ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece παρουσίασαν περαιτέρω αύξηση κατά 2,8% σε ετήσια βάση κατέγραψαν για το μήνα Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, έφτασαν τα 5,5 εκατ. επιβάτες, ενώ σε επίπεδο 9μήνου σημειώθηκε αύξηση +2,6% σε επίπεδα πάνω από τα 31,78 εκατ. ταξιδιώτες.
Πιο αναλυτικά, τον Σεπτέμβριο του 2025 τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια του δικτύου της Fraport Greece (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κώς, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) διακίνησαν επιπλέον 149.000 επιβάτες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2024.
Η επιβατική κίνηση εσωτερικού διαμορφώθηκε στις 839.000 επιβάτες με επιπλέον 8.600 ταξιδιώτες και άνοδο κατά 1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2024 (μερίδιο κίνησης: 15%), ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε στα 4,63 εκατ. επιβάτες με αύξηση κατά 3,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2024 και μερίδιο κίνησης στο 85%.
Όσον αφορά τους κύριους παράγοντες που επηρέασαν τα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου ήταν καταρχάς η απόδοση του Αεροδρομίου Σαντορίνης: Το αεροδρόμιο Σαντορίνης συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά τη συνολική απόδοση του δικτύου της Fraport Greece, καταγράφοντας περίπου 65 χιλιάδες λιγότερους επιβάτες τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους (-15,2%).
Παρά τη σταθερή βελτίωση των προηγούμενων μηνών, το χάσμα διευρύνθηκε εκ νέου τον Σεπτέμβριο (Απρ.: -27,8% | Μάιος: -21,4% | Ιούνιος: -17,2% | Ιούλιος: -11,6% | Αύγουστος: -9,4%), αφού οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες μείωσαν τις πτήσεις τους.
Ενδεικτικά, η Volotea, λόγω της μείωσης των πτήσεων σε όλη την Ελλάδα είχε απώλεια περίπου 46.000 επιβατών (-76,8%). Ανά αγορά, τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής κίνηση επηρεάστηκαν σε παρόμοιο βαθμό: Ελλάδα -15,9% / -27.000 επιβάτες, Ηνωμένο Βασίλειο -23,7% / -18.000 επιβάτες.
Στις θετικές εξελίξεις για το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, παρά την ύφεση, η κίνηση από το Ισραήλ και την Τουρκία παρουσίασε αξιοσημείωτη αύξηση, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη συνολική μείωση.
Δεύτερος παράγοντας που επηρέασε τα αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου ήταν η κίνηση από το Ισραήλ: Παρά την κρίση στις αρχές του καλοκαιριού, η κίνηση από το Ισραήλ παρέμεινε ανεπηρέαστη και συνέχισε την ανοδική της πορεία τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας αύξηση 40,1% (+39.000 επιβάτες). Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες (Arkia, EL AL, Israir και Blue Bird). Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο επανεκκίνησαν ορισμένες πτήσεις της Aegean και της Wizz Air, για πρώτη φορά μετά την κρίση.
Την ίδια στιγμή, η επέκταση της θερινής περιόδου στο μήνα Σεπτέμβριο ήταν εμφανής σε όλα τα αεροδρόμια, εκτός από τα αεροδρόμια Σαντορίνης και της Μυκόνου, κυρίως λόγω της επέκτασης των πτήσεων χαμηλού κόστους από τον όμιλο Ryanair (+9,8% / +85.000 επιβάτες).
Διαβάστε επίσης:
ΟΠΑΠ: Επιλέγει τη λύση RegiStar της Profile για την αναβάθμιση της διαχείρισης μετοχικών συναλλαγών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γ. Στάσσης: Επενδύσεις στην ενεργειακή ευελιξία στην εποχή των data centers – Απαραίτητη η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου
- Ρόδος: Εγκεφαλικά νεκρό το 3χρονο κοριτσάκι που βρέθηκε χωρίς αισθήσεις σε πισίνα ξενοδοχείου
- Πηγές ΠΑΣΟΚ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η σιωπή του πρώην αντιπροέδρου Ζερβού, είναι παραδοχή ενοχής
- Πλεύρης από Λουξεμβούργο: Επανεξέταση ασύλου στους Σύρους και ανάγκη αύξησης των επιστροφών παράνομων μεταναστών
