Το… homework που έβαλε ο ΚΜ στον Δένδια

Αν νομίζετε ότι με την ψήφιση της τροπολογίας για τον Άγνωστο Στρατιώτη τελείωσαν και οι ενδοκυβερνητικές έριδες κάνετε λάθος. Γιατί τώρα αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο κυβερνητικής σπαζοκεφαλιάς για τον Άγνωστο Στρατιώτη.

Και για τούτο φρόντισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Έδωσε εντολή στον Νίκο Δένδια, να του ετοιμάσει και μάλιστα γρήγορα  ένα σχέδιο για την πλήρη αξιοποίηση του Μνημείου, αφού με την ψηφισθείσα τροπολογία πέρασε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Δηλαδή με δυο λόγια, ο ΚΜ έδωσε ένα είδος… homework στον Δένδια, πολύ πιο δύσκολο από το να παραστεί κάποιος στη συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία.

1

Η ευχή του Δούκα 

Εκείνο που μαθαίνω είναι ότι την επομένη κιόλας της πρωθυπουργικής εντολής ο κ. Δένδιας έπιασε δουλειά, διαψεύδοντας στο πεδίο για διαφωνίες σχετικά με το Μνημείο. Συναντήθηκε με τους (συναρμόδιους για το Μνημείο) υπουργό Προ-Πο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και  δήμαρχο Χάρη Δούκα για τον καλύτερο συντονισμό της αξιοποίησης του Μνημείου.

Ο Χάρης Δούκας όμως έκανε μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα  αμέσως μετά την συνάντησή του με τον  υπουργό Άμυνας: «Από σήμερα η ευθύνη της φροντίδας του Μνημείου ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Καλή τους τύχη».

Ο υπουργός που γνωρίζει από μνημεία…

Τι έχει όμως στο μυαλό του ο κ. Δένδιας για την αξιοποίηση του μνημείου ουδείς ακόμα γνωρίζει, αλλά, πρέπει να σας πω ότι έχει ιδέες για μνημεία, τις οποίες μετέτρεψε ήδη εντυπωσιακά σε πράξη με το μνημείο για τους ήρωες πεσόντες των ελληνικών απελευθερωτικών αγώνων.

Και τώρα ετοιμάζεται για άλλη μία  μεγαλοπρεπή εκδήλωση, με την ανακαίνιση της πρόσοψης του υπουργείου του, μια απίστευτη μεταμόρφωση, που μοιάζει με εικόνες από το…star wars. Ωστόσο όμως για αυτήν την εκδήλωση υπάρχει παρασκήνιο το οποίο σας μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη.

… Και οι προσκλήσεις σε Σαμαρά και Καραμανλή

Την έχει προγραμματίσει την επομένη της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, δηλαδή στις 29 Οκτωβρίου, οι προσκλήσεις έχουν ήδη σταλεί και θα συγκεντρώσει τους πάντες. Υπάρχουν μάλιστα κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι εστάλησαν προσκλήσεις πέραν του ΠΘ και στους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Όπως έκανε και με την παρουσίαση του μνημείου πεσόντων που κάλεσε και τον Αντώνη Σαμαρά και όλους τους Σαμαρικούς βουλευτές. Αυτή η μάζωξη στελεχών, βουλευτών και υπουργών της ΝΔ, προσέξτε, γίνεται μόλις λίγες ημέρες μετά την «ιστορία» του Δένδια με τον Άγνωστο Στρατιώτη. Τυχαίο; Δεν νομίζω…

Η γιορτή των Τούρκων

Αλλά όμως αυτή η ημερομηνία (η 29η Οκτωβρίου) είναι και η εθνική εορτή των Τούρκων. Και η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα (που εξακολουθεί, μου λένε, να πιστεύει στα…ήρεμα νερά), έστειλε ήδη προσκλήσεις για τη δεξίωση που διοργανώνει, σε πολλούς πολιτικούς. Και το ερώτημα είναι, ποιον θα προτιμήσουν εκείνη την ημέρα οι γαλάζιοι πολιτικοί τον Δένδια ή τον Τούρκο πρέσβη με τη δεξίωσή του; Έτσι ο υπουργός Άμυνας κάνει άλλη μία κίνηση που ίσως πάλι να εκνευρίσει τον Φιντάν.

