Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Λατινική Αμερική ξεκαθάρισε ενώπιον της Γερουσίας ότι ο αμερικανικός στρατός δεν σχεδιάζει ούτε προσομοιώνει εισβολή στην Κούβα, ούτε βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας για στρατιωτική κατάληψη του νησιού.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο στρατηγός Φράνσις Ντόνοβαν, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ παραμένουν σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες απειλές κατά της αμερικανικής πρεσβείας, να προστατεύσουν τη βάση στον κόλπο του Γκουαντάναμο και να συνδράμουν την κυβέρνηση σε περίπτωση μαζικής μεταναστευτικής ροής από την Κούβα.

1

Οι δηλώσεις του έγιναν στο πλαίσιο ακρόασης για τη διευρυμένη στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική υπό την προεδρία Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εντείνει τις επιχειρήσεις κατά της διακίνησης ναρκωτικών, εξαπολύοντας πλήγματα σε ύποπτα σκάφη και ενισχύοντας τη συνεργασία με φιλικές κυβερνήσεις, όπως αυτή του Ισημερινού.

Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε και η επιχείρηση του Ιανουαρίου, κατά την οποία αμερικανικές ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν τον τότε πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας, μεταφέροντάς τον στις ΗΠΑ για να δικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών. Ο Ντόνοβαν, που τότε υπηρετούσε σε ανώτατη θέση στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, είχε ενεργό ρόλο στην περίοδο εκείνη και πρόσφατα επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τη Βενεζουέλα για συνομιλίες ασφαλείας.

Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να θέσουν την Κούβα «υπό κάποια μορφή έλεγχο», η Ουάσινγκτον εξακολουθεί προς το παρόν να εστιάζει κυρίως σε οικονομικές πιέσεις προς την Αβάνα.

Ο Ντόνοβαν τόνισε επίσης την ανάγκη άμεσων επενδύσεων στη βάση του Γκουαντάναμο, η οποία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από πρόσφατους τυφώνες, επισημαίνοντας ότι η επιχειρησιακή της ικανότητα έχει περιοριστεί σημαντικά, παρά τη στρατηγική της σημασία για την περιοχή.

Τέλος, υπογράμμισε ότι σε περίπτωση άμεσης απειλής κατά Αμερικανών πολιτών στην Κούβα, οι ΗΠΑ θα προχωρούσαν σε αποστολή στρατευμάτων για την προστασία τους.

Διαβάστε επίσης

Πιερρακάκης (Eurogroup): Η διάρκεια και το επίπεδο της αποσταθεροποίησης, θα είναι καθοριστικά για τα ενεργειακά μέτρα

τουρνάρας: Ήρθε η ώρα η ΕΕ να κάνει πράξη την Ένωση σε άμυνα, ενέργεια, χρέος, τράπεζες, κεφαλαιαγορές, ΑΙ

Τουρκία: Είμαστε ετοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας