Οι γαλάζιοι βουλευτές ζητούν εδώ και τώρα προανακριτική

Μια πλειάδα βουλευτών της ΝΔ ζήτησαν χθες επειγόντως από την κυβέρνηση  να προχωρήσει αμέσως, στην κατάθεση πρότασης προανακριτικής επιτροπής και για τον Μάκη Βορίδη, αλλά και για τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Και για τους δύο, το ίδιο, χωρίς διακρίσεις. Ανάμεσα σε αυτούς που ζητούν  την προανακριτική επιτροπή περιλαμβάνονται και πρωτοκλασάτα στελέχη τόσο της ΚΟ όσο και της κυβέρνησης, μάλιστα με την υπόδειξη, ό,τι «εάν δεν το κάνουμε άμεσα τότε θα γίνουμε…ρεζίλι».

1

Το θέμα, μου είπαν είναι να πειστεί ο Πρωθυπουργός και να κατατεθεί η πρόταση εάν είναι δυνατόν την προσεχή Τρίτη. Έτσι κι αλλιώς, λένε, δεν μπορεί να τη αποφύγει. Και ξέρετε γιατί; Επειδή οι Βορίδης και Αυγενάκης εγκαλούνται με δυο κακουργήματα, αυτό της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, κάτι που δεν μπορεί κανείς να τα προσπεράσει.

Οι βουλευτές που ασκούν πίεση για την προανακριτική, αναφέρουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΠαΣοΚ, με τον βουλευτή Ηρακλείου και που είναι και αυτός μπλεγμένος, ο οποίος μάλιστα είναι και κουμπάρος πρωτοκλασάτου στελέχους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

…Και ο Κώστας Καραμανλής στο προσκήνιο

Κάνουν λόγο επίσης, όσο περίεργο κι αν ακούγεται και την προανακριτική που έχει συσταθεί για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Θα πείτε τι σχέση έχει ο Καραμανλής; Κατά τους βουλευτές έχει επειδή στη δικογραφία του δεν αναφερόταν  αξιόποινη πράξη και η ΝΔ ζήτησε να παραπεμφθεί για παράβαση καθήκοντος. Για τον Βορίδη και τον Αυγενάκη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, εγκαλούνται για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

Με δυο λόγια οι βουλευτές της ΝΔ είναι έτοιμοι να παραπέμψουν δύο πρώην υπουργούς, με τη ίδια μεταχείριση (και όχι διαφορετική που θα ήθελαν κάποιοι στο Μαξίμου), ώστε να προχωρήσει γρήγορα η υπόθεση και να τελειώνουν με αυτό το θέμα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Έρχεται λίαν συντόμως νέος πονοκέφαλος (που θα φέρει όμως έντονη ημικρανία) στην κυβέρνηση: Τόσο για τις πληροφορίες ότι έρχεται συμπληρωματική δικογραφία της Πόπης Παπανδρέου για τον ΟΚΕΤΕΠΕ, όσο και  για το πιο σοβαρό θέμα που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα φέρει τα πάνω- κάτω, λένε, όχι μόνον στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα, αλλά σε ολόκληρη την χώρα.

Αν γνώριζε ο κορυφαίος υπουργός γιατί δεν ειδοποίησε;

H χθεσινή αναφορά της στήλης στον υπουργό που βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκάλεσε… πανικό. Το πόσα τηλέφωνα με πήραν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές δεν περιγράφεται.

Όμως, δεν θα περιαυτολογήσω άλλο, αυτό που έχω να σας πω είναι ότι πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση που εξετάζεται από το Μέγαρο Μαξίμου με προσοχή.

Εξετάζεται και ο υπουργός, αλλά και κορυφαίος παράγοντας στο Μαξίμου για το αν γνώριζαν ότι γίνονται σημεία και τέρατα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν είπαν τίποτε, δεν προειδοποίησαν τον πρωθυπουργό.

Μαθαίνω ότι κάποιος υπουργός είχε ενημέρωση για τις νόμιμες επισυνδέσεις που έκανε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ενδεχομένως, ωστόσο, να αγνοούσε το μέγεθος της ιστορίας. Να μην τον ενημέρωσαν π.χ. ότι «ακούμε αγρότες και στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι μιλάνε και για υπουργούς». Διότι αν του είπαν… π.χ. «παρακολουθούμε κάτι αγροτοσυνδικαλιστές», χωρίς περαιτέρω στοιχεία ε, τότε «έσταξε η ουρά του γαϊδάρου».

