Τα πυρά του κατά του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατηγόρησε τον Έλληνα υπουργό ότι λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια ελληνοτουρκικής προσέγγισης και στην επίλυση των «στρατηγικών προβλημάτων» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

1

Λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας–Τουρκίας, ο Φιντάν υποστήριξε ότι τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης διαθέτουν τη βούληση και την ικανότητα να επιλύσουν τις εκκρεμότητες μεταξύ των δύο χωρών.

«Πιστεύω πραγματικά ότι έχουν αυτή την πρόθεση και αυτή την ικανότητα. Υπάρχει όμως ένας άνθρωπος που ονομάζεται Δένδιας, καθώς και το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «ο πολιτικός ανταγωνισμός, δυστυχώς, δεν δημιουργεί στην ελληνική πολιτική ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την επίλυση τέτοιων στρατηγικών ζητημάτων».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι Έλληνες ηγέτες βρίσκονται διαχρονικά αντιμέτωποι με ένα δίλημμα ανάμεσα στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και στο πολιτικό κόστος που αυτή συνεπάγεται. Με τον τρόπο αυτό, απέδωσε την ευθύνη για τη μη πρόοδο στις συνομιλίες στον Νίκο Δένδια και στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο στην Ελλάδα, παραβλέποντας τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις και τις αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χακάν Φιντάν απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Τουρκία, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σενάρια για τις στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας.

Διαβάστε επίσης

Politico: Ο Τραμπ θα ταξιδέψει στην Κίνα την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου

Νέα Υόρκη: Μετά από 1 μήνα απεργία, 10.500 νοσηλευτές κατέληξαν σε συμφωνία με τα νοσοκομεία τους

Αναδιάταξη διοικήσεων στο ΝΑΤΟ: Μεταβιβάσεις ρόλων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαίων