ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την τοποθέτηση των νέων «έξυπνων» καμερών στους δρόμους, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι καμία από τις νέες κάμερες δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί.
Όπως ανέφερε στο Ertnews, ο διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση των ενστάσεων, ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί τα σημεία όπου θα τοποθετηθούν οι κάμερες. Σήμερα λειτουργούν 17 κάμερες στην Αττική Οδό και 12 σε λωρίδες του ΟΑΣΑ, με το υπάρχον νομικό και τεχνολογικό πλαίσιο.
Πιο άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η εγκατάσταση 400 καμερών στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Οι πρώτες κάμερες εκτιμάται ότι θα είναι λειτουργικές μέχρι το τέλος του 2025, με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης να εκτείνεται εντός του 2026.
Όταν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα, ο οδηγός θα λαμβάνει ειδοποίηση στη θυρίδα του την ώρα του ελέγχου, με στόχο την άμεση και ψηφιακή ενημέρωση για κάθε παράβαση.
Έλεγχος ηλικίας και αγορές με Kids Wallet
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη νέα πρωτοβουλία για την ψηφιακή επιβεβαίωση ηλικίας ανηλίκων, στο πλαίσιο του Kids Wallet. Όπως είπε, τρεις πλατφόρμες θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου:
- Πλατφόρμα για ιδιωτικές εκδηλώσεις, π.χ. είσοδος ανηλίκου σε νυχτερινό κέντρο υπό προϋποθέσεις.
- Χαρτογράφηση σημείων πώλησης προϊόντων άτμισης, που μέχρι σήμερα δεν είχαν καταγραφεί.
- Ηλεκτρονική επιβεβαίωση ηλικίας από τους πωλητές, μέσω ψηφιακών πορτοφολιών και ταυτοτήτων.
Από το τέλος Οκτωβρίου, η πώληση καπνικών και αλκοολούχων προϊόντων μέσω Kids Wallet θα περιορίζεται, με αυτόματους ψηφιακούς ελέγχους ηλικίας.
Ψηφιακό Μητρώο Οχημάτων και έλεγχοι
Αναφορικά με το νέο ψηφιακό μητρώο οχημάτων, ο υπουργός εξήγησε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτοι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Τον Αύγουστο, το υπουργείο εντόπισε οχήματα που είτε δεν ήταν ασφαλισμένα είτε δεν είχαν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, και απέστειλε σχετικές ειδοποιήσεις σε περίπου 1.000 ιδιοκτήτες.
Δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε αυτό το στάδιο, ωστόσο δίνεται χρονικό περιθώριο για διόρθωση των εκκρεμοτήτων. Όπως προανήγγειλε ο υπουργός, στον δεύτερο κύκλο ελέγχων του Νοεμβρίου, που θα διενεργηθεί από την ΑΑΔΕ, θα ξεκινήσει και η επιβολή προστίμων.
Διαβάστε επίσης
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 5,4% τον Ιούνιο στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία
Ένοπλες Δυνάμεις: Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ με αυξήσεις έως 1.036% στις αποδοχές των οπλιτών θητείας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Hublot x Daniel Arsham: όταν ο χρόνος κυλά σαν νερό
- ΣτΕ: Νόμιμo το «μπλόκο» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον Δήμο Αθηναίων κατά του παγώματος των οικοδομικών αδειών
- Τραμπ: Θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον Πούτιν, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Διορία στις εταιρείες ακτοπλοΐας να καταθέσουν τις θέσεις τους έως 14 Νοεμβρίου