Παρέλαση… σόου

Ανήμερα της παρελάσεως πάλι οι Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να εντυπωσιάσουν, με τον Δένδια να δέχεται συγχαρητήρια, αφού πρώτον αυτή τη φορά η επίδειξη (demo) μαχητικού θα γίνει με F-16 Viper και όχι με ένα συνηθισμένο F-16, δεύτερον θα παρελάσουν τα νέα ισραηλινής κατασκευής φονικότατα όπλα και τρίτον θα παρελάσουν και οι κατασκευαστές των νέων drones καμικάζι, αυτοί που θα κατασκευάζουν 1.000 καμικάζι τον χρόνο.

Οι υπουργοί που δεν μιλιούνται

Μην νομίσετε όμως ότι ο Δένδιας  «μάχεται» χωρίς αντίπαλο και δεν έχει εσω-κυβερνητικούς ανταγωνιστές; Ίσως αποτελεί παγκόσμιο παράδοξο το γεγονός ότι οι υπουργοί Εξωτερικών, Γεραπετρίτης και Άμυνας, Δένδιας, αυτής της χώρας σχεδόν δεν μιλιούνται μεταξύ τους.

Ο μεν ένας λέει ότι λειτουργούν στην Ελλάδα δύο υπουργοί Εξωτερικών, ο δε άλλος τον κατηγορεί ότι ο νυν αγνοεί την προσφορά του στο Εξωτερικών.

Αν μάλιστα αληθεύουν οι φήμες ότι υπήρξε και δημόσια διαφωνία στις ημέρες που επρόκειτο να βγει το Πίρι Ρέις στο Αιγαίο, τότε τα πράγματα σοβαρεύουν. Αλλά θα μου πείτε αυτά είναι υπόθεση αποκλειστική του Πρωθυπουργού να συνεργάζονται στενά και αυτά τα δύο υπουργεία.

Οι μπηχτές του Αδωνι

Είναι βεβαίως και ο Άδωνις που δεν χαρίζεται στον Δένδια, Και δεν ομιλώ για τα αστεία που του κάνει για τα ανύπαρκτα τα μαλλιά του και μάλιστα την ώρα που συνεδριάζει Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και για τις μπηχτές που κάθε λίγο και λιγάκι ρίχνει για την απουσία του Δένδια από την συζήτηση της τροπολογίας για τον Άγνωστο Στρατιώτη.

Όταν η Ζωή επιχείρησε να φωτογραφίσει την Ντόρα

Σε υψηλούς τόνους κύλησε η χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με την πρόεδρο της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου να επί 2,5 ώρες  επιχειρεί να ακυρώσει την απόφαση του Προέδρου Νικήτα να επιβληθεί επιτελούς ο κανονισμός  στην Ολομέλεια και να μπορούν  να ακούγονται και οι βουλευτές. Όσιι μετείχαν στη Διάσκεψη των Προέδρων βγήκαν από την αίθουσα εξουθενωμένοι και εκνευρισμένοι. Τόση ήταν η τοξικότητα που επικράτησε στη Διάσκεψη Προέδρων και ακούστηκαν βαριές εκφράσεις.

Η Ζωή δεν δίστασε να στραφεί εναντίον όλων, φτάνοντας στο σημείο να «φωτογραφίζει» τη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία την κοιτούσε απορημένη από τον ακατάπαυστο και επιθετικό λόγο της.

Εκτός ελέγχου

Συγκεκριμένα η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο όταν όπως καταγγέλλουν μέλη της Διάσκεψης, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας θεώρησε σκόπιμο να υψώσει το κινητό της τηλέφωνο προκειμένου να βιντεοσκοπήσει – φωτογραφήσει την κυρία Μπακογιάννη. Και τι δεν της είπε από Χριστοφοράκο, την Siemens  έως το θανατηφόρο  δυστύχημα έξω από τη Βουλή.  Ακόμα και η ήρεμη, κατά τα άλλα, αντιπρόεδρος της Βουλής,  «Είσαι υστερική», της είπε η Ντόρα.

Η Όλγα Γεροβασίλη, αντέδρασε έντονα, ενώ η ατμόσφαιρα φορτίστηκε ακόμη περισσότερο όταν η πρόεδρος της «Πλεύσης» κατηγόρησε τον Βασίλη Βιλιάρδο, με τηλέφωνό της στον Κυριάκο Βελόπουλο, επειδή συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις του προέδρου της Βουλής για διαδικαστικό θέμα.

