ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ενίσχυσε το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προς την Ευρώπη, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν πίσω όσον αφορά τη Γροιλανδία, καθώς θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει τη δύναμη να διασφαλίσει την ασφάλειά της.
Σε συνέντευξή του στο NBC News, ο Μπέσεντ απέρριψε τις απειλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί αναστολής της δασμολογικής συμφωνίας του 2025, τονίζοντας ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί στρατηγική πίεση για να επιτύχει τους στόχους του. «Πρώτα απ’ όλα, η εμπορική συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, και μια έκτακτη ενέργεια μπορεί να διαφέρει από μια συμφωνία», ανέφερε. «Ο Τραμπ χρησιμοποιεί τις έκτακτες εξουσίες του για αυτό», πρόσθεσε.
Το Σάββατο, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή πρόσθετων δασμών 10% στις εισαγωγές από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες από την 1η Φεβρουαρίου, με αύξηση στο 25% τον Ιούνιο, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για την «αγορά της Γροιλανδίας» από τις ΗΠΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απειλή δασμών και σκοπεύει να ζητήσει από την ΕΕ να ενεργοποιήσει τα ισχυρότερα αντιποίνους της.
Ο Μπέσεντ ανέλυσε τους λόγους που ο Τραμπ θέλει τη Γροιλανδία, επικαλούμενος τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στην Αρκτική, τα σχέδια για μια αντιπυραυλική ασπίδα «Χρυσός Θόλος» και την προηγούμενη εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, η οποία, όπως σημείωσε, «χρηματοδοτούσε τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Όταν ρωτήθηκε εάν η στάση του Τραμπ αποτελεί διαπραγματευτική τακτική, ο Μπέσεντ άφησε να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να υποχωρήσει: «Οι Ευρωπαίοι εκπέμπουν αδυναμία, οι ΗΠΑ εκπέμπουν ισχύ», είπε. «Ο πρόεδρος πιστεύει ότι η ενισχυμένη ασφάλεια δεν είναι δυνατή χωρίς η Γροιλανδία να αποτελεί τμήμα των ΗΠΑ».
Σε ερώτηση για την ανησυχία ότι μια κίνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του ΝΑΤΟ, ο Μπέσεντ απάντησε ότι πρόκειται για «ψευδή επιλογή» και πρόσθεσε: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα το ξανασκεφτούν και θα καταλάβουν ότι πρέπει να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα ασφάλειας των ΗΠΑ».
Διαβάστε επίσης
Επιστρέφουν από τη Γροιλανδία οι Γερμανοί στρατιώτες – Tι δήλωσε εκπρόσωπος της Bundeswehr
Μερτς: «Οι απειλές για δασμούς υπονομεύουν τις διατλαντικές σχέσεις»
Νορβηγία: Δεν εξετάζουμε τώρα αντίμετρα στις απειλές Τραμπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΥΠΕΞ Δανίας για απειλές Τραμπ: Διακυβεύονται η παγκόσμια τάξη και το ΝΑΤΟ
- Συρία: Ο πρόεδρος αλ Σάρα ανακοινώνει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον επικεφαλής των κουρδικών δυνάμεων
- H EE ετοιμάζει αντίποινα ύψους 93 δισ. ευρώ ως απάντηση για τις απειλές του Τραμπ
- Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο χώρο εργοστασίου στα Πατήσια