Menu
-0.05%
Τζίρος: 183.01 εκατ.

Bring Your Chair – Cozy Festival: Ο οσκαρικός σκηνοθέτης Paweł Pawlikowski συναντά την πανσέληνο στη Σίφνο

Τράπεζες

Τα τρία σενάρια για την Alpha Bank – Τι θα κάνει ο Αντρέα Ορσέλ

Βασίλης Ψάλτης και Αντρέα Ορσέλ

Στο 32,069% αύξησε χθες η UniCredit την συνολική συμμετοχή της  στην Alpha Bank καθώς  απέκτησε νέα θέση σε παράγωγα που αντιστοιχούν στο 2,272% του μετοχικού κεφαλαίου, που προστίθεται στο 29,8% της άμεσης θέσης της.

Ο CEO UniCredit Αντρέα Ορσέλ  ενημέρωσε χθες τον CEO Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη για τις νέες θέσεις που χτίζει σε παράγωγα.

1

Ο επικεφαλής της 34ης σε μέγεθος τράπεζας στον κόσμο έχει λάβει το fit & proper για να αυξήσει το ποσοστό του ως το 33,33%.

Για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού απαιτείται νέα έγκριση από τον SSM, ωστόσο πρόκειται για τυπική διαδικασία.

Τρία είναι λοιπόν τα σενάρια για την επόμενη μέρα της UniCredit στην  Alpha Bank.

Πρώτο: Να μείνει  η συμμετοχή των Ιταλών ως έχει, δηλαδή 29,794% σε μετοχές και θέση 2,272% σε παράγωγα, που θα τα αφήσει να λήξουν. Δηλαδή να μην μετατρέψει τα παράγωγα σε μετοχές, σενάριο που  θεωρείται απίθανο.

Δεύτερον: Μετατροπή το επόμενο διάστημα της νέας θέσης από παράγωγα σε μετοχές οπότε η μετοχική συμμετοχή θα διαμορφωθεί στο 32,07%, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα συμβεί το επόμενο διάστημα.

Τρίτον: περαιτέρω άνοδος της συμμετοχής πάνω από το 33,33%, οπότε και θα πρέπει ο Αντρέα Ορσέλ να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με μετρητά που θα είναι και η πιο ελκυστική πρόταση, είτε εναλλακτικά συνδυασμός μετρητών και μετοχών, είτε αποκλειστικά με ανταλλαγή μετοχών της  Unicredit.

Χθες η μετοχή της Alpha Bank  έκλεισε  στα 3,86 ευρώ (+0,52%) με την κεφαλαιοποίηση της στα8,936 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως ο Αντρέα Ορσελ επανειλημμένα έχει διατυπώσει την πρόθεση του να εξελιχθεί η UniCredit σε μία «Τράπεζα για το μέλλον της Ευρώπης», υπέρμαχος όντας της τραπεζικής ενοποίησης που θα επιτρέψει διατραπεζικές συνεργασίες και συγχωνεύσεις τραπεζών.

Ο ίδιος μάλιστα έχει επαναλάβει σε συνεντεύξεις και δημόσιες τοποθετήσεις του πως αν οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν καταφέρουν να συνεργαστούν για τη δημιουργία ισχυρών πιστωτικών ιδρυμάτων με διεθνή εμβέλεια, θα γίνουν εύκολη λεία για τις αμερικανικές τράπεζες στον διεθνή ανταγωνισμό. Και ακόμα έχει παραδεχτεί –με δεδομένες τις πολιτικές αντιδράσεις για την απόκτηση της Commerzbank- πως: μόνο μία χώρα έχει αποδεχθεί πραγματικά τους κανόνες της ΕΕ, η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι: Έχουμε αποκτήσει μερίδιο στην Alpha Bank και είμαστε ευπρόσδεκτοι από όλους: την τράπεζα, την κεντρική τράπεζα, την κυβέρνηση, την κοινή γνώμη».

Χθες το απόγευμα η Alpha Bank με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι, σύμφωνα με την από 9 Ιανουαρίου 2026 γνωστοποίηση της UniCredit S.p.A, η τελευταία προχώρησε στην εξάσκηση χρηματοοικονομικών προϊόντων, τα οποία οδήγησαν στην άμεση απόκτηση 689.860.498 κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 29,796 % επί του συνόλου δικαιωμάτων της Alpha Bank.

