Στο 33,3% θα είναι η επόμενη στάση της UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, καθώς την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε την μετατροπή όλων των παραγώγων σε μετοχές, ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 29,8%.
Στα 2,6 δισ. ευρώ ανήλθε χθες η αξία του χαρτοφυλακίου της UniCredit στην ελληνική τράπεζα, ένα χαρτοφυλάκιο που της έχει αποφέρει εξαιρετικά σημαντικές αποδόσεις.
Χθες η μετοχή της Alpha Bank «έκλεισε» στα 3,79 ευρώ με άνοδο 1,12% και κεφαλαιοποίηση στα 8,775 δις ευρώ, σε απόσταση ανάσας από τα 8,78 δισ. ευρώ της Πειραιώς.
Η UniCredit με την μετατροπή της συνθετικής της θέσης (παράγωγα) σε μετοχές επιβεβαιώνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές της ελληνικής τράπεζας και στους νέους δρόμους που ανοίγονται μέσα από την συνεργασία τους. Εξάλλου ο CEO της ιταλικής τράπεζας Αντρέα Ορσέλ έχει λάβει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το απαιτούμενο fit & proper, που επιτρέπει την αύξηση της μετοχικής επιρροής στην Alpha Bank έως το 33,3%.
Επανειλημμένα και εμφατικά ο ισχυρός άνδρας του ιταλικού τραπεζικού κολοσσού Αντρέα Ορσέλ έχει δηλώσει ότι: «η UniCredit πιστεύει ακράδαντα στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Η επιτυχής στρατηγική συνεργασία με την Αlpha Bank δίνει τη δυνατότητα στους δύο Ομίλους να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στους τομείς των πληρωμών, των εξειδικευμένων χρηματοδοτικών υπηρεσιών, των συμβουλευτικών υπηρεσιών, των κεφαλαιαγορών, της διαχείρισης κεφαλαίων και των ασφαλιστικών προϊόντων.»
Η UniCredit στάθμισε ότι τώρα, λόγω και της ανόδου των τιμών μετοχών, ήταν συμφέρουσα η μετατροπή της συνθετικής θέσης σε μετοχές, με την επίπτωση στο core tier 1 να είναι της τάξης του 0,8% χαμηλότερα από ότι θα κόστιζε η ανανέωση των παραγώγων.
Ο CEO Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης έχει χαρακτηρίσει «σηματωρό των εξελίξεων» την συνεργασία με την UniCredit, που λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος, και αποτελεί «έναν από τους ισχυρότερους στρατηγικούς πυλώνες του μέλλοντος μας», κάνοντας λόγο για ακόμη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και «με νεωτερισμούς που δεν υπάρχουν σε άλλες τράπεζες» στους 30 τομείς συνεργασίας των δύο οργανισμών. UniCredit
Μάλιστα η Alpha Bank έχει ανακοινώσει investment day και μέσα στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει roadshows τις 13 χώρες όπου έχει παρουσία η UniCredit και οι οποίες αποτελούν πλέον χώρο δράσης και της ελληνικής τράπεζας.
«Με την UniCredit εργαζόμαστε αδιάλειπτα ώστε να προσφέρουμε νέες δυνατότητες στους πελάτες μας για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους πέρα από τα εθνικά σύνορα», έχει δηλώσει ο Βασίλης Ψάλτης.
Ακίνητα- wealth management- Μέση Ανατολή
Η Alpha Bank ετοιμάζει τα επόμενα βήματα της, με στόχο κινήσεις χαμηλού ρίσκου που θα έχουν σημαντικές αποδόσεις για την κερδοφορία σε σύντομο χρόνο.
Τα ακίνητα είναι ένας τομέας όπου η τράπεζα έχει ήδη «χτίσει» πορτοφόλιο 800 εκατ. ευρώ, με τελευταίο απόκτημα το Μινιόν, επενδύοντας σε ακίνητα στην Ελλάδα (σε μεγάλα αστικά κέντρα) και Κύπρο.
Επίσης η Alpha Bank έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να αποκτήσει μέσα στο έτος παρουσία στη Μέση Ανατολή, πιθανόν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είτε με κατάστημα είτε με γραφείο αντιπροσωπείας.
Ο επόμενος στόχος του Βασίλη Ψάλτη είναι η ανάπτυξη του wealth management και corporate banking και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για να καταστεί το Λουξεμβούργο το κέντρο για την διαχείριση περιουσίας Ελλήνων, που διαθέτουν assets σε τράπεζες του εξωτερικού.
Ενώ με την απόκτηση της κυπριακής AstroBank, η Alpha Bank έχει διευρύνει τον ρόλο της ως χρηματοπιστωτική γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, προωθώντας τη ροή κεφαλαίων, επενδύσεων και επιχειρηματικών ευκαιριών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Και ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του του έτους προχωρήσει και το rebranding της ελληνικής τράπεζας, με σεβασμό στην μακρόχρονη ιστορία της.
Διαβάστε επίσης
Societe Generale: Ηγέτιδα στον τομέα με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη το 2025
ΤτΕ: Σχεδόν αμετάβλητο το επιτόκιο νέων καταθέσεων τον Νοέμβριο – «Άλμα» στο 4,65% για νέα δάνεια
Alpha Bank: Πακέτα 345,6 εκατ. ευρώ για το 4,4% με discount 10,3%
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Διαγράψαμε 308.000 φοιτητές φαντάσματα από τα μητρώα των δημοσίων πανεπιστημίων
- Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Καμία απόφαση ακόμη για τους δασμούς Τραμπ – Με κομμένη ανάσα περιμένουν οι αγορές
- Προφυλακίστηκε ο 16χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 17χρονου στις Σέρρες
- Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με σούπερ τζίρο λόγω Alpha Bank – Άλμα για ΑΒΑΞ, Optima, Σαράντη, Titan, Cenergy και Viohalco