ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέος «εμφύλιος» μεταξύ αγροτών: Επίθεση αγροτοσυνδικαλιστή σε Κουτσούμπα – «Το ΚΚΕ δεν θέλει να λύσει προβλήματα»
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του αγροτοσυνδικαλιστή του μπλόκου Μαλγάρων, Γιώργου Μπότα, λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις για αγροτεμάχια που φέρονται να δηλώνονταν χωρίς να αντιστοιχούν σε πραγματικές ιδιοκτησίες.
Ο ίδιος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, όχι για την ουσία της υπόθεσης, αλλά για φερόμενη διαρροή πληροφοριών από τη δικογραφία.
Υπενθυμίζεται ότι ο αγροτοσυνδικαλιστής βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Γκύζης. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο Γιώργος Μπότας φέρεται να δήλωνε αγροτεμάχια τα οποία δεν εμφανίζονταν στις φορολογικές δηλώσεις των φερόμενων ιδιοκτητών τους, εξασφαλίζοντας επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ. Για την περίοδο 2019–2024, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που φέρεται να έλαβε ανέρχεται σε 126.448,66 ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 49.000 ευρώ αφορούν τα ελεγχόμενα αγροτεμάχια.
Εξερχόμενος των δικαστηρίων, ο κ. Μπότας δήλωσε: «Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Όπως λέει και η παροιμία, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Γι’ αυτό είμαστε εδώ πέρα. Θα το πάμε μέχρι τέλους μέχρι να δικαιωθούμε και να λυθεί αυτή η υπόθεση και να τελειώσει αυτός ο πόλεμος λάσπης που έχω δεχθεί στο πρόσωπό μου».
Επιπλέον είπε πως έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» και πως δεν φοβάται τον έλεγχο, υποστηρίζοντας ότι έχει δεχθεί «πόλεμο λάσπης». Παράλληλα, αμφισβήτησε τα ευρήματα της έρευνας, ισχυριζόμενος ότι τα χωράφια που δηλώνει είναι υπαρκτά, καλλιεργούνται κανονικά και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την έδρα του, αποδίδοντας τις αναντιστοιχίες σε ελλείψεις στοιχείων από πλευράς ιδιοκτητών.
Δείτε το βίντεο
Στο πλευρό του βρέθηκε και η συνήγορός του, Ανθούλα Ανάσογλου, η οποία εξήγησε ότι η μηνυτήρια αναφορά αφορά ζητήματα προσωπικών δεδομένων και παραβίαση του απορρήτου της δικογραφίας, επισημαίνοντας ότι ο εντολέας της έχει την ιδιότητα του υπόπτου και όχι του κατηγορούμενου.
Η κίνηση του αγροτοσυνδικαλιστή έρχεται μία μέρα μετά τις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ όπου και υποστήριξε ότι η μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ έχει προκαλέσει σκαλώματα με αποτέλεσμα να εμφανιστούν αυτές οι αναντιστοιχίες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι, παρά τα ευρήματα της έρευνας, ο αγροτοσυνδικαλιστής υπέβαλε και νέα Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2025, δηλώνοντας αγροτεμάχια που, σύμφωνα με τις αρχές, ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με εκείνα που είχαν ήδη κριθεί προβληματικά τα προηγούμενα έτη. Η πρακτική αυτή εξετάζεται ως πιθανό στοιχείο συστηματικής συμπεριφοράς.
Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν δεσμευθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί του, ενώ οι αρχές διερευνούν τόσο ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όσο και την επιστροφή των ποσών που φέρονται να καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.
Πώς ο Μπότας πήρε πάνω από 120.000 ευρώ
Σε πόρισμα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, προκύπτει ότι ο Γιώργος Μπότας φέρεται να δήλωνε 17 αγροτεμάχια ως μισθωμένα, τα οποία δεν εμφανίζονταν στις δηλώσεις Ε9 των φερόμενων εκμισθωτών, αποκομίζοντας επιδοτήσεις άνω των 49.000 ευρώ μόνο για τις συγκεκριμένες εκτάσεις, ενώ το συνολικό ύψος των ενισχύσεων που έλαβε την περίοδο 2019-2024 ανέρχεται σε 126.448,66 ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο αγροτοσυνδικαλιστής δήλωνε ότι μίσθωνε αγροτεμάχια από 22 φυσικά πρόσωπα και έναν Ιερό Ναό. Ωστόσο, για τα συγκεκριμένα χωράφια δεν υπήρχε καμία καταχώριση στις περιουσιακές δηλώσεις των φερόμενων ιδιοκτητών, γεγονός που καταρρίπτει πλήρως τον ισχυρισμό περί νόμιμης μίσθωσης. Με απλά λόγια, τα χωράφια για τα οποία λάμβανε επιδοτήσεις δεν υπήρχαν ούτε στα χαρτιά της φορολογικής τους εικόνας.
Δείτε το βίντεο
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται και στο γεγονός ότι ο Μπότας υπέβαλε Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και για το 2025. Στην αίτηση αυτή δήλωσε 15 αγροτεμάχια, τα περισσότερα εκ των οποίων ταυτίζονται με εκείνα που είχαν δηλωθεί τα έτη 2022 και 2024 και για τα οποία έχει ήδη διαπιστωθεί ότι ήταν ψευδώς δηλωμένα. Η επανάληψη των ίδιων δηλώσεων καταγράφεται ως στοιχείο συστηματικής πρακτικής και όχι ως μεμονωμένο λάθος ή παραδρομή.
Η έρευνα οδήγησε στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του αγροτοσυνδικαλιστή, στο πλαίσιο της διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου. Η προκαταρκτική εξέταση συνεχίζεται, με τις αρχές να εξετάζουν τόσο τις ποινικές ευθύνες όσο και την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Διαβάστε επίσης
Συγκινεί η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση – «Γιατί όταν κάποιος λείπει, όλα τα άλλα μικραίνουν»