Αγανακτισμένοι αποχώρησαν σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες, με έναν εξ αυτών να σχολιάζει δηκτικά πως «καλό θα ήταν να μεταδίδεται η Διάσκεψη ζωντανά, για να δει ο κόσμος τα της Ζωής».
Πάντως, ο «κόφτης» πέρασε, και την Τετάρτη τον λόγο θα έχει η Ολομέλεια. Οψόμεθα…

Ανδρουλάκης Μαρινάκης και Άγνωστος Στρατιώτης

Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ΠαΣοΚ και τη θέση του στην τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη;

Είναι αλήθεια, λένε, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ που υπέστη τον λαϊκισμό της πάνω και της κάτω πλατείας, συντάσσεται με όλους αυτούς που κατηγορούσαν τα στελέχη του, όπως και της ΝΔ, ως «προδότες και γερμανοτσολιάδες».

Προκαλεί εντύπωση, συνεχίζουν, και η στάση του αρχηγού του κόμματος αλλά και στελεχών που μπαίνουν σε μια λογική τοξικότητας, φτάνοντας στο σημείο να ειρωνεύονται την κυβέρνηση για τα περί νοικοκυραίων και δεξιάς στροφής δείχνοντας πως όχι απλά χάνουν το μέτρο αλλά και τον χώρο στον οποίο απευθύνονται.

Χάνουν, όμως και την ουσία όπως επεσήμανε ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφού έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούν πως οι «νοικοκυραίοι», η «σιωπηρή πλειοψηφία», ανήκουν σε έναν πολιτικό χώρο.

«Ας τα δουν λίγο καλύτερα αυτά» ανέφερε σημειώνοντας ότι … νοικοκυραιοι «υπάρχουν και στο κέντρο και στην κεντροδεξιά και στην κεντροαριστερά και παντού».

Όλα τα νέα όπλα στην παρέλαση 28ης Οκτωβρίου

Πιο πάνω σας είπα τι νέο θα φέρει η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, επειδή έχω το πλήρες πρόγραμμά ας το δούμε αναλυτικά:

Στην φετινή παρέλαση θα δοθεί έμφαση στα νέα οπλικά συστήματα και στα επιτεύγματα καινοτομίας, που έχουν ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030.

Επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου λοιπόν,  θα διέλθουν τα ισραηλινά αντιαρματικά SPIKE NLOS (για τα οποία σας ενημέρωσα από αυτήν εδώ τη στήλη), drones του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, το σύστημα αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ”, η κινητή μονάδα επισκευής drone του Στρατού, καθώς και τα  υπερόπλα που απέκτησαν πρόσφατα οι  πιλότοι μας, δηλαδή οι βόμβες SPICE, οι ρουκέτες RAMPAGE και οι τρομεροί πύραυλοι METEOR.

Ταυτόχρονα όμως το έδαφος θα τρίζει από τις ερπύστριες, καθώς θα κάνουν διέλευση το Πεζικό μας με τα τεθωρακισμένα γερμανικά οχήματα MARDER, οι μαυροσκούφηδές μας με τα θηριώδη LEOPARD 2, το Πυροβολικό με τα μακρύκανα πυροβόλα και τους εκτοξευτές πυραύλων MLRS και το Μηχανικό με τις γέφυρες RIBBON. Συνεπώς Θεσσαλονικείς  και τηλεθεατές της ΕΡΤ ετοιμαστείτε!

Η προφητεία της Νίκης

Έναν ασυνήθιστο, αλλά διόλου μακρινό προβληματισμό, πρόσεξα ότι η Νίκη Κεραμέως στο 5ο συνέδριο Cyber Greece, μιλώντας για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνική ασφάλιση. «Βλέπουμε χώρες που ήδη στο επάγγελμα των φροντιστών έχουν ρομπότ. Ερώτηση: τα ρομπότ θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές;

Να ένα ερώτημα που γεννάται. Τι γίνεται με το ασφαλιστικό σύστημα; Πώς θα παραμείνει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα όταν έχουμε περισσότερες μηχανές, επί της ουσίας, οι οποίες θα παράγουν ένα έργο;».

