ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιοι έχασαν πολλά λεφτά στις μετοχές, η ΑΜΚ που ετοιμάζεται, η γοητευτική Σφερούτσα και το άνοιγμα στον Βαρδινογιάννη, ο ουρανοξύστης του Παπαλέκα, οι εκνευριστικοί έλεγχοι στο Π. Ψυχικό, ποια πήρε σπίτι στο Ντουμπάι και μια βραδιά στην γκαλερί Kapopoulos
Ένα τεράστιο…αλαλούμ είχε ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το έργο Συστήματος Επικοινωνιών και Καταγραφής Φωνής στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (Voice Communication & Recording System) αξίας 4,7 εκατ. ευρώ και με ανάδοχο την Space Hellas.
Ο διαγωνισμός (και συνολικά το έργο) τραβιέται από το 2019, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για καθυστερήσεις λόγω κολλημάτων, νομικών αντιπαραθέσεων μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, προσφυγών για τροποποιήσεις της σύμβασης και γενικότερα για «μπέρδεμα όσον αφορά τις ερμηνείες που έδινε ο κάθε φορές/εμπλεκόμενος για τα χρονοδιαγράμματα».
Το συμβάν με το black out της 4ης Ιανουαρίου, φαίνεται ότι αποτέλεσε το…. σημείο αναφοράς για την εν λόγω σύμβαση. Αφού με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρίστου Δήμα προ 2 μηνών, το έργο θα συνεχιστεί και θα χρηματοδοτηθεί με δωρεά των εταιρειών «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.», «Fraport Greece», Aegean Airlines, Sky Express και του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Μάλιστα όπως λένε πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί νέα σύμβαση, με ταυτόχρονη ακύρωση της παλαιάς, με αλλαγές κυρίως όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, σύμφωνα με την οποία οι παραπάνω εταιρείες θα πραγματοποιήσουν δωρεά, με στόχο τελικά Space Hellas και ΥΠΑ να ολοκληρώσουν το έργο νωρίτερα από το 2028.
Άλλωστε, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία, η Space Hellas έχει ήδη παραγγείλει και προμηθευτεί τα συστήματα που χρειάζονται. Αυτό που μένει είναι να υπογραφεί η νέα σύμβαση, να επανεκκινήσει το έργο και να τοποθετηθούν τα νέα συστήματα επικοινωνιών.
Το νέο σύστημα VCRS αποτελεί βασική υποδομή για την ασφαλή και αξιόπιστη επικοινωνία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και για την πλήρη καταγραφή και αρχειοθέτηση των φωνητικών επικοινωνιών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών.
Καθυστερήσεις, λειτουργικά κολλήματα και προσφυγές
Ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελούσε για χρόνια αγκάθι της ΥΠΑ και του υπουργείου Μεταφορών, με την σύμβαση να παραμένει εκκρεμής για περίπου 6 χρόνια.
Η σύμβαση 03/2019 για την προμήθεια του «Συστήματος Επικοινωνιών και Καταγραφής Φωνής – Voice Communication & Recording System (VCRS)», υπεγράφη τον Απρίλιο του 2019 μεταξύ του τότε υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για λογαριασμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της αναδόχου εταιρείας Space Hellas.
Το ύψος της σύμβασης ήταν 4,7 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έπρεπε να παραδοθεί εντός 30 μηνών.
Ωστόσο, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν το θέμα, διάφορες εσωτερικές διαφωνίες, νομικά κολλήματα και αλλαγές όσον αφορά το είδος της σύμβασης, τις λειτουργικές προδιαγραφές και τα χρονοδιαγράμματα, (ακόμα και οι πολλές αλλαγές υπουργών και διοικητών της ΥΠΑ τα τελευταία χρόνια) αποτελούσαν αγκάθι για να τρέξει και να ολοκληρωθεί το έργο.
Μάλιστα, ένα από τα βασικά κολλήματα που υπήρχαν, είναι η αντικατάσταση των αναλογικών συστημάτων σε ψηφιακά.
Επίσης, για το έργο είχε συγκροτηθεί επιτροπή για την παρακολούθηση και παραλαβή, στην οποία συμμετείχαν ελεγκτές και ηλεκτρονικοί μηχανικοί ασφαλείας εναέριας κυκλοφορίας. Όπου και υπήρξαν διαφωνίες για τις λειτουργικές προδιαγραφές.
Αργότερα, έγινε αίτηση τροποποίησης ωστόσο η Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής της ΥΠΑ γνωμοδότησε αρνητικά.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε επιχειρήσει την επανενεργοποίηση της σύμβασης για την προμήθεια των συστημάτων, υποβάλλοντας στις 2 Οκτωβρίου 2025 σχετικό φάκελο τροποποίησης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας. Ωστόσο, επί του ελέγχου εκδόθηκε αρνητική Πράξη, κατά της οποίας το Υπουργείο άσκησε προσφυγή τον Δεκέμβριο του 2025, υπέρ της οποίας παρενέβη και η Space Hellas. Ωστόσο, με πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού, η προσφυγή απορρίφθηκε.
Έτσι, φτάνουμε στο σήμερα, όπου θα γίνει νέα σύμβαση, με ταυτόχρονη ακύρωση της παλαιάς, όπου όλα τα μέρη ευελπιστούν ότι θα ακολουθηθεί και θα ολοκληρωθεί το έργο αυτή τη φορά εντός πλαισίου.
Διαβάστε επίσης:
Βιομηχανική παραγωγή: Ετήσια άνοδος 5,3% τον Ιανουάριο
Metlen: Μείωσε οριακά το short η GLG Partners
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.