ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη μείωση των τιμών φαρμάκων για ορισμένες κατηγορίες Αμερικανών ασθενών κατέληξε η Johnson & Johnson, μπαίνοντας στη λίστα του Ντόναλντ Τραμπ με τους φαρμακευτικούς κολοσσού που προσφέρουν εκπτώσεις με αντάλλαγμα την εξαίρεσή τους από δασμούς.
Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία, υπήρξε μια από τις 17 εταιρείες που είχε καλέσει ο Αμερικανός πρόεδρος το περασμένο καλοκαίρι να μειώσουν τις τιμές, και από τις τελευταίες που ανακοίνωσαν συμφωνία.
Οι δύο εταιρείες που απομένουν είναι οι AbbVie και Regeneron Pharmaceuticals, οι οποίες έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τον Λευκό Οίκο.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η J&J θα διαθέτει τα φάρμακά της στο πρόγραμμα Medicaid σε τιμές αντίστοιχες με εκείνες άλλων ανεπτυγμένων χωρών και θα συμμετάσχει στο TrumpRx, έναν υπό δημιουργία ιστότοπο μέσω του οποίου οι ασθενείς θα μπορούν να αγοράζουν απευθείας φάρμακα σε μειωμένες τιμές.
Ωστόσο, η εταιρεία δεν διευκρίνισε ποια σκευάσματα θα περιλαμβάνονται.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι όροι της συμφωνίας παραπέμπουν σε αντίστοιχες ανακοινώσεις άλλων φαρμακοβιομηχανιών, όπως η Genentech του ομίλου Roche, η Novartis, η Bristol-Myers Squibb, η Gilead Sciences, η Boehringer Ingelheim, η Amgen, η GSK, η Sanofi, η Merck, η Pfizer και η AstraZeneca.
Παρότι ορισμένες από αυτές τις εταιρείες ανέφεραν ότι οι συμφωνίες τους τις προστατεύουν από δασμούς για τρία χρόνια, η J&J δεν διευκρίνισε τη διάρκεια της δικής της απαλλαγής, αναφέροντας ότι οι συγκεκριμένοι όροι παραμένουν εμπιστευτικοί.
Ο φαρμακευτικός κολοσσός, ο οποίος έχει δεσμευθεί να επενδύσει 55 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ έως τις αρχές του 2029, θα κατασκευάσει δύο νέες μονάδες παραγωγής στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, μία εγκατάσταση κυτταρικών θεραπειών στην Πενσιλβάνια και μία μονάδα παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων στη Βόρεια Καρολίνα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον επενδύσεις στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στο 2026.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πώς θα είναι ο νέος Τειρεσίας – Το σχέδιο Ξηρουχάκη μετά το deal με την Equifax
- Χ. Χατζηχριστοδούλου (ΕΟΔΥ): Τα έργα του ΤΑΑ, οι εποχικές ιώσεις, τα fake news και οι στόχοι του 2026
- Βασίλης Σπηλιωτόπουλος: Τα πράγματα κρέμονταν από μια κλωστή
- Chanel La Pausa: H βίλα της Coco που φιλοξένησε τον Dalí και τον Churchill ανοίγει και πάλι τις πόρτες της