ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Λέσβος: Ελλείψεις στα ράφια και μπλόκο στο λιμάνι – Σε πίεση αγορά και παραγωγή λόγω αφθώδους πυρετού
Με θετικούς ρυθμούς κινήθηκε το οργανωμένο λιανεμπόριο* στην Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026, επιβεβαιώνοντας τη διατηρούμενη ανθεκτικότητα της κατανάλωσης, παρά το πληθωριστικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της NielsenIQ για την περίοδο 29 Δεκεμβρίου 2025 – 29 Μαρτίου 2026, η συνολική αγορά των FMCGs στο λιανεμπόριο τροφίμων κατέγραψε αύξηση πωλήσεων σε αξία κατά +6,6%, με την ανάπτυξη να είναι κυρίως καθοδηγούμενη από τη ζήτηση, όπως αποτυπώνεται και στην παράλληλη αύξηση των πωλήσεων σε όγκο (+4,7%).
Τα Τρόφιμα και Ποτά αποτέλεσαν τον βασικό μοχλό ανάπτυξης, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής αξίας των πωλήσεων των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων και καταγράφοντας αύξηση +7,4%. Σε αυτή την ανάπτυξη σημαντική είναι η συνεισφορά των μη αλκοολούχων ποτών/ροφημάτων, των διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και των snacks. Θετικά κινήθηκαν επίσης και οι λοιπές υπερκατηγορίες των FMCGs (Προσωπική Φροντίδα & Υγιεινή +3,8% & Φροντίδα Σπιτιού +3,2%), επιβεβαιώνοντας τη γενικευμένη δυναμική της αγοράς.
Σε επίπεδο καναλιών, τα hypermarkets παρουσίασαν ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον μέσο όρο της αγοράς, στο +11,6%, ενώ γεωγραφικά, Κρήτη και Νησιά ξεχώρισαν με ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον μέσο όρο της χώρας, στο 9,6% & 8,6% αντίστοιχα, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2025.
Οι online πωλήσεις συνεχίζουν να ενισχύουν τη θέση τους στο οργανωμένο λιανεμπόριο, καταγράφοντας αύξηση +21,6% σε αξία, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των φυσικών καταστημάτων, που αναπτύχθηκαν με ρυθμό +7,8%. Το μερίδιο των online πωλήσεων στο σύνολο της αγοράς ανήλθε πλέον σε 3,4%, με ιδιαίτερα ισχυρή συνεισφορά σε κατηγορίες όπως προϊόντα καθαρισμού, βρεφικά και μη αλκοολούχα ποτά.
*Καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., Ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη & Νησιά Ιουνίου & Αιγαίου
Διαβάστε επίσης
Χαρτογράφηση επιδομάτων: Δημιουργείται ενιαίο ψηφιακό μητρώο – Τι αλλάζει σε παροχές και κριτήρια
ΔΝΤ – Παγκόσμια Τράπεζα: Ο προβληματισμός πρωταγωνίστησε στη σύνοδο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργείο Τουρισμού: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την τραγική απώλεια της υπαλλήλου
- Βουλγαρία: Σαρωτική νίκη στις εκλογές για τον φιλορώσο Ράντεφ – Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός
- Δημήτρης Μαρκόπουλος: «Είναι πτυχιούχος του τμήματος “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό”» – Η ανακοίνωση του ΕΑΠ
- Γιώργος Προκοπίου: Ο «κυρίαρχος» των Στενών του Ορμούζ – Πέρασε ένα ακόμη τάνκερ της Dynacom
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.