ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Απρόσμενη τροπή πήραν οι εξελίξεις στο αμερικανικό Πεντάγωνο, καθώς ο υπουργός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τζον Φέλαν, υπέβαλε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του, σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής έντασης λόγω του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στα λιμάνια του Ιράν. Πρόκειται για τη δεύτερη αποχώρηση υψηλόβαθμου αξιωματούχου μέσα στον ίδιο μήνα.
Η ανακοίνωση έγινε την Τετάρτη (22.04.2026), αιφνιδιάζοντας μεγάλο μέρος του πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Ναυτικού μέσω της πλατφόρμας X, ο Φέλαν «αποχωρεί από την κυβέρνηση με άμεση ισχύ», με τον υφυπουργό Χουνγκ Κάο να αναλαμβάνει προσωρινά τα καθήκοντά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση φέρεται να ελήφθη κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ύστερα από εβδομάδες εσωτερικών εντάσεων μεταξύ του Φέλαν και του υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ. Καθοριστικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε η δυσαρέσκεια του Λευκού Οίκου για τις καθυστερήσεις στην πρόοδο της ναυπηγικής πολιτικής.
Το παρασκήνιο της αποχώρησης
Πηγές με γνώση των διεργασιών ανέφεραν στο Axios ότι ο Φέλαν είχε παρεκκλίνει από τη γραμμή της διοίκησης. «Δεν κατάλαβε ότι δεν ήταν το αφεντικό», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά πρόσωπο κοντά στις εξελίξεις, προσθέτοντας πως ο ρόλος του ήταν να εφαρμόζει και όχι να διαμορφώνει τις εντολές.
Από την πλευρά του, το CNN μεταδίδει ότι η ένταση μεταξύ Φέλαν και Χέγκσεθ είχε συσσωρευτεί εδώ και καιρό, λόγω τόσο της αργής υλοποίησης μεταρρυθμίσεων όσο και της απευθείας επικοινωνίας του πρώτου με τον πρόεδρο Τραμπ — μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια παράκαμψης της ηγεσίας του Πενταγώνου.
Η οριστική απόφαση φαίνεται να ελήφθη κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ Τραμπ και Χέγκσεθ στον Λευκό Οίκο, όπου εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα, ο πρόεδρος εξέφρασε έντονη απογοήτευση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και έδωσε εντολή να κινηθούν διαδικασίες αντικατάστασης.
Όπως αναφέρεται, ο Τραμπ ζήτησε από τον Χέγκσεθ να «το φροντίσει», με τον υπουργό Άμυνας να αποστέλλει μήνυμα στον Φέλαν, ενημερώνοντάς τον ότι καλείται να παραιτηθεί ή διαφορετικά θα απολυθεί.
Ωστόσο, ο Φέλαν φέρεται να αμφισβήτησε κατά πόσο ο πρόεδρος ήταν ενήμερος για την εντολή αυτή, ξεκινώντας κύκλο επαφών με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, προκειμένου να διασταυρώσει την πληροφορία.
Μη έχοντας πειστεί, ζήτησε τελικά απευθείας συνάντηση με τον Τραμπ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σύντομα στον χώρο υποδοχής της Δυτικής Πτέρυγας, όπου —σύμφωνα με τις ίδιες πηγές— ο Αμερικανός πρόεδρος του επιβεβαίωσε ότι παύεται από τα καθήκοντά του.
Διαβάστε επίσης
Γιώργος Γιουρούκος: Το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης στο Epaminondas (βίντεο)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- OpenAI: Ετοιμάζει ριζική αναβάθμιση του ChatGPT πριν από την IPO – Στόχος η δημιουργία ενός «superapp»
- Ευάγγελος Τουρνάς από Βόρεια Εύβοια: Από αύριο ξεκινούν οι έλεγχοι στις πληγείσες κατοικίες από τους σεισμούς
- Τράπεζα του Ισραήλ: Αγοράζει πάνω από $800 εκατ. καθώς το σέκελ ενισχύεται σε υψηλά 30 ετών
- Και 4ος σεισμός στην Βόρεια Εύβοια 3,7 ρίχτερ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.