Από τη Λαγκάρντ στον Πιερρακάκη

Πέρα από μια συζήτηση με ιδιαίτερα ενδιαφέρον περιεχόμενο, η εμφάνιση του Άλφρεντ Κάμμερ δίπλα στον Κυριάκο Πιερρακάκη στο Governor’s Talks του IMF Meeting είχε και έντονο συμβολισμό. Βλέπετε, μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Κάμμερ ανέφερε ότι επρόκειτο για την τελευταία του εμφάνιση με την ιδιότητα του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, καθώς στα τέλη Ιουλίου αποχωρεί από τη θέση του.

Ο Γερμανός οικονομολόγος, ο οποίος υπήρξε ο «ισχυρός άνδρας» του ΔΝΤ στην Ευρώπη για έξι χρόνια, ανέφερε ότι η πρώτη του παρουσία σε Governor’s Talks ήταν με την Κριστίν Λαγκάρντ και η τελευταία στο πλάι του Έλληνα προέδρου του Eurogroup, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τονίσει την εκτίμησή του προς τον Πιερρακάκη και τον νέο ρόλο του.

1

Αντάρτικο ή κομματική πειθαρχία

Αυτό το ερώτημα πλανάται στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα για την άρση της ασυλίας των 11+2 βουλευτών της που ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η άρση της ασυλίας τους για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δηλαδή με δυο λόγια θα ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας συναδέλφων τους, που ουδείς ακόμα, όπως λένε δεν γνωρίζει εάν είναι όντως ένοχοι ή όχι;

Οι αιτήσεις άρσης της βουλευτικής ασυλίας αφορούν τους «γαλάζιους» Κώστα Καραμανλή, Κατερίνα Παπακώστα, Κώστα Σκρέκα, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Νότη Μηταράκη, Κώστα Τσιάρα, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, Μάξιμο Σενετάκη, Λάκη Βασιλειάδη, Χρήστο Μπουκώρο, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Χαράλαμπο Αθανασίου και Τάσο Χατζηβασιλείου.

Θα έχει ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, καθώς δεν είναι λίγοι, αυτοί που σιγοψιθυρίζουν  ότι δεν θα ψηφίσουν για την άρση ή ακόμα ότι θα  απέχουν.

Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου αυτή τη φορά δεν πρόκειται να επιβάλει κομματική πειθαρχία, αφήστε που μερικοί από τους βουλευτές ζήτησαν οι ίδιοι να αρθεί η ασυλία τους βέβαιοι ότι δεν έχουν να κρύψουν τίποτα και ότι δεν έχουν υποπέσει σε έκνομη πράξη.

Εκείνο όμως που ανησυχεί το Μαξίμου είναι η γκρίνια που συνεχίζει να υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ Υπάρχει μεγάλη δυσφορία των βουλευτών που νιώθουν να βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία από λανθασμένους χειρισμούς του Μαξίμου και ότι αυτό τους κάνει ζημιά στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Ούτε η ανακοίνωση για την σύγκλιση της ΚΟ στο τέλος του μήνα έχει κατευνάσει την γκρίνια.

Όλα καλά με την σύζυγο του Πρωθυπουργού

Σε θεραπευτήριο της Λάρισας βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής η σύζυγος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, έπειτα από αιφνίδια αδιαθεσία κατά τη διάρκεια ταξιδιού της. Τι είχε συμβείς

Η Μαρέβα ταξίδευε οδικώς, όταν αισθάνθηκε ελαφρούς πόνους στο στομάχι, ενώ βρισκόταν στην εθνική οδό, γεγονός που την οδήγησε να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Η σύζυγος του πρωθυπουργού μετέβη στο ιδιωτικό θεραπευτήριο για καθαρά προληπτικούς λόγους, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Μόλις τις ολοκλήρωσε, συνέχισε το ταξίδι της και ήδη βρίσκεται στην Αθήνα  Τέλος καλό, όλα καλά.

Στις 9 Μαΐου το ReBrain Greece επιστρέφει στο Λονδίνο

Με τη συμμετοχή 35 μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και αναμενόμενο έντονο ενδιαφέρον από Έλληνες του εξωτερικού. Το εγχείρημα του Υπουργείου Εργασίας, που προωθεί μεθοδικά η Νίκη Κεραμέως, παγιώνεται σταδιακά ως ένα σταθερό «ραντεβού» σύνδεσης της αγοράς με τα ελληνικά ταλέντα της διασποράς.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις μέχρι τώρα δράσεις του ReBrain έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 6.500 ενδιαφερόμενοι, ενώ συνολικά 120 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δώσει το «παρών», αναζητώντας εξειδικευμένα στελέχη.

