Ανοιχτός σε διάλογο με τις ελληνικές αρχές είναι ο οίκος δημοπρασιών Crain’s Militaria, για την απόκτηση των φωτογραφιών στις οποίες φέρεται ότι απεικονίζονται στιγμιότυπα από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών της Πρωτομαγιάς του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη δημοπράτησή τους στο ebay, με τα ποσά να ξεπερνούν τα 2000€ μέχρι και λήγει ώρα πριν αποσυρθούν τα τεκμήρια

Όπως είναι ευρέως γνωστό σε περίπτωση που εξακριβωθεί η γνησιότητα των φωτογραφιών, θα είναι ίσως το μοναδικό οπτικό ντοκουμέντο από τη στιγμή της εκτέλεσης. Ωστόσο, αν και η δημοπρασία των φωτογραφιών θα ολοκληρωνόταν μέσα στις επόμενες 7 ημέρες, ο οίκος αποφάσισε να τις αποσύρει. Το mononews.gr επικοινώνησε με την βέλγικο οίκο δημοπρασιών σχετικά με το επίμαχο ζήτημα.

1

Η αναλυτική απάντηση του οίκου στο mononews

«Σήμερα το πρωί, αποφάσισα προσωπικά να κλείσω τις δημοπρασίες στο eBay που αφορούσαν τις ιστορικές φωτογραφίες της Καισαριανής.

Κατανοώ πλήρως ότι αυτές οι φωτογραφίες είναι ευαίσθητου ιστορικού χαρακτήρα και συγκλονίστηκα βαθιά από τη ζημιά που προκλήθηκε χθες στο μνημείο της Καισαριανής. Γνωρίζω ότι τα συναισθήματα γύρω από αυτό το θέμα μπορεί να είναι έντονα και λυπάμαι που το ζήτημα χρησιμοποιείται και για πολιτικούς σκοπούς.

Μετά την έντονη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης χθες, επικοινώνησαν μαζί μου πολλοί ιδιωτικοί συλλέκτες εκφράζοντας έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση των φωτογραφιών. Αν και εκτιμώ αυτό το ενδιαφέρον, θέλω να τονίσω ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για την πώληση και παραμένω ανοιχτός σε εποικοδομητικό διάλογο με τις αρμόδιες ελληνικές κυβερνητικές αρχές σχετικά με το μέλλον αυτού του υλικού.

Ταυτόχρονα, ζητώ με σεβασμό να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί με τον δέοντα σεβασμό η νόμιμη ιδιοκτησία μου επί των φωτογραφιών. Έχουν διαδοθεί ευρέως τεχνητά αλλοιωμένες εικόνες που αφαιρούν την προστασία των πνευματικών μου δικαιωμάτων, παραμορφώνοντας μάλιστα ορισμένα πρόσωπα των θυμάτων και προκαλώντας περιττές συζητήσεις σχετικά με την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.

Σας ευχαριστώ για την κατανόησή σας, τον σεβασμό της ιδιωτικής μου ζωής και την τήρηση της επιθυμίας μου να μην κάνω περαιτέρω δηλώσεις ή συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης».

Με παρέμβαση της Βουλής και του ΥΠΠΟ η απόκτηση των φωτογραφιών των εκτελεσθέντων της Καισαριανής

Όπως γράψαμε και νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναμένεται να δρομολογήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την απόκτηση των εν λόγω φωτογραφιών, κατόπιν απόδειξης της γνησιότητάς τους έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το υπουργείο Πολιτισμού έχει κάνει ήδη κινήσεις για την απόκτηση των φωτογραφιών, οπότε ο κ. Κακλαμάνης στην τηλεφωνική του επικοινωνία με την κα. Μενδώνη φέρεται πως δήλωσε ότι παραμένει στη διάθεσή της.