Αλλά αν του είπαν ότι εμπλέκονται και υπουργοί και βουλευτές και αυτός το αγνόησε, τότε είναι άλλης τάξης μεγέθους θέμα.

Εγώ αυτό που ξέρω είναι πως σε τέτοιες πολιτικές κρίσεις ο ένας «δίνει» τον άλλον για να γλιτώσει τον εαυτό του.

Και ο νοών νοήτω…

Περί κοριών, υποκλοπών και Predator ο λόγος

Δεν ξέρω πώς θα σας το πω αλλά πάντοτε οι παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, οι κοριοί της ΕΥΠ, το Predator και γενικά οι υποκλοπές με αναστάτωναν. Ίσως επειδή κατά καιρούς έπεσα θύμα και εγώ αυτών των παρακολουθήσεων και η μόνιμη απορία μου ήταν ποιος έδινε την εντολή για να παρακολουθήσει η ΕΥΠ ή η Αστυνομία έναν πολιτικό ή έναν δημοσιογράφο.

Και για ποιο λόγο; Μιλάμε βεβαίως για τις νόμιμες παρακολουθήσεις και όχι για τις παράνομες, αυτές με το… βαλιτσάκι. Και ξέρετε τι θυμήθηκα;

Στις 15 Νοεμβρίου του 2022 η Βουλή των Ελλήνων, με Πρόεδρο τον (σημερινό ΠτΔ) Κώστα Τασούλα, ψήφισε ένα νομοσχέδιο για τις υποκλοπές. Το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε τότε από το Μαξίμου (διάβαζε επιτελικό κράτος, δηλαδή Γεραπετρίτης) και πέρασε από τη Βουλή με 156 «ναι». Ακόμα και ο Αντώνης Σαμαράς το ψήφισε.

Τώρα γιατί σας τα λέω όλα αυτά και τι σχέση έχουν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Επειδή υπάρχουν στη δικογραφία συνομιλίες (που «καίνε») πολιτικούς.

Σε άρθρο αυτού του νόμου αναφέρεται ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής εγκρίνει την παρακολούθηση πολιτικού προσώπου από την ΕΥΠ για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο τις παρακολουθήσεις των συνδιαλέξεων των πολιτικών Βορίδη, Αυγενάκη, Μπουκώρου, Κέλλα, Χατζηβασιλείου και λοιπών, δεν τις έχει εγκρίνει ο τότε Πρόεδρος της Βουλής και ξέρετε γιατί; Επειδή δεν του ζητήθηκε.

Απλώς οι κοριοί της  Αστυνομίας (Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων) παρακολουθούσαν με αίτημα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως, συνδικαλιστές , ο οποίοι «εγκλώβισαν» στις παρακολουθήσεις πολιτικούς επειδή συνομιλούσαν μαζί τους.

Εάν ήθελαν να παρακολουθήσουν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις πολιτικών τότε σίγουρα θα ζητούσαν την έγκριση του Προέδρου της Βουλής.  Και κάτι ακόμα: Εάν έχουν οι προαναφερθέντες πολιτικοί που οι τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις έχουν υποκλαπεί, απορίες του τύπου ποιοι τέλος πάντων τους παρακολουθούσαν μπορούν μετά από τρία χρόνια να ζητήσουν από την ΕΥΠ να τους πει.

Όλα τα… λεφτά είναι τα… λεφτά της επιστροφής

Στο Μ.Μ. (Μέγαρο Μαξίμου) άρχισαν τις δημοσκοπήσεις θέλοντας να δουν την φθορά που προκάλεσε στην κυβέρνηση το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχουν διενεργηθεί, έως τώρα δύο κυλιόμενες (όπως τις ονομάζουν) δημοσκοπήσεις. Δεν ξέρω ποιες εταιρείες τις διενήργησαν, δεν λένε άλλωστε.

