέση στα play offs του Champions League και παρουσία σε League Phase ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο ΟΦΗ ως Κυπελλούχος έχει «κλειδώσει» τα play offs του Γιουρόπα Λιγκ και επίσης ευρωπαϊκή League Phase.
Αυτό σημαίνει ότι ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος της Super League θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι από τον δεύτερο προκριματικό γύρο στα τέλη Ιουλίου. Ο δεύτερος θα βρεθεί στο League Path του Champions League, ο τρίτος στο Γιουρόπα Λιγκ και ο τέταρτος στο Κόνφερενς.
Και εδώ αρχίζουν τα πραγματικά μεγάλα χρήματα.
Τα εκατομμύρια του Champions League και το σενάριο της Άστον Βίλα
Η δεύτερη θέση δεν αφορά απλώς ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μονοπάτι. Αφορά πιθανότητα εσόδων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη και η συμμετοχή μόνο στους προκριματικούς γύρους του Champions League εξασφαλίζει σημαντικά μπόνους UEFA, μεγαλύτερα τηλεοπτικά έσοδα, αυξημένες χορηγικές αξίες και καλύτερη μεταγραφική δυναμική. Η είσοδος σε League Phase ανεβάζει τα ποσά σε επίπεδα που μπορούν να αλλάξουν ολόκληρο τον σχεδιασμό μιας ΠΑΕ.
Ειδικά για τον Ολυμπιακό υπάρχει ακόμη μία παράμετρος που παρακολουθούν στενά στο λιμάνι. Αν οι Πειραιώτες τερματίσουν δεύτεροι και ταυτόχρονα η Άστον Βίλα κατακτήσει το Europa League, έχοντας παράλληλα εξασφαλίσει θέση στην πρώτη τετράδα της Premier League, τότε ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League αντί για τον δεύτερο.
Με απλά λόγια, λιγότερα παιχνίδια μέσα στο καλοκαίρι, περισσότερος χρόνος προετοιμασίας, μικρότερη καταπόνηση και πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα εισόδου σε League Phase. Για έναν σύλλογο με υψηλό μπάτζετ και πίεση αποτελεσμάτων, αυτό μεταφράζεται άμεσα σε οικονομικό και αγωνιστικό πλεονέκτημα.
Η ΑΕΚ της σταθερότητας και της φιέστας
Η ΑΕΚ πηγαίνει στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς με την ψυχολογία της πρωταθλήτριας και με αριθμούς που εξηγούν γιατί έφτασε στην κορυφή. Παραμένει αήττητη στα play offs με απολογισμό 3 νίκες και 2 ισοπαλίες, ενώ το αήττητο σερί της στο πρωτάθλημα κρατά από τον περασμένο Οκτώβριο.
Η εικόνα της ομάδας του Μάρκο Νίκολιτς στην Τούμπα ήταν χαρακτηριστική της φετινής της συνέπειας. Παρά το γεγονός ότι είχε ήδη κατακτήσει μαθηματικά το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ δεν εμφανίστηκε χαλαρή. Δημιούργησε μεγάλες ευκαιρίες, είχε δοκάρι, βρήκε γκολ με τον Γιόβιτς και έφτασε μία ανάσα από το τέταρτο συνεχόμενο τρίποντο στα play offs.
Στο πρώτο ημίχρονο ο Παβλένκα κράτησε όρθιο τον ΠΑΟΚ απέναντι στις προσπάθειες των Βάργκα, Ζίνι και Ζοάο Μάριο. Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ άντεξε την πίεση του πρώτου δεκαπενταλέπτου, ισορρόπησε ξανά το παιχνίδι και βρήκε το 0-1 στο 73’ με τον Γιόβιτς, ο οποίος είχε περάσει λίγο νωρίτερα στο ματς μαζί με τον Κουτέσα που έδωσε την ασίστ.
Η ισοφάριση του ΠΑΟΚ στο 88’ δεν άλλαξε τη συνολική εικόνα. Η ΑΕΚ έφυγε από την Τούμπα με τον βαθμό, αλλά και με την αίσθηση ότι παραμένει η πιο ισορροπημένη ομάδα του πρωταθλήματος.
Η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό έχει πλέον χαρακτήρα φιέστας. Η «Allwyn Arena» αναμένεται κατάμεστη για την απονομή του τίτλου, όμως ο Νίκολιτς δεν θέλει χαλαρότητα. Η ΑΕΚ θέλει να ολοκληρώσει τη χρονιά χωρίς ήττα στα play offs και να κλείσει τη σεζόν με νίκη απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο.
Υπάρχει και ένα προσωπικό κίνητρο. Ο Γιόβιτς βρίσκεται στα 17 γκολ και κυνηγά τον Ελ Κααμπί του Ολυμπιακού που έχει 18 στην κούρσα του πρώτου σκόρερ.
Ο Ολυμπιακός κρατά την τύχη στα χέρια του
Ο Ολυμπιακός πήγε στα play offs με στόχο το πρωτάθλημα, αλλά πλέον παλεύει για να διατηρήσει τη δεύτερη θέση και να μη χαθεί το ευρωπαϊκό μονοπάτι του Champions League.
Η νίκη με 1-0 απέναντι στον Παναθηναϊκό στο «Καραϊσκάκης» ήταν ίσως η πιο πειστική εμφάνιση των τελευταίων εβδομάδων. Το τελικό σκορ αδικεί την εικόνα του παιχνιδιού, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» δημιούργησαν πολλές ευκαιρίες και δεν απειλήθηκαν ουσιαστικά ούτε μία φορά. Ο Τσικίνιο έχασε δύο σημαντικές φάσεις στο πρώτο εικοσάλεπτο, ο Ζέλσον συνέχισε να δημιουργεί προβλήματα από τα άκρα, ενώ το γκολ του Μπρούνο στο 41’ ακυρώθηκε μέσω VAR για φάουλ που είχε προηγηθεί. Τελικά, ο Ροντινέι έδωσε τη λύση στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους.