Όπως επισημαίνει συχνά και η υπουργός Εργασίας, η ανταπόκριση στις διοργανώσεις βασίζεται στο γεγονός ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις στη χώρα για να ανοίξει αυτός ο δίαυλος μεταξύ επιχειρήσεων και Ελλήνων του εξωτερικού. Οπότε το Rebrain είναι μια ουσιαστική δράση εξωστρέφειας, και ταυτόχρονα λειτουργεί  ως καθρέφτης μιας τάσης που ενισχύεται τα τελευταία χρόνια : τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια την περίοδο 2010–2024 έφυγαν από τη χώρα περίπου 735.000 πολίτες, με περισσότερους από 470.000 να έχουν ήδη επιστρέψει.

Η κλειστή σύσκεψη ΚΜ με Κίμπερλι στο Μαξίμου

Ήταν κλειστή η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου με την Κίμπερλι. Μόνον δύο συνεργάτιδες του Πρωθυπουργού ήταν παρούσες. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι ειπώθηκε  στη σύντομη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ως κρίσιμο κόμβο για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αυξανόμενη παρουσία αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών στη χώρα. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρωθυπουργός, «είμαστε πολύ ευτυχείς που σας βλέπουμε και έρχεστε σε μία εποχή που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε ιστορικά υψηλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τις βελτιώσουμε περαιτέρω. Υπάρχει μία ευρεία ατζέντα θεμάτων, την ώρα που η Ελλάδα είναι πυλώνας περιφερειακής σταθερότητα και σύμμαχος των ΗΠΑ».

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί, με φόντο την έναρξη της 6ης Σύμπραξης για Διατλαντική Ενεργειακή Συνεργασία (P-TEC) στην Αθήνα, και στο ενεργειακό σκέλος και στις αμερικανικές επενδύσεις. «Η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου για το LNG την στρατηγική υποδομή της χώρας μας και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Παράλληλα, είπε, υπάρχει ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας για την προσέλκυση περισσότερων αμερικανικών επενδύσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς και για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των κοινωνιών μας.

Και απευθυνόμενος προς την Κίμπερλι είπε «του χρόνου θα γιορτάσετε τα 250 χρόνια από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και είναι μια σημαντική στιγμή για τα κοινά μας ιδανικά».

Η Μύκονος κι ο πρέσβης

Μια και έχει αναφερθεί παραπάνω η Αμερικανίδα πρέσβης Κίμπερλι, ας δούμε έναν άλλον Αμερικανό πρεσβευτή, δίπλα μας στην Τουρκία, τον Τομ Μπάρακ, ο οποίος δεν παύει να στηρίζει τα τουρκικά αιτήματα στις ΗΠΑ (και στον Τραμπ) και να εκθειάζει τον Ερντογάν.

Αλήθεια πρώτη φορά είδαν οι Τούρκοι τέτοιο φιλότουρκο Αμερικανό πρεσβευτή. «Το ίδιο και εμείς» λένε οι Έλληνες διπλωμάτες. Τι έκανε όμως αυτή τη φορά;

Μιλώντας σε ένα συμπόσιο στην Αττάλεια, έκανε αυτό το ανατολίτικο χιούμορ για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «από την οπτική γωνία της χώρας μου, η ένταξη σε ένα πρόγραμμα F-35 είναι μια χαρά. Η Ελλάδα έχει S-300 και F-35. Έτσι, το ζήτημα Ελλάδας-Τουρκίας είναι ένα ακόμη ιστορικό ζήτημα στο οποίο δεν θα επιχειρήσω καν να αναφερθώ, επειδή θα μου απαγορεύσουν να ξαναπάω στη Μύκονο».

Βεβαίως κανείς δεν θα του απαγορεύσει να έρθει στην Μύκονο, μακάρι να έρθει να δει και πως είναι η ελληνική φιλοξενία, αλλά να μου επιτρέψει να του πω, ότι είναι κάπως… ανιστόρητος.

