ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Aνάσα» σε Μεξικό και Καναδά, δίνει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ που ακύρωσε μεγάλο μέρος των δασμών Τραμπ, εντούτοις, ένα πολύ ευρύτερο πλέγμα κινδύνων εξακολουθεί να βαραίνει τη τριμερή εμπορική σχέση.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμό 10% σε ξένα προϊόντα βάσει διαφορετικού νόμου.
Χρειάστηκαν ώρες μέχρι ο Λευκός Οίκος να διευκρινίσει ότι διατηρείται η εξαίρεση για πολλά αγαθά που διακινούνται στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA).
Η εξαίρεση αυτή σημαίνει ότι ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής για Καναδά και Μεξικό θα μειωθεί.
Μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου, προϊόντα που δεν καλύπτονταν από την εξαίρεση της USMCA επιβαρύνονταν με 35% εάν προέρχονταν από τον Καναδά και με 25% εάν προέρχονταν από το Μεξικό.
Για Μεξικό και Καναδά, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη σημασία της τριμερούς συμφωνίας, η οποία υπογράφηκε κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.
Ωστόσο, η ενόχληση του Ντόναλντ Τραμπ για τη δικαστική απόφαση εντείνει τον κίνδυνο να επιχειρήσει ριζικές αλλαγές ή ακόμη και να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία, επιδιώκοντας τα δασμολογικά έσοδα που θεωρεί απαραίτητα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η εξαίρεση της USMCA επιτρέπει στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να εισάγουν πετρέλαιο και άλλους πόρους από Καναδά και Μεξικό χωρίς δασμούς, αποτρέποντας σοβαρότερες διαταράξεις σε κρίσιμες αλυσίδες παραγωγής, όπως τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος επιδιώκει «συνέχεια» με το νέο δασμολογικό καθεστώς, το οποίο τίθεται σε ισχύ στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα της ετήσιας ομιλίας του προέδρου στο Κογκρέσο.
Ο Μεξικανός υπουργός Οικονομίας Μαρσέλο Εμπράρντ δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με τους ομολόγους του στην Ουάσιγκτον και θα μεταβεί στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τα εμπορικά ζητήματα.
Ο Ντόμινικ ΛεΜπλάν, Καναδός υπουργός για το εμπόριο με τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι η απόφαση των δικαστών ενισχύει τη θέση της Οτάβα πως οι δασμοί βάσει του νόμου περί Διεθνών Οικονομικών Εξουσιών Έκτακτης Ανάγκης ήταν «αδικαιολόγητοι».
Διαβάστε επίσης:
Έξαλλος ο Τραμπ στο άκουσμα της ακύρωσης των δασμών: «Αυτά τα γ…….α δικαστήρια!»
Ιράν: Ετοιμάζει αντιπρόταση για τα πυρηνικά υπό την απειλή περιορισμένου πλήγματος από τον Τραμπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Έκκληση από 86 χώρες για μία AI «ασφαλή, αξιόπιστη και ακμαία»
- Όρμπαν: Ουγγρικό βέτο στο δάνειο €90 δισ. της ΕΕ προς Ουκρανία – «Μήλον της Έριδος» το ρωσικό πετρέλαιο
- Κύκλωμα ναρκωτικών στη Ρόδο: «Ψωμιά και «λουλούδια» ανάμεσα στις κωδικοποιημένες λέξεις – Ξεχωριστή έρευνα για τοκογλυφία
- Γεωργιάδης: Δεν θα μου απαγορεύσει το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να πάω στο νοσοκομείο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.