Στη μία η ΝΔ έχασε, λένε μισή μονάδα και στην άλλη καμία. Και χαίρονται, λέγοντας ότι όλα τα… λεφτά είναι τα… λεφτά. Δηλαδή εάν επιστραφούν τα χρήματα, τότε η φθορά θα είναι μηδενική. Αλλά πώς να επιστραφούν, πώς θα βρεθούν οι μεσάζοντες που έπαιρναν προμήθεια;

Ακόμα μαθαίνω ότι ο Πρωθυπουργός δέχεται καθημερινώς πολλές εισηγήσεις για τις επιτροπές. Οι περισσότεροι ( βουλευτές, όπως σας είπα παραπάνω) θέλουν προανακριτική άλλοι εξεταστική. Μοιρασμένοι με τις επιτροπές είναι και άνθρωποι του Μαξίμου, το έχουν αφήσει το θέμα στη απόφαση του Πρωθυπουργού.

Ο… «κουτάκιας»

Στο μεταξύ, όλη αυτή την ανακατωσούρα με σκάνδαλα κτλ. γεννήθηκαν  κάποια… συνθηματικά ονόματα, τα οποία σας μεταφέρω: Στα πηγαδάκια των γαλάζιων βουλευτών ακούγεται συχνά το όνομα… «κουτάκιας», για έναν πρωθυπουργικό συνεργάτη. Πώς βγήκε το συνθηματικό (ή παρατσούκλι, πείτε όπως θέλετε) «κουτάκιας»;

Από τα κουτιά του Excel που χρησιμοποιεί για να αξιολογεί: «Ο κουτάκιας» δεν είδε την πορεία των έργων για τα τρένα;», σιγοψιθύριζαν οι βουλευτές με αρκετή δόση χιούμορ όταν είχε φουντώσει η συζήτηση για τα Τέμπη;

Το έλεγαν ψιθυριστά όχι για να μην το ακούσει ο «κουτάκιας«, αλλά για να μην φθάσει στα αυτιά του Κ.Μ. (και θυμώσει).

Το σοκ που έπαθε ο Τάσος Χατζηβασιλείου

Ο Τάσος Χατζξβασιλείου έμαθε το όνομά του ότι  εμπλέκεται στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες, Συνόδευε τον Πρωθυπουργό ως υφυπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο της Λιβύης.  Η αλήθεια είναι ότι έπαθε σοκ, διότι η ανάμειξή του, όπως έλεγε, αφορούσε μια αγρότισσα έγκυο, ούτε έγινε κάποια αναφορά για ΑΦΜ, ούτε για βοσκοτόπια ούτε για  τίποτα.

Το συζήτησε αμέσως από τον Πρωθυπουργό, λέγοντάς του ότι από εκείνη την στιγμή βρίσκεται στη διάθεσή του. Σε λίγες ώρες θα του ζητηθεί η παραίτηση. Ήταν για πολλούς στη ΝΔ, μια «παράλληλη απώλεια», ουδείς από το Μαξίμου τον είχε προειδοποιήσει, το έμαθε απλώς, ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες, δίπλα από τον Κ.Μ.

Πώς ο Κ.Μ. θέλησε να… χαροποιήσει τους υπουργούς του

Και μέσα στην καταιγίδα των σκανδάλων ο Πρωθυπουργός θέλησε κάποια στιγμή να κάνει τους υπουργούς του… χαρούμενους;

Πώς; Με… σαντουϊτσάκια, αλλαντικών και σολομού. Τα έφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, που γιόρταζε και βεβαίως ξεχώριζαν από τα άνοστα, άγευστα κουλουράκια που προσφέρει συνήθως στα υπουργικά συμβούλια ο Κ.Μ.

Και μάλιστα τα διαφήμισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός: «Θέλω να σας κάνω χαρούμενους, με αυτά, τα έφερε ο Μαρινάκης, ο Παύλος Μαρινάκης» διευκρίνισε και όλοι το απόλαυσαν.

Όλοι πλην μίας: Η Ειρήνη Αγαπηδάκη ούτε τα άγγιξε, θα προτιμούσε μπάρες δημητριακών.