Η Ελλάδα δεν αγόρασε τους S-300, τους πήρε από την Κύπρο, όταν οι Τούρκοι έκαναν διάβημα (μόνον διάβημα; Ξεσήκωσαν τον κόσμο) να μην υπάρχουν στο νησί. Και σε αυτό συμφώνησαν και οι ΗΠΑ αλλά και το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία όμως αγόρασε τους S-400, οι οποίο μπορούν να υποκλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες από δυτικά μαχητικά, όπως είναι τα F-35 και για αυτό οι ΗΠΑ (διά του Τραμπ, παρακαλώ), τους πέταξε έξω από το πρόγραμμα των F-35.

Θα είναι άλλωστε καλοδεχούμενος στην Μύκονο και πολύ περισσότερο στην Αθήνα, για να κάνει πράξη εκείνη την υπόσχεση που έδωσε ότι θα συνεργαστεί με την Κίμπερλι για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, Τώρα μάλιστα που ξανάρχισαν κάποιες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Ο Ηρώδης Αττικός είχε έπαυλη στο Άστρος Κυνουρίας

Μόνο στο Άστρος υπάρχει μια γραμμή που ενώνει 18 αιώνες. Μόνο στο Άστρος η απόσταση ανάμεσα στον Ηρώδη Αττικό και στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη απέχει το πολύ δυο χιλιόμετρα. Τι εννοώ;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας μετέβη χτες στο Άστρος για την επέτειο της Β’ Εθνοσυνέλευσης όπου τον υποδέχτηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Χούπης, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, Γιώργος Καμπύλης, ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης (πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας), ο Πέτρος Τατούλης και πολλοί άλλοι.

Δεν θα σας πω για παρέλαση, αγήματα και δοξολογίες που είναι «στανταράκια» σε επετείους αυτού του είδους. Θα σας πω ότι ο Πρόεδρος λίγο πριν εισέλθει στον Ιερό Χώρο της Β’ Εθνοσυνέλευσης είδε τον δήμαρχο να του δείχνει την στήλη που αναδεικνύει το σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση τον Ιούλιο του 1821 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παρέθεσε γεύμα στον Δημήτριο Υψηλάντη (γνωστό ως «Κολοκοτρωνέικο τραπέζι»).

Λίγη ώρα αργότερα, δυο βήματα έξω από το Άστρος, σε ειδυλλιακό μέρος μεσα στα βουνά και με θέα ως το λιμάνι ο Πρόεδρος ξεναγήθηκε από την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, Ελένη Ψαθή στον αρχαιολογικό χώρο της έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού.

Η κυρία Ψαθή είπε ότι ο Ηρώδης ο Αττικός ήταν πάμπλουτος, έχτισε την έπαυλη τον 2ο αι. μ.Χ. και έκανε σπουδαία συμπόσια με αθλητές και ρήτορες, με στρατηγούς και φιλοσόφους.

Ο Πρόεδρος τότε ζήτησε από συνεργάτη του να του βρει στο κινητό το ποίημα «Ηρώδης Αττικός» του Καβάφη που ο Αλεξανδρινός έγραψε το 1912.

Ο συνεργάτης το βρήκε στη στιγμή και ο Πρόεδρος διάβασε δυο στίχους, χαρακτηριστικούς, σε ένα χώρο που για αιώνες, μέχρι την οριστική κατάρρευση του αρχαίου κόσμου, την εποχή του Μέγα Κωνσταντίνου, έσφυζε από ζωή ως ένας κόσμος «εν μέρει εθνικός και εν μέρει χριστιανίζων» (αν και αυτό είναι από άλλο ποίημα του Καβάφη). Ο Τασούλας πάντως αντιμετωπίζει ως ενιαία την ελληνική παράδοση που ενώνει Ηρώδη Αττικό και Κολοκοτρώνη και φροντίζει να το δείχνει στις ομιλίες του, όταν χρειάζεται.

Η δωρεά του Μανούση στις Ένοπλες Δυνάμεις

Μαθαίνω ότι όλο και πληθαίνουν οι δωρεές στο στράτευμα. Στο πλαίσιο μάλιστα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια (επί υπουργίας Νίκου Παναγιωτόπουλου και Νίκου Δένδια) ήλθε κι ο εφοπλιστής Φώτης Μανούσης να προσφέρει ένα από τα πλοία του στην πατρίδα. Με ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης το ΓΕΕΘΑ μας ενημέρωσε για αυτήν την πράξη με υψηλότατο συμβολισμό. Συγχαρητήρια στον δωρητή αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις μας!

