ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Κατάρ φαίνεται ότι φόρτωσε τα πρώτα του φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η οποία το είχε αναγκάσει να διακόψει την παραγωγή καυσίμου και να κηρύξει πρωτοφανή κατάσταση force majeure (νομικός όρος στα συμβόλαια που σημαίνει ότι μια εταιρεία δεν μπορεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της λόγω έκτακτων γεγονότων εκτός του ελέγχου της) προς τους αγοραστές.
Το πλοίο Al Ghashamiya φόρτωσε αυτή την εβδομάδα στο εξαγωγικό τερματικό Ras Laffan της χώρας και πλέον περιμένει στον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ένα δεύτερο δεξαμενόπλοιο, το Lebrethah, αναχώρησε από το τερματικό την Παρασκευή και το βύθισμά του αυξήθηκε, κάτι που υποδηλώνει ότι μεταφέρει φορτίο, σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα.
Το Lebrethah εμφανίζει ως επόμενο προορισμό το Μπαγκλαντές, με εκτιμώμενη άφιξη στις 14 Μαρτίου. Ωστόσο, το ταξίδι εξαρτάται από τη δυνατότητα διέλευσης από τα κρίσιμα Στενά του Ορμούζ, τα οποία έχουν ουσιαστικά κλείσει για τα εμπορικά πλοία λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στην περιοχή. Το δεξαμενόπλοιο ενδέχεται να λειτουργήσει προσωρινά ως πλωτή αποθήκη μέχρι να ανοίξει ξανά η διαδρομή.Φυσι
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Κατάρ έκλεισε το μεγαλύτερο εξαγωγικό εργοστάσιο LNG στον κόσμο, το Ras Laffan, μετά από επίθεση ιρανικού drone. Ακόμη και πριν από αυτό, η διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ είχε σχεδόν σταματήσει, παρότι η συγκεκριμένη διαδρομή αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο της παγκόσμιας προμήθειας LNG.
Εκπρόσωπος της QatarEnergy δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τη φόρτωση ή τον προορισμό των φορτίων.
Το LNG μπορεί να φορτωθεί από ένα εξαγωγικό τερματικό ακόμη και μετά τη διακοπή της παραγωγής, καθώς ποσότητες καυσίμου αποθηκεύονται σε δεξαμενές. Τα στοιχεία ναυτιλιακής παρακολούθησης δείχνουν ότι ορισμένα φορτία φορτώθηκαν από το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωστόσο τα πλοία αυτά — που παραμένουν κοντά στο συγκρότημα — είχαν αναχωρήσει στις 2 Μαρτίου, πριν από την επίσημη ανακοίνωση της κατάστασης force majeure.
Διαβάστε επίσης
Κατάρ: Προς ενοικίαση πλοία LNG καθώς ο κορυφαίος εξαγωγέας παραμένει εκτός λειτουργίας
Αλουμίνιο: Προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2024 λόγω της κρίσης στο Ιράν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ιόνιος Σχολή: Λουκέτο και στο IB της – Στον «αέρα» μαθητές και εκπαιδευτικοί
- Μητσοτάκης-Δένδιας προετοιμάζονταν – H αντιπολίτευση απλά διαφωνούσε
- Ναυτιλία σε συναγερμό: Αγωνιώδης σύσκεψη εφοπλιστών στην Ακτή Μιαούλη για την κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ
- Ο Αλαφούζος, ο Ζούλας και ο Δημητριάδης, οι αρρυθμίες στον Alpha, γιατί δεν παίρνουν λεφτά ΣΚΑΪ και Open, τι συνέβη με Τανιμανίδη και «Δράκους» και τα «απόνερα» του Κουφοντίνα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.