Γιατί η κυβέρνηση δεν καταργεί τον σταυρό προτίμησης

Επειδή, άρχισε σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις η συζήτηση από εξωκοινοβουλευτικά κυρίως στελέχη της ΝΔ που ζητούν αλλαγή του εκλογικού νόμου και συγκεκριμένα κατάργηση του σταυρού προτίμησης και υιοθέτηση μονοεδρικών περιφερειών, για να καταπολεμηθεί, όπως ισχυρίζονται, έτσι το ρουσφέτι, ρώτησα σχετικά τον πιο αρμόδιο υπουργό, τον Θ. Λιβάνιο εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο.

Η απάντηση ήταν ένα καθαρό «όχι», λέγοντας πως έτσι δεν καταπολεμείται το ρουσφέτι και ότι με την καθιέρωση της λίστας και την υιοθέτηση μονοεδρικών τα πράγματα δυσκολεύουν για τα κόμματα. Εδώ, προσθέτω, προσπάθησαν να επαναφέρουν την λίστα στις ευρωεκλογές και τελικά είδαν πως δεν συμφέρει (ποιος θα τρέξει για ψήφους) και έμειναν στον σταυρό. Αφήστε που στο Μ.Μ. θεωρούν ότι οποιαδήποτε τροποποίηση του εκλογικού νόμου θα θεωρηθεί… ηττοπάθεια.

Και δόγμα Πολεμικού Ναυτικού

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχει δόγμα Πολεμικού Ναυτικού, το παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας και εκτός από τον «Θόλο του Αχιλλέα» περιλαμβάνει: εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ, ο οποίος υλοποιείται από το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό,  αναβάθμιση των πυραυλακάτων τύπου Ρουσσέν, των υποβρυχίων τύπου 214 που πλέον διαθέτουν νέες τορπίλες, καθώς και  απόκτηση νέων ταχέων περιπολικών, πλοίων υποστήριξης, ελικοπτέρων Seahawk, drones κάθετης απογείωσης, αντι-drone συστημάτων τύπου «Κένταυρος» και προηγμένων συστημάτων διασύνδεσης και διοίκησης (command and control). Να μην ξεχνάμε βεβαίως και τις υπερσύγχρονες Belh@rra.

Στις 1.000 οι παραβιάσεις των Τούρκων!

Δεν έχουμε μόνο εμείς το “προνόμιο” να παραβιάζει  τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ) και την Αιγιαλίτιδα Ζώνη μας (ή αλλιώς λεγόμενη Χωρική  Θάλασσα) η Τουρκία.

Αλλά προχωρεί επανειλημμένα σε παραβιάσεις των αντιστοίχων ζωνών και στη μαρτυρική Κύπρο!   Μαθαίνω πως η Κυπριακή Δημοκρατία,  με ρηματική διακοίνωση στα Ηνωμένα Έθνη,  κατήγγειλε το κράτος – εισβολέα,  δηλαδή την Τουρκία για συστηματικές παραβιάσεις του ΕΕΧ και  της Χωρικής Θάλασσας της, από τουρκικά στρατιωτικά αεροπλάνα/ Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ), καθώς  και πολεμικά πλοία.

Μάλιστα οι αριθμοί τα λένε όλα: 989 παραβιάσεις του ΕΕΧ  και 45 της Χωρικής Θάλασσας, το χρονικό διάστημα  Ιουλίου – Δεκεμβρίου 2024. Και όχι μόνον αυτά. Κατακεραυνώνει επίσης την  κατοχική δύναμη για τις ενέργειές της στα Βαρώσια (που είναι νεκρή ζώνη), κατά παράβαση των ψηφισμάτων 353/354/355 και 541/550,του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δυναμικά η Κύπρος!

Γυναίκες πιλότοι με την πουλάδα στην στολή τους

Δύο νέες πιλότοι μαχητικών απέκτησε η Πολεμική Αεροπορία. Χθες ήταν η τελετή της ονομασίας νέων ανθυποσμηναγών και δύο γυναίκες φόρεσαν με καμάρι την «πουλάδα» στη στολή τους την ώρα που παρελάμβαναν τα ξίφη τους. Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά η Σχολή Ευελπίδων εξάγει και πολιτισμό.

Στη χθεσινή τελετή αποφοίτησαν 1 νέος ανθυποσμηναγός από την Σενεγάλη, καθώς και ανθυποσμηναγοί από την Κύπρο, το Μαυροβούνιο, την Ιορδανία και από άλλες  χώρες.