Ποια είναι η κυρία Βλαχάβα επί της εθιμοτυπίας του Μαξίμου

Πρόσεξα από την ανακοίνωση για την συνάντηση που είχε ο ΚΜ με την Αμερικανίδα πρέσβη Κίμπερλι Γκιλφόιλ ήταν μαζί και δύο κυρίες του Μαξίμου. Η μία ήταν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του ΠΘ Κατερίνα Νασσίκα, μία από τις καλύτερες διπλωμάτες που διαθέτει το υπουργείο Εξωτερικών (πρώην πρέσβης στην Ουάσιγκτον και πιο παλιά στη Μόσχα) και η άλλη ήταν η Ζωή Βλαχάβα.

Για την συμπαθέστατη Ζωή είχα ξαναγράψει επειδή ορισμένοι την αποκαλούν «η σκιά του Μητσοτάκη» , αλλά η συμβολή της στην καλή λειτουργία της γραμματείας και της εθιμοτυπίας του πρωθυπουργικού μεγάρου είναι σημαντική.

Που… τρώει το Μαξίμου

Με την ευκαιρία έμαθα και πού παραγγέλλουν φαγητό στο Μαξίμου. Τόσες ώρες εργασίας, είναι πολύ φυσιολογικό να παραγγείλουν κάτι απέξω. Άλλωστε κατά το μεσημέρι θα δείτε τα μηχανάκια των delivery παρκαρισμένα έξω από το Μέγαρο. Συνήθως παραγγέλλουν φαγητό (ή εάν έχουν κάποιο επίσημο προσκεκλημένο) από την «Κουκουβάγια», αλλά και για κάποιο  σνακ (finger food, το λένε τώρα), έτσι για να τους κόψει την όρεξη παραγγέλλουν σαντουϊτσάκια από το Αλφιέρε, στην οδό Σέκκερη, στο Κολωνάκι.

Και κάτι ακόμα να μην το ξεχάσω. Θυμάστε που ο ΠΘ κάλεσε χριστουγεννιάτικα στο Μαξίμου τους βουλευτές, αντί να συγκαλέσει ΚΟ; Και τους έδωσε όλους από ένα… γούρι;

Για να πάει ο χρόνος καλά; Σας πληροφορώ ότι τα γούρια ήταν ιδέα της κυρίας Βλαχάβα, η οποία βρίσκεται παντού και είναι η κυρία που ο Πίνατ αγαπά περισσότερο.

Η Τζάγκουαρ – φάντασμα της Βουλής ξανακτύπησε

Την είδα και χθες την απαστράπτουσα Τζάγκουαρ, αυτή τη φορά να κινείται στο προαύλιο της Βουλής, δίπλα από τα βουλευτικά και υπουργικά αυτοκίνητα. Είχε φιμέ τζάμια και δεν μπορούσα να διακρίνω ούτε τον οδηγό, ούτε τον επιβάτη. Το μόνο που πρόσεξα είναι ότι κάποιος καθόταν στο πίσω κάθισμα ωσάν να είχε οδηγό. Αυτή τη φορά όμως δεν άντεξα, η περιέργεια με έτρωγε.

Ποιος έχει στη Βουλή την Τζάγκουαρ – φάντασμα;

Η μοναδική περίπτωση για να μάθω ήταν από τις πινακίδες της. Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι χρειάστηκε ώρα και κάποια παρακάλια για να μάθω από τις πινακίδες σε ποιον ανήκει. Μόνον που όταν έμαθα το μυστήριο έγινε μεγαλύτερο.

Η Τζάγκουαρ αποκτήθηκε με leasing από μεγάλο Ξενοδοχειακό Όμιλο (πιο μεγάλο δεν γίνεται). Το ερώτημα είναι πώς παρκάρει στην Βουλή; Δεν χρειάζεται άδεια; Πώς την πήρε; Με ποια ιδιότητα; Εκτός εάν συμβαίνει το… απρόοπτο.

Μήπως, λέω, την Τζάγκουαρ την πήρε από τον Ξενοδοχειακό Όμιλο, κάποιος βουλευτής, ή  έστω επιστημονικός συνεργάτης (με πτυχίο όμως ΑΕΙ); Τώρα θα μου πείτε επιστημονικός συνεργάτης και να παρκάρει σε θέσεις βουλευτών (χθες μάλιστα ήταν παρκαρισμένη σε θέση υπουργών) αποκλείεται.

Συνεπώς κάποιος από τους βουλευτές την οδηγεί, με ασφάλεια τα φιμέ της τζάμια για να μην φαίνεται και την παρκάρει στη Βουλή, στο καλύτερο φυλασσόμενο πάρκιν της Ελλάδας, για να την… φυλάει.