Και επειδή το ζήτημα φαίνεται να απασχολεί σοβαρά την ίδια, αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει μελέτη για να διαπιστώσει πόσο θα επηρεάσει αυτή η νέα πραγματικότητα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος. Σίγουρα πρωτοποριακή η πρόνοια της Κεραμέως σε ένα ζήτημα που δείχνει να απασχολεί ελάχιστους, επί του παρόντος, αλλά αφορά τους πάντες.

Ο νόμος μιας… προβατίνας

Είχα σήμερα την τύχη να συναντηθώ με ένα έμπειρο κτηνίατρο που υπηρετεί στη Θεσσαλία, καλό γνώστη του θέματος της ευλογιάς. Τον συνάντησα στην Βουλή (την ώρα που συνεδρίαζε η Εξεταστική με την κυρία Τυχεροπούλου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ) και μου είπε μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, τα οποία και σας παρουσιάζω…

Κατ’ αρχάς ότι πρόκειται για Ροχνίτη ιό, (pox virous) παραμένει ενεργός για 6 μήνες στο στάβλο, στο λιβάδι και προσβάλλει μόνο τα αιγοπρόβατα. Η μέδοθος που εφαρμόζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ζωονόσου ονομάζεται stamping out που σημαίνει θανάτωση του κοπαδιού, που παρουσίασε άρρωστα ζώα, απολύμανση του χώρου κλπ. Πού όμως βρίσκεται το λάθος;

Η stamping out γίνεται επιζήμια όταν η επιζωοτοκία έχει πάρει μεγάλη έκταση και βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Η επιβίωση του κοπαδιού

Η εξήγηση που έδωσε για τη μεγάλη διάδοση της νόσου, είναι ο «νόμος της προβατίνας» όπως είπε χαρακτηριστικά. Που σημαίνει ότι για τον κτηνοτρόφο, υπεράνω όλων είναι η επιβίωση του κοπαδιού του. Όταν διατάχθηκε εγκλεισμός στις κόκκινες περιοχές, επειδή δεν διατέθηκαν χρήματα για τις ζωοτροφές, που απαιτούνταν για τα ζώα τους και μη έχοντας χρήματα να τις αγοράσουν, αγνόησαν τις εντολές και τα έβγαλαν στα λιβάδια για βόσκηση, με συνέπεια να μολύνουν και τα  άλλα κοπάδια.

Και το εμβόλιο

Η λύση κατά αυτόν είναι το εμβόλιο, όπως έγινε και με τον ιό της οξώδους δερματίτιδας στα βοοειδή. Έσπευσε να διευκρινήσει πως ο ιός της ευλογιάς είναι του ίδιου γένους με αυτόν της οξώδους δερματίτιδας και ότι με τα εμβόλια στις αγελάδες η ζωονόσος εξαλείφθηκε από το δεύτερο χρόνο.Τα συμπεράσματα δικά σας.

Έρχεται η Κίμπερλι

Το μεθεπόμενο Σάββατο, 1η Νοεμβρίου  με απευθείας πτήση από τις ΗΠΑ φθάνει στην Αθήνα η Αμερικανίδα πρεσβευτής Κίμπερλι Γκιλφόιλ. Όπως πρώτοι διαβάσατε από την στήλη αυτή η Κίμπερλι αναχωρεί στις 31 Οκτωβρίου αλλά με την αλλαγή και τη διαφορά  της ώρας θα είναι στην Ελλάδα την 1η Νοεμβρίου.

Έτσι η Ελλάδα αποκτά (επιτέλους) πρέσβη των ΗΠΑ, σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή κάποιες πληροφορίες που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ότι η Αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να εμπλακεί στο Κυπριακό, τώρα μάλιστα που στα κατεχόμενα άλλαξε ο κατοχικός ηγέτης σε μετριοπαθέστερο του Ταλάτ και που έως τώρα δεν εξέφρασε προτίμηση στα δύο κράτη.

Και επιπλέον οι δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Άγκυρα (και τοπάρχη του Τραμπ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής) κ. Μπαράκ, ότι περιμένει την Κίμπερλι (την καλή του φίλη- όπως την αποκαλεί) στην Αθήνα να καθίσουν μαζί για να λύσουν προβλήματα στην γειτονιά μας.

Έρχεται λοιπόν η Κίμπερλι, στο ανακαινισμένο σπίτι της αμερικανικής πρεσβείας και θα προετοιμαστεί ώστε να επιδώσει τα διαπιστευτήριά της στον ΠτΔ Κώστα Τασούλα