ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σημαντική βελτίωση στη διευκόλυνση του εμπορίου έχει επιτύχει η τελωνειακή διοίκηση της ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία της παγκόσμιας έρευνας, που διεξάγει κάθε δύο χρόνια ο ΟΗΕ για την ψηφιακή και βιώσιμη διευκόλυνση του εμπορίου.
Η έρευνα αφορά 180 οικονομίες παγκοσμίως και 62 μέτρα ψηφιακής και βιώσιμης διευκόλυνσης του εμπορίου. Η συνεχής άνοδος της Ελλάδας επιβεβαιώνεται στα αποτελέσματα της εφετινής χρονιάς, με βαθμολογία 72,2% – 87,5% στους βασικούς τομείς διευκόλυνσης του εμπορίου.
Συγκριτικά, η Ελλάδα έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της την τελευταία εξαετία, έχοντας – με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ – επιτύχει πλήρη διαφάνεια και έχει σημειώσει σημαντικότατη πρόοδο στις διατυπώσεις και στο άυλο εμπόριο.

•Συνολική Βαθμολογία: Από 62,4% το 2019, σε 77,4% το 2023 και σχεδόν 84% το 2025.
•Διαφάνεια: Από 62,4% το 2019 σε 100% το 2023 και παραμένει σταθερή έκτοτε.
•Διατυπώσεις: Βελτιώθηκαν από 79,2% σε 87,5%, αντανακλώντας τον εκσυγχρονισμό των τελωνειακών διαδικασιών.
•Θεσμική Συνεργασία: Παραμένει σταθερή στο 77,8%.
•Εμπόριο χωρίς χαρτί: Σχεδόν διπλασιάστηκε από 48,2% το 2019 σε 81,5%, αντανακλώντας την εκτεταμένη ψηφιοποίηση.
•Διασυνοριακό Εμπόριο χωρίς χαρτί: Αυξήθηκε ραγδαία από το 33,3% το 2019 και βελτιώθηκε στο 72,2% το 2025.
Στο Ηλεκτρονικό εμπόριο και το paperless διασυνοριακό εμπόριο, η Ελλάδα παρουσιάζει άριστες επιδόσεις στη νομοθεσία για ηλεκτρονικές συναλλαγές (100%) και την ηλεκτρονική ανταλλαγή Πιστοποιητικών Καταγωγής (100%).
Συγκριτικά, χαμηλότερες είναι οι επιδόσεις (66,67%) σε τομείς επιτάχυνσης αποστολών, δημοσίευση μέσων χρόνων αποδέσμευσης, συνεργασίας σε θέματα διαμετακόμισης.
Πεδίο για βελτιωμένες επιδόσεις καταγράφεται στην άμεση απελευθέρωση για το ηλεκτρονικό εμπόριο και στη διαδικασία ανταλλαγής τελωνειακών διασαφήσεων.
Πολύ υψηλές είναι οι επιδόσεις σε κρίσιμους τομείς, που σχετίζονται με τη διευκόλυνση του εμπορίου ως προς τις διατυπώσεις και τη διαμετακόμιση, όπως διαχείριση ρίσκου, επεξεργασία δεδομένων προ-άφιξης, εκ των υστέρων έλεγχοι, περιορισμός φυσικών ελέγχων.
Διαβάστε επίσης
Αεροδρόμιο Χίθροου: «Απογειώνεται» με νέα επένδυση μαμούθ 10 δισ. λιρών
Τράπεζα Ηπείρου: Συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα για τους υδρογονάνθρακες: Η σημασία τους για την ασφάλεια, τις υποδομές και την ενεργειακή ανάπτυξη της Κύπρου
- Ligue 1: Από τα δισεκατομμύρια των τηλεοπτικών στο ξεπούλημα των ποδοσφαιριστών
- Συντάξεις Οκτωβρίου 2026: Πότε πληρώνονται – Ποιοι θα δουν νωρίτερα τις συντάξεις Νοεμβρίου και την ενίσχυση των 300 ευρώ
- Ελληνικό «όχι» σε έκθεση με Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.