Η συμφωνία για την πρώτη φάση του σχεδίου Τραμπ για την τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη στις 09:00 GMT, μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση Al Qahera News.

Ωστόσο λίγο αργότερα το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε πως αυτό δεν θα συμβεί μέχρι να εγκριθεί η συμφωνία το βράδυ της Πέμπτης από την ισραηλινή κυβέρνηση.

1

Ο Νετανιάχου αναμένεται να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, μια επιλεγμένη ομάδα υπουργών που λαμβάνουν αποφάσεις για βασικά θέματα άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, στις 5 μ.μ. (14:00 GMT).

Νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης έγινε γνωστό πως το το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων στο πλαίσιο του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο τον τερματισμό δύο ετών καταστροφικού πολέμου στο παλαιστινιακό έδαφος.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα συγκαλέσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιό του για να «επικυρώσει τη συμφωνία και να επαναπατρίσει όλους τους πολύτιμους ομήρους μας». «Είναι μια μεγάλη ημέρα για το Ισραήλ», δήλωσε.

Σε μήνυμά του στο Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε πως «ανακοινώνει με υπερηφάνεια ότι το Ισραήλ και η Χαμάς δέχθηκαν και οι δύο την πρώτη φάση» του σχεδίου του. «Αυτό πάει να πει πως ΟΛΟΙ οι όμηροι θα απελευθερωθούν πολύ σύντομα και ότι το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του (από τη Γάζα) μέχρι τη συμφωνημένη γραμμή, τα πρώτα στάδια ενόψει μιας σταθερής και διαρκούς ειρήνης».

Ο ίδιος δήλωσε στο Fox News ότι οι όμηροι «θα έχουν επιστρέψει τη Δευτέρα», περιλαμβανομένων «των σορών των νεκρών (ομήρων)». Πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε προσεχή επίσκεψή του στο τέλος της εβδομάδας στη Μέση Ανατολή.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι προετοιμάζεται για να υποδεχθεί τους ομήρους, αλλά και για να μπορεί να αντιμετωπίσει «όλα τα σενάρια». Κάλεσε τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γάζας, όπου συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του.

Σμότριχ: Δεν θα ψηφίσω τη συμφωνία

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε σήμερα δεν θα ψηφίσει υπέρ μιας συμφωνίας κατάπαυσης πυρός με τη Χαμάς, που προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα καθώς και Παλαιστίνιων φυλακισμένων.

«Υπάρχει τεράστιος φόβος για τις επιπτώσεις (που θα προκύψουν από το γεγονός ότι) θα αδειάσουν οι φυλακές και θα απελευθερωθεί η επόμενη γενιά ηγετών τρομοκρατών…», δήλωσε ο ακροδεξιός υπουργός στο Χ.

«Για αυτό τον λόγο και μόνο, δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε στους βραχύβιους εορτασμούς ούτε να ψηφίσουμε υπέρ αυτής συμφωνίας», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ ο Νετανιάχου πρόκειται να συγκαλέσει το υπουργικό του συμβούλιο στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) για να επικυρώσει το κείμενο.

Ο Σμότριχ ωστόσο δεν έφθασε στο σημείο να απειλήσει να παραιτηθεί από την κυβέρνηση του Νετανιάχου.

Δήλωσε ικανοποιημένος για την αναμενόμενη επιστροφή όλων των ομήρων, αλλά επέμεινε στο γεγονός ότι ο πόλεμος δεν πρέπει να σταματήσει μόλις επιστρέψουν.

«Αμέσως μετά την επιστροφή των απαχθέντων στα σπίτια τους, το Κράτος του Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά του να εξαλείψει πλήρως τη Χαμάς και να αποστρατιωτικοποιήσει πλήρως τη Γάζα για να μην αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ», δήλωσε.

Επιστρέφουν μέχρι τη Δευτέρα οι όμηροι

Σύμφωνα με μια πηγή στους κόλπους της Χαμάς, οι εν ζωή ισραηλινοί όμηροι, τουλάχιστον 20 από τους 47 που κρατούνται στη Γάζα, θα απελευθερωθούν όλοι μαζί με αντάλλαγμα την απελευθέρωση σχεδόν 2.000 παλαιστινίων κρατουμένων. Και «οι πρώτοι χάρτες παρουσιάσθηκαν από την ισραηλινή πλευρά αναφορικά με την αποχώρηση των στρατευμάτων της». Η πηγή δεν αναφέρθηκε στους νεκρούς ομήρους.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε μια συμφωνία «που προβλέπει το τέλος του πολέμου στη Γάζα».

Μετά την ανακοίνωση αυτή, εκδηλώσεις χαράς, ανάμικτης με ανησυχία, σημειώθηκαν στο Αλ-Μαουάσι, τομέα στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας όπου είναι συγκεντρωμένοι δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Είμαι αληθινά χαρούμενος που ο πόλεμος τελειώνει, αλλά ταυτόχρονα φοβάμαι μια προδοσία, μια επιστροφή στις συγκρούσεις όπως κατά την πρώτη εκεχειρία (Νοέμβριος 2023). Αυτή τη φορά, ελπίζω ότι η χαρά μας θα είναι πλήρης, ότι ο εφιάλτης θα πάρει τέλος», είπε ο Ταρέκ αλ-Φάρα.

Το Κατάρ, χώρα μεσολαβητής, επιβεβαίωσε ότι «μια συμφωνία συνήφθη για (…) την πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, που θα οδηγήσει στο τέλος του πολέμου, στην απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και παλαιστινίων φυλακισμένων και στην είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας» στο παλαιστινιακό έδαφος.

Δύο προηγούμενες εκεχειρίες

Το σχέδιο Τραμπ, που ανακοινώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, προβλέπει κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή των ομήρων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023 με Παλαιστινίους που έχουν φυλακισθεί από το Ισραήλ, τη σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα και τον αφοπλισμό της Χαμάς.

Η Χαμάς δέχθηκε να απελευθερώσει τους ομήρους, αλλά ζήτησε επίσης την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Δεν αναφέρθηκε στον αφοπλισμό της, σημείο κλειδί της πρότασης.

Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι ο στρατός θα παραμείνει στο μεγαλύτερο μέρος της Γάζας και επανέλαβε ότι η Χαμάς οφείλει να αφοπλισθεί.

Δύο προηγούμενες εκεχειρίες το Νοέμβριο 2023 και στις αρχές του 2025 είχαν επιτρέψει την επιστροφή ομήρων ή σορών απαχθέντων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων Παλαιστινίων, πριν καταρρεύσουν.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου προκάλεσε το θάνατο 1.219 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένου σε επίσημα στοιχεία. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα, 47 εξακολουθούν να είναι όμηροι στη Γάζα, από τους οποίους τουλάχιστον 25 είναι νεκροί, σύμφωνα με το στρατό.

Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική εκστρατεία που προκάλεσε καταστροφές στο παλαιστινιακό έδαφος και, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 67.183 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους.

Ο ΟΗΕ κήρυξε κατάσταση λιμού σε ένα τμήμα της Γάζας και ερευνητές του υποστηρίζουν ότι το Ισράηλ διαπράττει εκεί γενοκτονία. Το Ισραήλ διαψεύδει.