Μήνυμα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και ενεργειακό περιβάλλον έστειλε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΚΤΩΡ και της Atlantic See LNG Trade, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Εξάρχου περιέγραψε μια Ευρώπη που βρίσκεται «σε διαρκή έκπληξη» τα τελευταία χρόνια, καθώς αλλεπάλληλες κρίσεις —από την πανδημία έως τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή— έχουν μεταβάλει ριζικά το οικονομικό και πολιτικό τοπίο. Όπως τόνισε, «ζούμε ήδη σε έναν διαφορετικό κόσμο», όπου οι ισορροπίες ισχύος έχουν αλλάξει, με την Ευρώπη να μην συγκαταλέγεται πλέον στις κυρίαρχες παγκόσμιες δυνάμεις.

1

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ενεργειακή ασφάλεια, εκτιμώντας ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι «ιδιαίτερα δύσκολος» για την Ευρώπη. Όπως εξήγησε, η κρίση δεν περιορίζεται στις αυξήσεις τιμών, αλλά αφορά κυρίως τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου.

Η σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εντάσεις στο Ιράν και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά LNG, περιορίζουν σημαντικά τις διαθέσιμες ποσότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικανικό LNG αναδεικνύεται σε βασική εναλλακτική, υπό την προϋπόθεση σύναψης μακροχρόνιων συμφωνιών.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, τέτοιες συμφωνίες δεν βρίσκουν ομοφωνία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χώρες όπως η Γερμανία να εκφράζουν επιφυλάξεις.

Ο κ. Εξάρχου ανέδειξε και τις θεσμικές αδυναμίες της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι η ύπαρξη ενιαίου νομίσματος χωρίς κοινή οικονομική, εξωτερική και αμυντική πολιτική αποτελεί βασικό δομικό πρόβλημα. Η ανάγκη συναίνεσης μεταξύ 27 κρατών-μελών οδηγεί, όπως είπε, σε καθυστερήσεις και συμβιβασμούς, την ώρα που άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, κινούνται με ταχύτητα και ενιαία στρατηγική.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα κράτη-μέλη εξακολουθούν να λειτουργούν με γνώμονα τα εθνικά τους συμφέροντα, γεγονός που δυσχεραίνει την υιοθέτηση κοινών ενεργειακών πολιτικών.

Σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον, ο επικεφαλής της ΑΚΤΩΡ εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σχετικά πλεονεκτική θέση. Η αναπτυσσόμενη οικονομία, η στρατηγική γεωγραφική θέση και η ενισχυμένη αμυντική ικανότητα δημιουργούν προϋποθέσεις ανάδειξης της χώρας σε κρίσιμο ενεργειακό κόμβο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον «κάθετο διάδρομο» μεταφοράς φυσικού αερίου, τον οποίο χαρακτήρισε όχι μόνο επιχειρηματικό έργο αλλά και εργαλείο γεωπολιτικής ισχύος. Μέσω αυτού, η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο της ως ενεργειακή πύλη προς την Ευρώπη, αξιοποιώντας τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κλείνοντας, ο κ. Εξάρχου εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για βαθύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση. Όπως συνέβη με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της περιόδου της πανδημίας, δεν απέκλεισε την υιοθέτηση νέων κοινών πρωτοβουλιών, όπως ένα ευρωπαϊκό ομόλογο ή ένα νέο ταμείο στήριξης.

«Η Ευρώπη αντιδρά όταν πιέζεται», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή συγκυρία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή αλλά και ευκαιρία για στρατηγική ανασύνταξη.

Με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις ενεργειακές ανακατατάξεις, το βασικό διακύβευμα, σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει σαφές: η εξασφάλιση επάρκειας ενεργειακών πόρων και η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Κάρτσωνας (Breakwave Advisors): Σε τέλμα οι ναυλώσεις τάνκερ από τον Αραβικό Κόλπο

Χρηματιστήριο: Νέα αύξηση της short θέσης από την AKO Capital στην Metlen

Netflix: Ανακοίνωσε buyback ύψους $25 δισ. μετά τη βουτιά της μετοχής