Η άνοδος του ευρώ πάνω από 1,20 έναντι του δολαρίου θα μπορούσε να αποδειχθεί μια δύσκολη εξίσωση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος δήλωσε ωστόσο ότι τα τρέχοντα επίπεδα, δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.

Σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία του κοινού νομίσματος, δήλωσε στο Bloomberg TV ότι η ταχύτητα ανόδου του ευρώ είναι πιο ανησυχητική από το τρέχον επίπεδό του.

1

«Νομίζω ότι τα 1,17 δολάρια, ακόμη και τα 1,20 δολάρια, δεν είναι πρόβλημα», δήλωσε ο Ισπανός αξιωματούχος σήμερα, στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

«Μπορούμε να το παραβλέψουμε λίγο. Κάτι πέρα ​​από αυτό θα ήταν πολύ πιο περίπλοκο. Αλλά τα 1,20 δολάρια είναι απολύτως αποδεκτά», τόνισε.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν σχολιάζει συχνά την εξέλιξη του ευρώ, υποστηρίζοντας απλώς ότι λαμβάνεται υπόψη στις πολιτικές αποφάσεις, ωστόσο οι αξιωματούχοι δεν στοχεύουν σε μια συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία (κάτι που επανέλαβε ο Γκίντος).

«Λαμβάνουμε υπόψη το επίπεδο και την εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας και το ενσωματώνουμε στις προβλέψεις μας», ανέφερε.

«Αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε και εξετάζουμε, αλλά δεν στοχεύουμε σε κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντε Γκίντος.

«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε κάθε είδους υπέρβαση», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το ευρώ έχει επωφεληθεί από την πτώση του δολαρίου κερδίζοντας σχεδόν 14% φέτος, καθώς η αιφνιδιαστική επιβολή δασμών του Ντόναλντ Τραμπ έπληξε την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό νόμισμα.

Πώς σχολιάζουν άλλοι αξιωματούχοι

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε αυτή την τάση «αντιφατική, αλλά δικαιολογημένη».

Μιλώντας σε ξεχωριστή συνέντευξη στο Bloomberg, ο Μάρτινς Καζάκς (Martins Kazaks) από τη Λετονία αναγνώρισε ότι οι προοπτικές του πληθωρισμού, θα επηρεαστούν από το νόμισμα και ότι αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει την ΕΚΤ να μειώσει ξανά το κόστος δανεισμού.

«Εάν το ευρώ ανατιμηθεί περαιτέρω, αυτό θα επιβαρύνει τον πληθωρισμό και τις εξαγωγές, γεγονός που θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα προς μια ακόμη μείωση», είπε.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, ήταν πιο αισιόδοξος, τονίζοντας ότι το ενιαίο νόμισμα διαπραγματεύεται κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.

«Δεν είναι εξαιρετικά υψηλό, οπότε για μένα δεν αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε ο Νάγκελ στο Bloomberg TV.

«Ωστόσο, ως κεντρικός τραπεζίτης πρέπει να το εξετάσουμε», συμπλήρωσε.

Υποστήριξε επίσης ότι η ΕΚΤ «δεν επικεντρώνεται υπερβολικά στη συναλλαγματική ισοτιμία» και αντ’ αυτού επικεντρώνεται στο επίπεδο του πληθωρισμού.

«Ναι, υπάρχουν κάποιες δευτερογενείς επιπτώσεις από τη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά είναι μόνο ένας παράγοντας», δήλωσε ο Νάγκελ.

«Λαμβάνουμε υπόψη όλους τους παράγοντες που οδηγούν σε υψηλότερο και χαμηλότερο πληθωρισμό και αυτός είναι ο σχετικός τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να το εξετάσουμε», σημείωσε.