ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενισχύονται κι άλλο το Brent και το WTI , καθώς η αγωνία της παγκόσμιας αγοράς κορυφώνεται μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών και την απογοήτευση των Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τη νέα πρόταση της Τεχεράνης για το Ορμούζ.
Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent διαπραγματεύονται λίγο πιο κάτω από τα 112 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα κέρδη τους για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση και φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο περίπου ενός μήνα, την ίδια ώρα που η πραγματική τιμή του φυσικού αργού πετρελαίου Brent (physical market) έχει ξεπεράσει τα 150 δολάρια ανά βαρέλι για κάποιους αγοραστές, λόγω σοβαρών ελλείψεων που σημειώνονται στην προσφορά.
Την ίδια ώρα τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού WTI διαπραγματεύονται σε τιμές πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Οι επενδυτές αγωνιούν για την απάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ στην τελευταία πρόταση του Ιράν για τερματισμό της σύγκρουσης και άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ. Ωστόσο, αναφορές υποδηλώνουν ότι ο Τραμπ είναι δυσαρεστημένος με την προσφορά, καθώς το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης παραμένει βασικό σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις.
Παρόλο που η κατάπαυση του πυρός ισχύει σε μεγάλο βαθμό από τις αρχές Απριλίου, οι κινήσεις Ιράν και ΗΠΑ έχουν διακόψει τη ναυσιπλοϊα μέσω των Στενών του Ορμούζ ενισχύοντας τις ανησυχίες για διακοπές στην προσφορά πετρελαίου, LNG και μιας σειράς πρώτων υλών που παράγονται από τις χώρες του κόλπου.
Στην ένατη εβδομάδα πολέμου οι τιμές της ενέργειας κινούνται σε τροχιά απότομης ανόδου ενισχύοντας τους φόβους για το μέλλον. Εξάλλου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει για ένα πιθανό άνευ προηγουμένου σοκ στην προσφορά, παράλληλα με τους αυξανόμενους κινδύνους επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης.
Διαβάστε επίσης
Aktor LNG – Venture Global: Iστορική ενεργειακή συμφωνία $6 δισ. για LNG στην Αλβανία
OpenAI: Σε κλοιό πιέσεων οι σύμμαχοι της εταιρείας ΑΙ – Βουτιά της SoftBank, πιέσεις στην Oracle
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Προειδοποίηση από τον CEO της Ryanair: Αν οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν υψηλές και το καλοκαίρι, θα δείτε αεροπορικές να χρεοκοπούν
- Χρηματιστήριο: Alpha, ETE, Allwyn έστειλαν τον δείκτη στα όρια των 2.200 μονάδων, πού πήγαν τα πακέτα της Lavipharm, από το +10% στο -10% η Υ/ΚΝΟΤ
- ΗΠΑ: Απροσδόκητο άλμα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Απρίλιο
- Συνάντηση Μητσοτάκη με Εμίρη του Κατάρ: Ενέργεια και επενδύσει άνω του 1 δισ. ευρώ στο επίκεντρο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.