Επισημαίνεται ότι μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2026, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής θα ζητήσει την εξουσιοδότηση για να εμπλακεί η Βουλή των Ελλήνων στην απόκτησή τους, κάτι που, όπως ανέφερε και ο ίδιος,  πιστεύει ότι θα του παρασχεθεί ομόφωνα. Ταυτόχρονα, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι υπάρχει διεθνής νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εμπορία τεκμηρίων πολέμου. Όπως τόνισε ο κ. Κακλαμάνης μεταξύ άλλων, σε περίπτωση που ισχύει η εν λόγω θέση απαγορεύεται διά του νόμου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να προχωρήσει με την σχετική δημοπρασία.

Ηλίας Σταμέλος: Το φωτογραφικό υλικό επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες της εποχής

Η επιστολή του δήμου Καισαριανής
Η επιστολή του δήμου Καισαριανής

Ο δήμαρχος Καισαριανής κ. Ηλίας Σταμέλος πριν από λίγη ώρα απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως επίσης και στο υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την απόκτηση των φωτογραφιών, διαμαρτυρόμενος για τη δημοπρασία του ιστορικού ντοκουμέντου.

Η επιστολή αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Βουλής,

Κύριοι Υπουργοί,
Όπως ήδη γνωρίζετε ήρθαν στο φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον αιματοβαμμένο ηρωικό τόπο του Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς οι οποίες φαίνεται να αφορούν την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944 από τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας. Οι φωτογραφίες αυτές αναρτήθηκαν σε γνωστή πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών προς πώληση σε οποιονδήποτε πλειοδότη.
Το φωτογραφικό υλικό επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες της εποχής για το μεγαλείο της θυσίας των 200 κομμουνιστών για το ότι με απόλυτη συνείδηση πορεύτηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα ακλόνητοι, αλύγιστοι με πίστη στο δίκιο και τη λευτεριά του λαού μας. Η θυσία τους διδάσκει και εμπνέει ιδίως τη νέα γενιά.
Το σύνολο του ελληνικού λαού παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης βαθιά συγκινημένο. Προς επίρρωση του παραπάνω, από την πρώτη στιγμή δημοσιοποίησης των φωτογραφιών δεχτήκαμε δεκάδες μηνύματα από κατοίκους της Καισαριανής και όχι μόνο, μεταξύ των οποίων και απόγονοι των εκτελεσμένων και αγωνιστών του ηρωικού αγώνα της περιόδου 1940-1949.
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Βουλής,

Κύριοι Υπουργοί,
Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αποτελούν ανεκτίμητα ιστορικά ντοκουμέντα. Δεν μπορούν να θεωρούνται εμπόρευμα και η αξία τους δεν μετριέται σε χρήμα. Δεν επιτρέπεται να ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως αντικείμενο πλειστηριασμού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μας τα τεκμήρια αυτά έχουν αποσυρθεί από τη σχετική πλατφόρμα δημοπρασιών, γεγονός που επιδεινώνει την αγωνία μας.
Το μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης του Δήμου Καισαριανής βρίσκεται εντός του ιστορικού τόπου του Σκοπευτηρίου, στο θυσιαστήριο της λευτεριάς, όπως ονομάστηκε από το αρχηγείο του ΕΛΑΣ, λειτουργεί με αυτό το περιεχόμενο και πλήθος άλλων ανεκτίμητων ντοκουμέντων και δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών 10 χρόνια τώρα.
Ο αγώνας μας για την ανάδειξη, αναβάθμιση και διασφάλιση του χαρακτήρα του Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς είναι αδιάλειπτος δεκαετίες τώρα, παρά τα εμπόδια που ορθώνονται κατά περιόδους στην ολοκλήρωση αυτού του καθήκοντος από όλες τις δημοτικές αρχές.
Σήμερα αιτούμαστε άμεσα, με ευθύνη του κράτους, τα ντοκουμέντα αυτά να αποκτηθούν και να αποδοθούν εκεί που ανήκουν, στο μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Καισαριανής, το Δήμο Χαϊδαρίου και το ΚΚΕ, που μέσα από τις γραμμές του έδρασαν οι εκτελεσμένοι.»

Διαβάστε επίσης:

Με παρέμβαση της Βουλής και του ΥΠΠΟ η απόκτηση των φωτογραφιών των 200 εκτελεσθέντων κομμουνιστών της Καισαριανής