Το UEFA Nations League είναι μια ευρωπαϊκή διοργάνωση εθνικών ομάδων που ξεκίνησε το 2018, με στόχο να αντικαταστήσει τα φιλικά παιχνίδια και να προσφέρει πρόσθετες ευκαιρίες πρόκρισης σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Euro και το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι εθνικές ομάδες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες δυναμικότητας, τις Λίγκες A, B, C και D. Κάθε λίγκα οργανώνεται σε ομίλους, όπου οι ομάδες αγωνίζονται εντός και εκτός έδρας. Οι νικητές των ομίλων ανεβαίνουν στην επόμενη κατηγορία (εκτός από τη League A), ενώ οι τελευταίοι υποβιβάζονται (εκτός από τη League D). Στη League A, οι τέσσερις νικητές των ομίλων προκρίνονται στο Final Four, διεκδικώντας τον τίτλο του Nations League.

1

Η Εθνική Ελλάδας θα έχει δύσκολο έργο στη League A του Nations League 2026-27. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς κληρώθηκε στον δεύτερο όμιλο της διοργάνωσης με Γερμανία, Ολλανδία, Σερβία. Η «γαλανόλευκη» ξεκινά τις υποχρεώσεις της στον δεύτερο όμιλο στις 24 Σεπτεμβρίου, αντιμετωπίζοντας εκτός έδρας τη Σερβία. Λίγες ημέρες αργότερα, την 1η Οκτωβρίου, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα δώσει την πρώτη του εντός έδρας «μάχη» απέναντι στην ισχυρή Ολλανδία.

Το διευρυμένο παράθυρο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις αγώνες (δύο εκτός και δύο εντός), ενώ η φάση των ομίλων θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο με δύο επιπλέον αναμετρήσεις.

Μεγάλα οικονομικά οφέλη

Οι ομάδες που δεν καταφέρνουν να προκριθούν μέσω των προκριματικών Euro ή Μουντιάλ αποκτούν μια δεύτερη ευκαιρία μέσω των play offs, κάτι που προσφέρει τόσο χρηματικά κίνητρα όσο και αγωνιστικά οφέλη.

Η UEFA έχει αυξήσει σημαντικά τα χρηματικά έπαθλα της διοργάνωσης, επιβραβεύοντας την κάθε ομάδα για την παρουσία της και την απόδοσή της. Κάθε ομάδα λαμβάνει ένα ποσό αλληλεγγύης ανάλογα με τη league που συμμετέχει: από 750.000 ευρώ για τη League D έως 2,25 εκατ. ευρώ  για τη League A.

Οι νικητές των ομίλων λαμβάνουν επιπλέον μπόνους ίσης αξίας με το αρχικό ποσό, με αποτέλεσμα τα μέγιστα έσοδα από τη φάση των ομίλων να φτάνουν τα 4,5 εκατ. ευρώ για τη League A, τα 3 εκατ. ευρώ για τη League B, τα 2,25 εκατ. ευρώ  για τη League C και το 1,5 εκατ. ευρώ για τη League D.

Στη συνέχεια, οι τέσσερις ομάδες που προκρίνονται στο Final-4 της League A διεκδικούν χρηματικά έπαθλα από 2,5 έως 6 εκατ. ευρώ , ανάλογα με την τελική τους θέση. Συνολικά, η ομάδα που θα κατακτήσει τον τίτλο μπορεί να φτάσει έσοδα έως 10,5 εκατ. €, ενώ η δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση φτάνουν αντίστοιχα τα 9, 8 και 7 εκατ. ευρώ .

O πρόεδρος της ΕΠΟ, Μάκης Γκαγκάτσης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κλήρωση της Εθνικής Ομάδας στην κορυφαία λίγκα του Nations League αποτελεί μια ιστορική στιγμή και παράλληλα μια μεγάλη πρόκληση, αλλά κι ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των διεθνών.

Τι ρόλο θα παίξει η παρουσία στο Nations League για το Euro

Έχοντας μείνει εκτός -και- από το Παγκόσμιο Κύπελλο που θα γίνει το προσεχές καλοκαίρι, η Ελλάδα έχει στο στόχαστρο την πρόκριση στο Euro του 2028, μαθαίνοντας στο μεταξύ τους αντιπάλους τους στη League A του φετινού Nations League – με Γερμανία, Ολλανδία και Σερβία να προκύπτουν από τη διαδικασία.

Φυσικά, η παρουσία της Εθνικής μας ομάδα στο Nations League σχετίζεται και με τα προκριματικά του Euro 2028, στα οποία θα συμμετάσχουν οι συνδιοργανώτριες Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Ιρλανδία. Εάν η γαλανόλευκη τερματίσει σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις, τότε αυτόματα θα μπει στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας αποφεύγοντας κάποιο… μεγαθήριο – πέφτοντας στο 2ο εάν τερματίσει τέταρτη και υποβιβαστεί στη League B.

Από εκεί και πέρα, με τους νικητές των δώδεκα ομίλων να περνούν απευθείας μαζί με τους οκτώ καλύτερους δεύτερους, η UEFA αποφάσισε πως δύο θέσεις θα κρατηθούν για τις δύο καλύτερες οικοδέσποινες που δεν θα καταφέρουν να πάρουν την πρόκριση. Κάτι που σημαίνει ότι η πορεία των τεσσάρων συνδιοργανωτριών θα παίξει ρόλο για το πώς θα διαμορφωθούν στα μπαράζ, όπου θα συμμετάσχουν και ομάδες που βγήκαν πρώτες στον όμιλό τους στο Nations League αλλά δεν πέρασαν στο Euro.