ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις που για κάποιους έφτασαν τις 40.000 ευρώ για μια χρονιά φέρονται να εισέπραξαν οι 14 κατηγορούμενοι στη νέα δίκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι έχουν έδρα την Κρήτη. Ωστόσο εμφανίζονταν να νοικιάζουν εκτάσεις κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, τις οποίες δήλωναν μόνο για μια χρονιά έναντι μισθωμάτων ακόμα και 10 ευρώ το μήνα.
Καταπέλτης ο εισαγγελέας του δικαστηρίου που ζήτησε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, στέλνοντας ένα μήνυμα στους πραγματικούς αγρότες.
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται στη δημοσιότητα κάποιους μήνες, εκκρεμούν στα ακροατήρια αρκετές υποθέσεις. Για μένα το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσε κάποιος να κάνει είναι ότι η σκληρή Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κυνηγάει σκληρά εργαζόμενους αγρότες. Ειδικά οι υποθέσεις που αφορούν το εθνικό απόθεμα, δείχνουν μια βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά. Υπό προϋποθέσεις μειώνονταν τα χρήματα που έπρεπε να λάβουν οι πραγματικοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι», τόνισε ο εντεταλμένος Ευρωπαίος εισαγγελέας Διονύσης Μουζάκης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι φέρονται να έλαβαν το 2020 επιδοτήσεις από 5.000 έως 40.000 ευρώ για τη διατήρηση εκτάσεων σε καλή γεωργική κατάσταση.
«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διενήργησε έλεγχο μέσω των αρμόδιων υπαλλήλων του -ανέφερε ο εισαγγελέας – και τα δηλωθέντα αγροτεμάχια βρίσκονται σε άλλες περιοχές με εξαίρεση μια περίπτωση. Το ποσό εκμίσθωσης ήταν ευτελές και όλα αυτά ήταν ενδείξεις που κινητοποίησαν τον έλεγχο. Οι δε εκμισθωτές δήλωσαν μόνο εκείνη τη χρονιά ως ιδιοκτησία τους τις εκτάσεις. Για την πρώτη κατηγορουμένη διαπιστώθηκε ότι οι εκτάσεις που δηλώθηκαν στη Ροδόπη, τα προηγούμενα έτη είχαν χρησιμοποιηθεί στην τεχνική λύση. Το μηνιαίο μίσθωμα ήταν 30 ευρώ ! Ο δεύτερος κατηγορούμενος δήλωσε εκτάσεις στα Γρεβενά, όπου και πάλι τα προηγούμενα έτη είχαν διανεμηθεί σε 15 κτηνοτρόφους. Το συνολικά μίσθωμα ήταν 10 ευρώ μηνιαίως και δεν διαπιστώθηκε ζωικό κεφάλαιο για εκμετάλλευση των βοσκότοπων. Ο τρίτος κατηγορούμενος δήλωσε αγροτεμάχια στο Γαλαξίδι Φωκίδας, ενώ το προηγούμενο έτος και πάλι είχαν κατανεμηθεί σε 14 κτηνοτρόφους. Ο φερόμενος ως εκμισθωτής το είχε δηλώσει επίσης μόνο μία χρονιά στο Ε9 του. Ο τέταρτος κατηγορούμενος ενοικίασε με 10 ευρώ μηνιαίως, εκτάσεις στα Γρεβενά που και πάλι είχαν μοιραστεί τα προηγούμενα χρόνια σε κτηνοτρόφους.»
Για τον κατηγορούμενο ηθοποιό, που έχει επιστρέψει την επιδότηση των 5.500 ευρώ, ο εισαγγελέας πρότεινε να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό λέγοντας: «Κι εκείνος χρησιμοποίησε την ίδια μέθοδο. Οι 7 στους 8 έχουν κάνει αιτήσεις μέσω του ίδιου ΚΥΔ, ενώ οι περισσότεροι έχουν νοικιάσει από τον ίδιο εκμισθωτή».
Έξι κατηγορούμενοι δικάζονται για το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, δύο εξ’ αυτών τετελεσμένη απάτη και υπόλοιποι συνέργεια στην απάτη.
Διαβάστε επίσης:
ΔΥΠΑ:163 εργαστήρια συμβουλευτικής τον Δεκέμβριο
ΕΦΚΑ: Σε εξέλιξη η καταβολή της ετήσιας ενίσχυσης σε 1,4 εκατ. συνταξιούχους άνω των 65 ετών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρυσή Βαρδινογιάννη: Στην εκδήλωση μνήμης για τον Βαρδή Βαρδινογάννη με τον πατέρα της, τον Νικόλαο και την Άννα Μαρία
- Η ΠΑΕ Ολυμπιακός στηρίζει την πρωτοβουλία Bright Sky του Ιδρύματος Vodafone
- Κύπρος – Λίβανος: Υπεγράφη συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ
- Tesla: Μετά το 1 τρισ. του Έλον τι; Πτώση πωλήσεων σε όλες τις αγορές και σοβαρές προκλήσεις