ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει στις 15 Απριλίου πρόταση για την απαγόρευση των εναπομεινάντων εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, μόλις τρεις ημέρες μετά τις εκλογές στην Ουγγαρία — μία από τις τελευταίες χώρες που εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις συγκεκριμένες προμήθειες, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg.
Η λεγόμενη πρόταση RePowerEU για τη σταδιακή κατάργηση των τελευταίων ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου που ρέουν προς την ΕΕ έρχεται μετά τη συμφωνία του μπλοκ πέρυσι για αντίστοιχη απαγόρευση στο φυσικό αέριο έως το 2027. Το μέτρο υποχρέωνε τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν σχέδια διαφοροποίησης των προμηθειών τους, χωρίς ωστόσο να προβλέπει άμεση απαγόρευση.
Μέχρι πέρυσι, η ΕΕ προμηθευόταν μόλις το 3% των εισαγωγών πετρελαίου της από τη Ρωσία, οι οποίες κατευθύνονταν κυρίως σε δύο χώρες — την Ουγγαρία και τη Σλοβακία — αν και οι ροές έχουν περιοριστεί λόγω ζημιών στον βασικό αγωγό Druzhba που διέρχεται από την Ουκρανία.
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν αντιταχθεί σθεναρά σε οποιαδήποτε απαγόρευση, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει δηλώσει ότι θα μπλοκάρει το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας έως ότου επανεκκινήσει η ροή πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba. Ο σχεδιασμός της νέας απαγόρευσης δεν είναι ακόμη σαφής, ωστόσο η προηγούμενη απαγόρευση για το φυσικό αέριο είχε διαμορφωθεί με τρόπο που δεν απαιτούσε ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η πλήρης απεξάρτηση θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος του 2027.
Οι ημερήσιες διατάξεις της ΕΕ είναι προσωρινές και ενδέχεται να αλλάξουν. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.
Το σύστημα αγωγών Druzhba, που μεταφέρει ρωσικό αργό προς την περίκλειστη Ουγγαρία και τη Σλοβακία, υπέστη ζημιές σε ρωσική επίθεση στις 27 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα τη διακοπή των αποστολών. Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εφοδιασμού, η ουγγρική εταιρεία διύλισης Mol παρήγγειλε αργό μέσω θαλάσσης προς την Κροατία και αντλεί ποσότητες από τα στρατηγικά αποθέματα σε Ουγγαρία και Σλοβακία.
Διαβάστε επίσης
Σαουδική Αραβία: Deal $200 εκατ. στο private credit για το κρατικό ταμείο πλούτου
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δηλώνουν στην ΕΚΤ ότι είναι έτοιμες να ωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Ουκρανία δεν αισθάνεται εγκαταλελειμμένη από τις ΗΠΑ, λέει η πρέσβειρά της στις ΗΠΑ
- Κώστας Δόξας: Ένοχος για ενδοοικογενειακή βία – Η ποινή που του επέβαλε το δικαστήριο
- Συνεδρίαση των χρηστών λιμένα Βόλου: Στο επίκεντρο η επιτάχυνση του Master Plan, οι επενδύσεις και η αναβάθμιση του λιμένα
- Γαλλία: Παραιτήθηκε η διευθύντρια του Λούβρου 4 μήνες μετά την «ληστεία του αιώνα»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.