Νεότερες εξελίξεις καταγράφονται στην υπόθεση του 54χρονου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας που ερευνάται για κατασκοπεία, καθώς οι έρευνες των αρμόδιων αρχών στρέφονται πλέον στο πρόσωπο που φέρεται να λειτουργούσε ως σύνδεσμός του και είναι γνωστό με το προσωνύμιο «Στίβεν».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, από την κατάθεση του σμηνάρχου, ο άνθρωπος που τον στρατολόγησε και αποτελούσε τον σύνδεσμό του χρησιμοποιούσε το όνομα “Στίβεν”, αν και οι επιτελείς της ΕΥΠ διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις για το αν πρόκειται για το πραγματικό του όνομα ή για ένα επιχειρησιακό ψευδώνυμο.

1

Η συνεργασία τους, η οποία περιλάμβανε συναντήσεις στην Αθήνα και το Πεκίνο, καθώς και συνεχείς κρυπτογραφημένες συνομιλίες, ξεκίνησε το 2025 με μια κρίσιμο τετ-α-τετ σε γνωστό εστιατόριο στον Πειραιά.

Αρχικά, οι πληροφορίες που διοχέτευε ο αξιωματικός αφορούσαν γεωπολιτικές μελέτες με την αμοιβή του να κυμαίνεται από 500 έως 600 ευρώ. Ωστόσο, η σχέση τους εξελίχθηκε γρήγορα και, αφού κερδήθηκε η απαραίτητη εμπιστοσύνη, ο κατηγορούμενος άρχισε να αποστέλλει απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα μεγάλης εθνικής σημασίας.

Tο οικονομικό σκέλος της προδοσίας αναβαθμίστηκε σημαντικά κατά τη δεύτερη φάση της δράσης του. Ο “Στίβεν” φέρεται να κατέθετε στο ψηφιακό πορτοφόλι που διέθετε ο σμήναρχος στο κρυφό κινητό του το ποσό των 5.000 ευρώ τον μήνα ή 15.000 ευρώ το τρίμηνο.

Προκειμένου να μην κινήσει υποψίες, ο 54χρονος αξιωματικός ομολόγησε πως πήγαινε μεταμφιεσμένος σε ΑΤΜ τραπεζών και έκανε αναλήψεις μικρών ποσών, της τάξεως των 200 με 300 ευρώ, ώστε να ρευστοποιεί σταδιακά τα χρήματα της κατασκοπευτικής του δραστηριότητας.

Υπόθεση κατασκοπείας: Τα χρήματα κίνητρο του 54χρονου σμηνάρχου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Κινέζος σύνδεσμος είχε εφοδιάσει τον αξιωματικό με ένα παράνομο κινητό τηλέφωνο και τους απαραίτητους κωδικούς πρόσβασης για τη διαχείριση ενός ψηφιακού πορτοφολιού (crypto wallet). Μέσω αυτής της μεθόδου, ο 54χρονος λάμβανε εμβάσματα από την Κίνα, τα οποία στη συνέχεια μετέφερε σε δικούς του λογαριασμούς στην Αθήνα.

Τα ποσά που έχουν εντοπιστεί έως τώρα ανέρχονται σε 5.000 ευρώ μηνιαίως ή 15.000 ευρώ ανά τρίμηνο. Ωστόσο, ο σμήναρχος αδυνατεί να δικαιολογήσει το συνολικό κεφάλαιο που βρέθηκε στην κατοχή του, γεγονός που οδηγεί τις Αρχές σε περαιτέρω έρευνες για την ύπαρξη τυχόν λογαριασμών σε κινεζικά τραπεζικά ιδρύματα.

Στο «μικροσκόπιο» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των κατασχεθέντων, στα οποία περιλαμβάνονται:

-Το παράνομο κινητό τηλέφωνο με το κρυφό λογισμικό.
-Ένας φορητός υπολογιστής (laptop).
-Πλήθος από μονάδες αποθήκευσης (USB sticks).

Οι ειδικοί αναλυτές προσπαθούν να ανακτήσουν δεδομένα που θα ρίξουν φως στο εύρος των πληροφοριών που διέρρευσαν, αλλά και στο ακριβές δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ του σμηνάρχου και του “Στίβεν”.

Στόχος τα λογισμικά και οι κώδικες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η φύση των πληροφοριών που αναζητούσε η κινεζική πλευρά. Ο αξιωματικός φαίνεται πως είχε λάβει σαφείς εντολές να συλλέξει:

-Τεχνικά χαρακτηριστικά οπλικών συστημάτων.
-Λεπτομέρειες για εξειδικευμένα λογισμικά.
-Κώδικες πρόσβασης σε στρατιωτικά δίκτυα.

Η εκτίμηση των Αρχών είναι ότι οι κινεζικές υπηρεσίες στόχευαν στην αντιγραφή δυτικών οπλικών συστημάτων και τεχνολογιών. Καθώς οι πληροφορίες από ανοιχτές πηγές δεν επαρκούν για τη βιομηχανική παραγωγή αντιγράφων, η πρόσβαση σε κλειστά λογισμικά και απόρρητους κώδικες κρίθηκε απαραίτητη, μετατρέποντας τον 54χρονο σε βασικό γρανάζι αυτής της επιχείρησης.

Ο αξιωματικός, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασής του, υπέγραψε το σύνολο των ομολογιών του, επιβεβαιώνοντας τη δράση του ενώπιον των Αρχών.

Διαβάστε επίσης 

Hellenic Train: Διακοπή δρομολογίων στη γραμμή Κιάτο – Πειραιάς – Πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

Νέα Υόρκη: Μετά από 1 μήνα απεργία, 10.500 νοσηλευτές κατέληξαν σε συμφωνία με τα νοσοκομεία τους

Βρετανία: Το Μπάκιγχαμ θα συνεργαστεί με την αστυνομία, αν το ζητήσει, στην έρευνα για τον πρώην πρίγκιπα Άντριου