Στην επανάληψη η ομάδα του Μεντιλίμπαρ συνέχισε να ελέγχει πλήρως τον ρυθμό, απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που έδειχνε ανήμπορος να αντιδράσει.
Παρά το θετικό αποτέλεσμα, στον Ολυμπιακό επικρατεί έντονη δυσφορία για τους διαιτητικούς ορισμούς της τελευταίας αγωνιστικής. Η δημόσια επίθεση του Κώστα Καραπαπά προς ΕΠΟ, ΚΕΔ και Λανουά έδειξε το κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό της ΠΑΕ. Οι Πειραιώτες θεωρούν ότι σε μία αγωνιστική όπου κρίνεται η δεύτερη θέση, οι επιλογές διαιτητών πρώτης κατηγορίας αντί για ελίτ δημιουργούν εύλογες ενστάσεις. Η τοποθέτηση Καραπαπά είχε σαφείς αιχμές τόσο για το ΑΕΚ – Ολυμπιακός όσο και για το Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ, ειδικά μετά τον ορισμό Γεωργιανού διαιτητή στη Λεωφόρο.
Το… αντίο στην (άδεια) Λεωφόρο
Στη Λεωφόρο το κλίμα είναι βαρύ. Ο Παναθηναϊκός ολοκληρώνει ίσως τα χειρότερα play offs της ιστορίας του. Οι «πράσινοι» παραμένουν χωρίς νίκη με απολογισμό 0-2-3 και μόλις ένα γκολ ενεργητικό. Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι η συνολική εικόνα της ομάδας. Απέναντι στον Ολυμπιακό είχε μόλις πέντε τελικές προσπάθειες και καμία στον στόχο, ενώ σε ολόκληρο το ματς έμοιαζε ακίνδυνος.
Ο Ράφα Μπενίτεθ βλέπει την ομάδα του να καταρρέει αγωνιστικά στο φινάλε της χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται και ένα τεράστιο κύμα απουσιών. Ίνγκασον, Πελίστρι, Μπακασέτας και Ρενάτο είναι εκτός, με το ρόστερ να έχει αποδυναμωθεί σημαντικά. Το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών λόγω της τιμωρίας από τη ΔΕΑΒ, κάτι που αφαιρεί από τη Λεωφόρο το τελευταίο συναισθηματικό στοιχείο της σεζόν. Και αυτό έχει τη σημασία του, καθώς πρόκειται για το τελευταίο παιχνίδι πριν από τη μετάβαση στο νέο γήπεδο στον Βοτανικό.
Και το χειρότερο; Στο τελευταίο επίσημο ματς του Παναθηναϊκού στην ιστορική Λεωφόρο, δεν θα υπάρχει κόσμος μετά την τιμωρία από τη ΔΕΑΒ.
Ο ΠΑΟΚ ψάχνει υπέρβαση με άδεια μπαταρία
Ο ΠΑΟΚ ταξιδεύει στην Αθήνα γνωρίζοντας ότι δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον εαυτό του. Πρέπει να νικήσει τον Παναθηναϊκό και ταυτόχρονα να περιμένει απώλεια του Ολυμπιακού.
Το πρόβλημα για τον Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ότι η ομάδα του δεν δείχνει σε καλή κατάσταση. Απέναντι στην ΑΕΚ είχε μόλις ένα καλό δεκαπεντάλεπτο στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους και συνολικά έμοιαζε κουρασμένη, χωρίς ένταση και με σοβαρά κενά στην άμυνα. Ο 19χρονος Μύθου έσωσε τον βαθμό στο 88’, ενώ στις καθυστερήσεις ο Γιακουμάκης έχασε μεγάλη ευκαιρία για πλήρη ανατροπή. Ο Λουτσέσκου καλείται να βρει ενέργεια και καθαρό μυαλό σε μία ομάδα που δείχνει να έχει αδειάσει στο πιο κρίσιμο σημείο της χρονιάς.
Η ειρωνεία είναι ότι πριν από λίγες εβδομάδες ο ΠΑΟΚ έδειχνε φαβορί για τη δεύτερη θέση. Πλέον χρειάζεται συνδυασμό αποτελεσμάτων για να την κατακτήσει. Και κάπως έτσι, η τελευταία βραδιά της Super League δεν αφορά μόνο μία φιέστα τίτλου. Αφορά ευρωπαϊκά εισιτήρια, εκατομμύρια ευρώ, πίεση, διαιτητικές κόντρες, μεταγραφικούς σχεδιασμούς και το πώς θα μπει κάθε μεγάλη ομάδα στο καλοκαίρι.
Γιατί στην πραγματικότητα, η επόμενη σεζόν ξεκινά από αυτή την Κυριακή…
Διαβάστε επίσης:
Ηλιόπουλος: «Η ΑΕΚ δεν είναι μόνο ομάδα, δεν είναι ιδέα, η ΑΕΚ είναι κίνημα»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Προφυλακιστέοι οι 6 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα στις πολεοδομίες της Αττικής
- Κάνναβη και συνθετικά ναρκωτικά: «Έκρηξη» στους εφήβους, νέα νομοθετική παρέμβαση του Ά. Γεωργιάδη
- Απόστολος Βακάκης: Στην κινούμενη άνοδο της αβεβαιότητας η Jumbο και οι επενδυτές της
- Είναι τόσο καλός αυτός ο 19χρονος, Κίμι Αντονέλι που έχει νικήσει σε 5 συνεχόμενους αγώνες Formula 1;
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.