array(0) {
}
        
    
Menu
1.28%
Τζίρος: 263.72 εκατ.

Pine Flat Residence: Ένα σπίτι που έμαθε να επιβιώνει

Business

Η Gedi κοντά στην πώληση της Repubblica στον όμιλο Κυριακού – Στα τελικά στάδια οι διαπραγματεύσεις

Θοδωρής Κυριακού
Comments

Ραγδαίες εξελίξεις καταγράφονται γύρω από την πιθανή πώληση της Repubblica και μέρους του ομίλου Gedi, που ελέγχεται από την Exor του John Elkann, στον ελληνικό όμιλο της οικογένειας Κυριακού. Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν από την περασμένη Πέμπτη, η διαδικασία due diligence έχει ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με το επίσημο ανακοινωθέν να θεωρείται θέμα ημερών. Από το ελληνικό γραφείο του ομίλου δεν επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται η πληροφορία. 

Όπως αναφέρει το Fatto Quotidiano, η συμφωνία αναμένεται να κλείσει εντός των τελευταίων εβδομάδων του Δεκεμβρίου, χρονιά-ορόσημο καθώς το 2026 η Repubblica συμπληρώνει 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Η εφημερίδα, που δημιουργήθηκε το 1976 από τον Eugenio Scalfari και τον Carlo Caracciolo, υπήρξε ένα από τα πιο ανατρεπτικά εγχειρήματα του ιταλικού Τύπου στον 20ό αιώνα. Στα χρόνια που ακολούθησαν πέρασε από τις ηγεσίες των Ezio Mauro και Carlo De Benedetti, ενώ από το 2020 βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Gedi με επικεφαλής τον John Elkann και τον Maurizio Molinari.

1

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικό αντικείμενο της εξαγοράς για τον όμιλο Κυριακού είναι ο ραδιοφωνικός βραχίονας της Gedi, θεωρούμενος ως το «πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο» του ομίλου. Πρόκειται για τις ραδιοφωνικές συχνότητες Radio Deejay, Radio Capital και M2o, που παράγουν συνολικά 60 εκατ. ευρώ σε έσοδα και περίπου 10 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη σε ετήσια βάση. Αντίθετα, η εκδοτική δραστηριότητα του ομίλου — κυρίως Repubblica και La Stampa — παρουσιάζει φέτος τζίρο 223 εκατ. ευρώ αλλά και ζημιές 15 εκατ.

Ο όμιλος Κυριακού, με ιστορικές ρίζες στη ναυτιλία, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ισχυρή δύναμη στον χώρο των ΜΜΕ μέσω του Ant1 Group, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σερβία και την Τουρκία. Η οικονομική βάση του ομίλου ενισχύεται από την επενδυτική holding εταιρεία K Group με έδρα το Λονδίνο, στην οποία μετέχει το σαουδαραβικό ταμείο PIF, ενώ καταγράφεται και σημαντική συμμετοχή κεφαλαίων από το Κατάρ ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Πηγές, αν και μη επιβεβαιωμένες, αναφέρουν ότι ενδέχεται να συμμετέχει στην εξαγορά και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman.

Όσον αφορά το τίμημα, καμία πληροφορία δεν έχει διαρρεύσει. Το 2020 ο John Elkann κατέβαλε 220 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της Gedi από την οικογένεια De Benedetti. Σήμερα, όμως, η λογιστική αποτίμηση της Repubblica και της La Stampa στους ισολογισμούς της Exor ανέρχεται σε μόλις 72 εκατ. ευρώ, γεγονός που καθιστά αμφίβολο το κατά πόσο μπορεί να ανακτήσει την αρχική επένδυση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που είχε «ποντάρει» σε ένα ψηφιακά προσανατολισμένο εκδοτικό μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Vega Club: Το κλαμπ για λίγους που φτιάχνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο στη Μαδρίτη με συνδρομές που σοκάρουν!

Η Premier League «σκίζει» και στην οικονομία! Σχεδόν 10 δισ. λίρες η προστιθέμενη αξία στη Βρετανία

Η Ντόρτμουντ έστησε τη μεγαλύτερη ηλιακή στέγη γηπέδου στον κόσμο!

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Peter Marino: Tα τρία κορυφαία έργα του διάσημου αρχιτέκτονα και η οικία Κούστα
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα μυστικά για το…ισπανικό σάλπισμα ανόδου που έχει προσφέρει υπεραξίες 412 εκατ. ευρώ σε δύο μέρες
Cosmote Telekom: Με νέα φθηνότερα πακέτα σταθερής και ίντερνετ «χτυπάει» τον ανταγωνισμό
Π. Γιγής (πρόεδρος πλοιάρχων): Δεν πρέπει να συνηθίσουμε την ιδέα ότι τα πλοία και τα πληρώματά τους αποτελούν στόχο
Metlen: Το 2027 ξεκινά η παραγωγή γαλλίου- Στους 50 τόνους από το 2028
Η ΕΛΕΜΚΑ (METLEN) ανακαινίζει τη Φοιτητική Εστία Αθηνών – Το νέο «Ελντοράντο» των εργολάβων
Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάϊεν επισκέφθηκε την Κύπρο και ενημερώθηκε και για τα θέματα ναυτιλία
Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και INNOVATION GREECE
Netflix: Θα μεταδίδει παγκοσμίως τις ταινίες της Sony Pictures μετά την προβολή τους στις αίθουσες
Συνάντηση Εργασίας για το ShortSea μεταξύ Τζιτζικώστα και Σημαντώνη