ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά για τη ναυσιπλοΐα, παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για άνοιγμά τους, με τον Ντόναλντ Τραμπ να κατηγορεί την Ιράν για πλήρη παραβίαση της εκεχειρίας και να προειδοποιεί για πλήγματα σε υποδομές, αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Ο Τραμπ είπε επίσης πως απεσταλμένοι του θα μεταβούν στο Πακιστάν αύριο το βράδυ, έχοντας προετοιμαστεί για περαιτέρω συνομιλίες.
“Προσφέρουμε μια πολύ δίκαιη και λογική συμφωνία και ελπίζω πως θα τη δεχθούν, διότι, εάν δεν τη δεχθούν, οι ΗΠΑ θα καταστρέψουν κάθε ενεργειακή μονάδα και κάθε γέφυρα στο Ιράν”, έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να προσθέσει: αρκετά με την ευγένεια. (“NO MORE MR. NICE GUY!”).
Στο μεταξύ η αγωνία κορυφώνεται για το πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα οι αγορές. Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου και οι χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν άνοδο την Παρασκευή όταν το Ιράν ανακοίνωσε καταρχήν πως θα ανοίξει ξανά τα Στενά, τα οποία είχαν κλείσει για όλα τα πλοία πέραν των ιρανικών, από τότε που ο Τραμπ και το Ισραήλ ξεκίνησαν τον πόλεμο την 28η Φεβρουαρίου.
Όμως, αφού ο Τραμπ δήλωσε πως θα συνεχίσει τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών, η Τεχεράνη ανακοίνωσε χθες πως κρατάει κλειστό τον πορθμό. Τουλάχιστον δύο πλοία ανέφεραν πως δέχθηκαν πυρά ενώ προσέγγισαν τα Στενά χθες.
“Το Ιράν αποφάσισε να ανοίξει πυρ χθες στα Στενά του Ορμούζ. Μια πλήρης παραβίαση της συμφωνίας μας εκεχειρίας”, ανέφερε ο Τραμπ στη σημερινή ανάρτησή του.
“Αυτό δεν ήταν ωραίο, ήταν;”, συμπλήρωσε.
Ιράν: Δύο υπήκοοι ξένων χωρών συνελήφθησαν για εισαγωγή εξοπλισμών Starlink
Οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν δύο υπηκόους ξένων χωρών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας για εισαγωγή εξοπλισμών Starlink, μια απαγορευμένη τεχνολογία στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Οι δύο ύποπτοι, που συνελήφθησαν στην Τζόλφα, στην επαρχία του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, εμπλέκονται στην “εισαγωγή εξοπλισμού δορυφορικού ίντερνετ (Starlink), σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Είναι μέλη “ενός δικτύου που κατηγορείται για συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών με ομάδες που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ”, διευκρινίζεται.
Δύο Ιρανοί συνελήφθησαν επίσης σε αυτήν την υπόθεση: ο ένας θεωρείται ύποπτος ότι “επιχείρησε να μεταφέρει πληροφορίες σε εχθρικά δορυφορικά δίκτυα” και ο άλλος κατηγορείται για δραστηριότητες πληροφοριών.
Το Ιράν είναι σε μεγάλο μέρος του αποκομμένο από το παγκόσμιο διαδίκτυο μετά την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ την 28η Φεβρουαρίου.
Για να παρακάμψουν τους περιορισμούς, ορισμένοι Ιρανοί έχουν προσφύγει σε τερματικούς Starlink, της αμερικανικής εταιρείας SpaceX, που επιτρέπουν να έχει κανείς σύνδεση με το ίντερνετ μέσω δορυφόρου, ακόμα κι αν αυτή η τεχνολογία απαγορεύεται στο Ιράν και τιμωρείται με ποινές φυλάκισης.
Διαβάστε επίσης:
Μυτιλήνη: Οι κτηνοτρόφοι του Μεσοτόπου απέκλεισαν την είσοδο του χωριού
Σκιάθος: Φωτιά τώρα σε δασική έκταση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αυτοκίνητο έπεσε στην θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά – Σε εξέλιξη επιχείρηση του Λιμενικού
- Προτάσεις για τα φιλικά των εθνικών ομάδων
- Bitcoin: Σε χαμηλό τεσσάρων μηνών – «Βουτιά» κάτω από τα 62.000 δολ.
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς δρούσε το κύκλωμα σε Κοζάνη και Αγρίνιο – Ο ρόλος «κλειδί» υπαλλήλου σε Κέντρο Υποδοχής
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.