«Είναι η χρυσή εποχή για την Αμερική», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο. Ισχυρίζεται ότι οδήγησε σε άνθιση την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι νίκησε τον πληθωρισμό. Αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί, ανάμεσά τους και πολλοί στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του, δεν βλέπουν έτσι τα πράγματα, σύμφωνα με δημοσκόπηση Reuters/Ipsos.

Το 68% των ερωτηθέντων διαφωνεί με την δήλωση «η οικονομία των ΗΠΑ ανθίζει», που επαναλαμβάνει συνεχώς ο Τραμπ από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο. Οι Ρεπουμπλικανοί που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσκόπησης είναι διχασμένοι σχετικά με το πόσο καλά τα πηγαίνει η αμερικανική οικονομία και αυτό αποτελεί προειδοποιητικό μήνυμα εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Το 56% των Ρεπουμπλικάνων θεωρεί ότι η αμερικανική οικονομία ανθεί, αλλά το 43% διαφωνεί.

1

Αμερικανοί πολίτες που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας τοποθετούν στην κορυφή των ανησυχιών τους το κόστος ζωής ως θέμα που θα κρίνει την ψήφο τους στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Απορρίπτουν τον ισχυρισμό ότι οι αυξήσεις των τιμών δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα, ισχυρισμός που έγινε από τον Τραμπ τον περασμένο μήνα όταν δήλωσε ότι «ο πληθωρισμός έχει ηττηθεί» και ότι «σχεδόν δεν υπάρχει πληθωρισμός» και λίγο τους ενδιαφέρει «αν ο άνθρωπος που περνάει από τον δρόμο διαθέτει ή δεν διαθέτει άδεια παραμονής».

Μόνο το 16% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την φράση «στις ΗΠΑ σχεδόν δεν υπάρχει πληθωρισμός». Το 82% του συνόλου των ερωτηθέντων, το 82% των ανεξάρτητων και το 72% των Ρεπουμπλικανών διαφωνεί με τον ισχυρισμό.

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ: «Όσοι θέλουν να φύγουν, να το κάνουν σήμερα» – Άνοιξε τα καταφύγια το Τελ Αβίβ

Μακρόν για Mercosur: «Δυσάρεστη έκπληξη» και «ασέβεια» από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Χαρδαλιάς από Γκράβα: Θωρακίζουμε τα σχολεία απέναντι στην ενεργειακή σπατάλη και την κλιματική κρίση