ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά από 15 χρόνια επανενεργοποιήθηκε το προηγμένο σύστημα ανέλκυσης πλοίων τύπου Syncrolift στα ναυπηγεία Σύρου της ONEX, ενισχύοντας τις δυνατότητες συντήρησης, επισκευής, μετασκευής και ναυπήγησης πλωτών μέσων.
Το σύστημα shiplift έχει δυνατότητα ανέλκυσης και μεταφοράς πλοίων μέγιστου βάρους έως 2.500 τόνους, ενώ μπορεί να εξυπηρετήσει και ανάγκες καθέλκυσης νεότευκτων πλοίων της συγκεκριμένης κατηγορίας. Οι μέγιστες διαστάσεις πλοίου που μπορεί να υποστηρίξει είναι μήκος 100 μέτρα, πλάτος 20 μέτρα και βύθισμα έως 4,8 μέτρα.
Το Syncrolift εγκαταστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στο πλαίσιο αναβάθμισης των ναυπηγείων, με στόχο τη δημιουργία γραμμής παραγωγής super yachts. Κατά το διάστημα 2003-2016 χρησιμοποιήθηκε τόσο για την καθέλκυση νεότευκτων σκαφών όσο και για τη συντήρηση και επισκευή υφιστάμενων πλοίων διαφόρων τύπων.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καθελκύστηκαν δύο νεότευκτα super yachts μήκους 85,22 μέτρων και τρία πυροσβεστικά σκάφη μήκους 28,60 μέτρων, ενώ πραγματοποιήθηκαν εργασίες τακτικής συντήρησης σε περισσότερα από 60 σκάφη του εμπορικού και του πολεμικού ναυτικού.

Το σύστημα Syncrolift συνδυάζεται με μηχανισμό προώθησης από και προς τη στεριά της εταιρείας TTS, καθώς και με χερσαία διάταξη ραγών, γεγονός που επιτρέπει την ταυτόχρονη ανέλκυση ή επισκευή δύο ή περισσότερων σκαφών, ανάλογα με τις διαστάσεις τους.
Η επαναλειτουργία του συστήματος εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της ONEX για την αναβάθμιση των ναυπηγικών και ναυπηγοεπισκευαστικών υποδομών στη Σύρο και την Ελευσίνα.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος είναι τα παρακάτω:
SYNCROLIFT (Shiplift):
Ανυψωτική ικανότητα: 37t/m (≈2.500 tons)
Μέγιστες διαστάσεις πλοίου: μήκος 100m x πλάτος 20m x βύθισμα 4,8m
Μήκος πλατφόρμας: 84,35m
Πλάτος πλατφόρμας: 22,20m
Μέγιστο ωφέλιμο βύθισμα πάνω από τα Cradles: 5,10m
Με το SYNCROLIFT αναβαθμίζονται οι ναυπηγικές και ναυπηγοεπισκευαστικές εγχώριες δυνατότητες και σε αυτόν τον τομέα, με την ΟΝΕΧ να συνεχίζει να επενδύει στην ουσιαστική αναβάθμιση όλων των υποδομών σε Σύρο και Ελευσίνα.
Νέες τεχνολογίες, καινοτόμες ιδέες και ένα πλάνο επενδύσεων άνω του μισού δισ. ευρώ επιβεβαιώνουν καθημερινά το όραμα του Προέδρου της ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies Group, κ. Πάνου Ξενοκώστα, η χώρα μας να διεκδικεί και να κατακτά την πρώτη θέση σε κάθε τομέα.
Διαβάστε επίσης
Θυελλώδεις άνεμοι «φρενάρουν» τα πλοία – Ποια δρομολόγια επηρεάζονται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- F1 Μπαχρέιν: Ξεκίνησε το τελευταίο 3ημερο δοκιμών
- JPMorgan: Ανοίγει πάνω από 160 νέα υποκαταστήματα στις ΗΠΑ το 2026
- Βιλερουά (ΕΚΤ): Γιατί παρακολουθούμε στενά τις τάσεις στις αγορές συναλλάγματος
- Απόκριες με το Λαϊκό Λαχείο: Στη μισή τιμή οι λαχνοί της ειδικής κλήρωσης – Έπαθλο €150.000 στην τυχερή πεντάδα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.