Τρία ελληνόκτητα τάνκερ, δέχθηκαν επίθεση από αγνώστου ταυτότητας drones στη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη, ενώ κατευθύνονταν για φόρτωση αργού πετρελαίου σε τερματικό σταθμό στις ρωσικές ακτές, σύμφωνα με το Reuters.
Οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία η παραγωγή πετρελαίου του Καζακστάν –το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εξάγεται μέσω του συγκεκριμένου τερματικού– κατέρρευσε στις αρχές Ιανουαρίου.
Δεν ήταν άμεσα σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από τα πλήγματα. Η Ουκρανία δεν σχολίασε, ενώ η κοινοπραξία Caspian Pipeline Consortium (CPC), που διαχειρίζεται τον τερματικό σταθμό όπου επρόκειτο να φορτώσουν τα πλοία, αρνήθηκε να κάνει δήλωση.
Σύμφωνα με οκτώ πηγές που μίλησα στο Reuters, δύο δεξαμενόπλοια τύπου Suezmax και ένα Aframax επλήγησαν καθ’ οδόν προς τον τερματικό σταθμό Yuzhnaya Ozereyevka, μέσω του οποίου διακινείται περίπου το 80% του καζακικού αργού που προορίζεται για τις διεθνείς αγορές. Οι πηγές μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Νοεμβρίου ουκρανικό drone είχε πλήξει έναν από τους τρεις βασικούς σταθμούς πρόσδεσης του CPC κοντά στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ.
Στο μεταξύ, η παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου στο Καζακστάν μειώθηκε κατά 35% μεταξύ 1 και 12 Ιανουαρίου σε σύγκριση με τον μέσο όρο του Δεκεμβρίου, κυρίως λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές μέσω του τερματικού της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με πηγή με γνώση των στοιχείων.
Ποια τάνκερ χτυπήθηκαν
Ένα από τα πλοία, το Delta Harmony, διαχειρίζεται η ελληνική Delta Tankers και επρόκειτο να φορτώσει πετρέλαιο καζακικής προέλευσης από την Tengizchevroil, θυγατρική της αμερικανικής Chevron. Επίθεση δέχθηκε και το Delta Supreme, επίσης υπό διαχείριση της Delta Tankers. Η εταιρεία δεν απάντησε άμεσα σε αιτήματα για σχόλιο.
Το τρίτο πλοίο, το Matilda, ναυλωμένο από θυγατρική της κρατικής KazMunayGas (KMG) και υπό διαχείριση της ελληνικής Thenamaris, επρόκειτο να φορτώσει πετρέλαιο από το κοίτασμα Karachaganak όταν επλήγη.
Στέλεχος της Thenamaris επιβεβαίωσε ότι το Matilda χτυπήθηκε από δύο drones ενώ βρισκόταν σε κατάσταση έρματος, περίπου 30 μίλια (48 χλμ.) από τους σταθμούς πρόσδεσης του CPC. Η KazMunayGas επιβεβαίωσε επίσης το περιστατικό.
«Δεν υπήρξαν τραυματισμοί και το πλοίο υπέστη περιορισμένες ζημιές στις κατασκευές του καταστρώματος, οι οποίες είναι πλήρως επισκευάσιμες. Το πλοίο παραμένει αξιόπλοο και έχει ήδη απομακρυνθεί από την περιοχή», δήλωσε αξιωματούχος της Thenamaris.
Δύο πηγές στον τομέα της ναυτιλιακής ασφάλειας ανέφεραν ότι εκδηλώθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιά στο Matilda, η οποία κατασβέστηκε άμεσα.
Αρχικά υπήρξαν πληροφορίες ότι και τέταρτο πλοίο, το Freud, υπό διαχείριση της ελληνικής TMS, είχε δεχθεί επίθεση, ωστόσο η εταιρεία το διέψευσε.
Στους μετόχους του αγωγού μήκους 1.500 χιλιομέτρων του CPC περιλαμβάνονται η KazMunayGas, θυγατρικές της Chevron, η ρωσική Lukoil και η ExxonMobil.
Διαβάστε επίσης
Συνάντηση ΥΠΕΞ Δανίας – Γροιλανδίας με Βανς και Ρούμπιο στον Λευκό Οίκο για την Γροιλανδία
BBC: Ζητά την απόρριψη της αγωγής Τραμπ 10 δισ. δολαρίων για την υπόθεση Panorama
Ιράν: Περίπου 2.000 οι νεκροί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ρούτε: Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν σύντομα για την ασφάλεια στην Αρκτική
- NN CareApp: Κάλυψη για ιατρική φροντίδα χωρίς περιορισμούς
- ΗΠΑ: Ανακάμπτει σταδιακά η αγορά κατοικίας – Η πτώση στις τιμές προσελκύει αγοραστές
- Χρηματιστήριο: Πώς ΕΛΠΕ και Πειραιώς κράτησαν την αγορά πάνω από τις 2.200 μονάδες