ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα τρακτέρ των αγροτών εισήλθαν σήμερα πριν από τα χαράματα στο Παρίσι και έφθασαν στον Πύργο του Άιφελ, φέρνοντας στην πρωτεύουσα την κινητοποίηση για τις διεκδικήσεις του επαγγέλματός τους, που συνεχίζεται τις τελευταίες εβδομάδες στη Γαλλία, σύμφωνα με ένα συνδικάτο και δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters που βρίσκονται επιτόπου.
«Σεργιανίζουν» μέσα στο Παρίσι και πέρασαν μάλιστα από τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, δήλωσε εκπρόσωπος του Αγροτικού Συντονισμού, κάνοντας λόγο για «μερικές δεκάδες τρακτέρ» τα οποία εισήλθαν στη γαλλική πρωτεύουσα από το νότο.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, γύρω στους είκοσι αγρότες βρίσκονται στον Πύργο του Άιφελ, με τα τρακτέρ τους -μια δεκαριά- να είναι σταθμευμένα εκεί κοντά.
Ο στόχος του συνδικάτου είναι να διαμαρτυρηθεί κυρίως εναντίον της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur, αλλά επίσης κατά της διαχείρισης από το κράτος της επιζωοτίας της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, που στις αρχές Δεκεμβρίου αύξησε το θυμό των αγροτών στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Από το χειμώνα του 2024, οι αγρότες ζητούν την απλούστευση διοικητικών διαδικασιών και χαλάρωση των προδιαγραφών, κυρίως των ευρωπαϊκών, οι οποίες θεωρούνται υπερβολικά καταναγκαστικές και ευνοϊκές για τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού.
«Θα πάμε με οποιοδήποτε τίμημα να φωνάξουμε τις διεκδικήσεις μας», είχε δηλώσει την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ελουά Νεσπουλού, πρόεδρος του Αγροτικού Συντονισμού στην περιφέρεια της Οξιτανίας και επικεφαλής μιας πομπής από 40 τρακτέρ.
Ο πρόεδρος σε εθνικό επίπεδο του εν λόγω συνδικάτου, ο Μπερτράν Βαντό, είχε δηλώσει πως θέλει να φέρει «ειρηνικά» τα αιτήματά τους στους Γάλλους κοινοβουλευτικούς και σε δύο «συμβολικά» σημεία του Παρισιού, ακόμα κι αν τα μισά από τα μέλη του κατέληγαν να συλληφθούν.
Με χθεσινοβραδινή απόφαση της αστυνομίας είχε απαγορευθεί η πρόσβαση των τρακτέρ σε ορισμένες ευαίσθητες ζώνες της πρωτεύουσας, κυρίως στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, στο μέγαρο Ματινιόν που είναι η έδρα του πρωθυπουργού, στο κοινοβούλιο, στα υπουργεία Γεωργίας και Οικολογικής Μετάβασης ή ακόμα, στην περιφέρεια του Παρισιού, στην κεντρική αγορά φρούτων και λαχανικών του Rungis.
Διαβάστε επίσης:
Χατζηδάκης για αγρότες: Αν δεν υπάρξει συναίνεση και ηρεμία, ο νόμος θα εφαρμοστεί
Τσιάρας για αγροτικά μπλόκα: Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κλείσει την χώρα
Αγροτικά μπλόκα: Από σήμερα το 48ωρο black out – Ποιοι δρόμοι κλείνουν και πότε
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Τραμπ για την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου «Olina»: Το πετρέλαιο θα πουληθεί μέσω της μεγάλης μας ενεργειακής συμφωνίας με τη Βενεζουέλα
- Πετρέλαιο: Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών – Νέα άνοδος άνω του 2% λόγω Ιράν
- Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500, Dow Jones και Russell 2000 – Άλμα 10,8% για την Intel
- Ιράν: Κοινή δήλωση Μακρόν, Στάρμερ και Μερτς – Καταδικάζουν «τη βία και τις δολοφονίες διαδηλωτών»