Όσον αφορά τη συμμετοχή της UniCredit σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, με προεπιλεγμένη μέθοδο το χρηματικό διακανονισμό και εναλλακτικά το φυσικό διακανονισμό, υπό την αίρεση, στην τελευταία περίπτωση, της εξασφάλισης όλων των εποπτικών εγκρίσεων, αυτή δύναται να οδηγήσει στην απόκτηση επιπλέον 52.612.834 κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, που αντιστοιχούν στο 2,272% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Alpha Bank.

Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε στο  mononews.gr ανώτερη τραπεζική πηγή η Ελλάδα σε ότι αφορά την τραπεζική ένωση σέβεται απόλυτα τους κανόνες για τις διασυνοριακές συνεργασίες μεταξύ τραπεζών.

Και ακόμα επισημαίνει πως τα βασικά σημεία για να πρoχωρήσει η  τραπεζική ένωση, που θα οδηγήσει σε ισχυρότερες διεθνώς ευρωπαϊκές τράπεζες κατ΄αρχάς η πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, να υπάρχουν  level playing field «είμαστε όλοι ίσοι χωρίς εξαιρέσεις» λέει και δεν επιτρέπονται κρατικές παρεμβάσεις σε συγχωνεύσεις τραπεζών.

Διαβάστε επίσης

Alpha Bank: Με 29,8% η άμεση συμμετοχή της UniCredit, παράγωγα για επιπλέον ποσοστό 2,272% [πίνακες]

Στουρνάρας: Η Τράπεζα της Ελλάδος σταθερό σημείο αναφοράς για την οικονομία – Το μήνυμα για το 2026

Optima bank: Καλωσορίζει το 2026 με νέα προθεσμιακή κατάθεση και επιτόκιο έως 2%

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί Goldman Sachs και Morgan Stanley «ψηφίζουν» ελληνικές τράπεζες
Πώς βούλιαξε η Space X, το ισχυρό «buy» από Goldman και Morgan για ΟΤΕ, Alpha και Eurobank, το bid για το 11% της ΕΥΔΑΠ, οι happy Βαρδινογιάννης-Σιάμισιης, τo next big thing Παπαλέκα στη Μύκονο, και το επικό Βατερλό των αναλυτών στην Jumbo
Και οι 4 είναι υπέροχες, η long term συμμαχία Βαρδινογιάννη – Εξάρχου, τι συμβαίνει σε Prodea και ΤΙΤΑΝ, το deal Μυτιληναίου – Τσάκου, το νέο «διαμάντι» του Άδωνι, οι συμβουλές του Βασιλάκη στους 200 απόφοιτους του Μωραΐτη και ένα hot quiz με σύζυγο επιχειρηματία και δημοσιογράφο
Alpha Bank: Ενισχύει τη συνεργασία της με την ElevenLabs για ταχύτερη και πιο ανθρώπινη εξυπηρέτηση στα ψηφιακά κανάλια
Αντρέα Ορσέλ: Ο «deal maker» της Ευρώπης παίρνει τον έλεγχο της Commerzbank – Τα σχέδια της UniCredit για την Alpha Bank
Alpha Bank: Ποια πανίσχυρα ξένα χαρτοφυλάκια χτίζουν τώρα θέσεις στη μετοχή
Ποιοι ισχυροί αγοράζουν τώρα Alpha, τα δυνατά χαρτοφυλάκια και η ΕΥΔΑΠ, τα ΠΛΑΘ, η ΔΕΗ, η AKTOR και η Eurobank, η σιωπή Βαρθολομαίου για Superbet, το κόλπο της αλεπούς των αγορών, η πρόβλεψη για τις εκλογές, το «κέντημα» του Πλεύρη κι ένας γάμος με guest τη Βίσση
Χρηματιστήριο: Το sell off που δεν έγινε και οι μετοχές παντός καιρού
UniCredit – Alpha Bank: Ενισχύουν τη συνεργασία τους σε περιφερειακές αγορές
UniCredit: Πλησιάζει τον έλεγχο της Commerzbank, καθώς το ποσοστό συμμετοχής της αναμένεται να φτάσει το 47,6%