ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μερικές ημέρες μετά την αποχώρησή του από την Ουάσινγκτον, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ίλον Μασκ επέκρινε το βασικό νομοσχέδιο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τους φόρους και τις κυβερνητικές δαπάνες.
Γράφοντας στο X, ο Μασκ επιτέθηκε στο νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «αηδιαστικό έκτρωμα» και υποστήριξε ότι θα αυξήσει μαζικά το ήδη γιγαντιαίο δημοσιονομικό έλλειμμα στα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα επιβαρύνει τους αμερικανούς πολίτες με συντριπτικά μη βιώσιμο χρέος.
Το νομοσχέδιο, το οποίο ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «Μεγάλο και Ωραίο», πέρασε το Μάιο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με μικρή πλειοψηφία.
Εντούτοις μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Τραμπ το έχουν μπλοκάρει στη Γερουσία. Αντιδρούν στη σχεδιαζόμενη αύξηση της οροφής χρέους και θέλουν βαθύτερες περικοπές στις δαπάνες.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ δήλωσε: «Κοιτάξτε, ο πρόεδρος ήδη γνώριζε τη θέση του Ίλον Μασκ για το νομοσχέδιο αυτό. Δεν αλλάζει τη γνώμη του προέδρου. Αυτό είναι ένα μεγάλο, ωραίο νομοσχέδιο, επιμένει σ’ αυτό».
Το νομοσχέδιο έχει στόχο να επεκτείνει σε μόνιμη βάση τις φοροαπαλλαγές από την πρώτη θητεία του Τραμπ. Οι φοροαπαλλαγές αυτές θα χρηματοδοτηθούν με περικοπές, για παράδειγμα στα κοινωνικά επιδόματα, κάτι στο οποίο αντιστέκονται σθεναρά οι Δημοκρατικοί.
Ο δισεκατομμυριούχος Μασκ δέχθηκε αναπάντεχη στήριξη για τις επικρίσεις του από τον δημοκρατικό γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. «Ο Μασκ έχει δίκιο», έγραψε ο γερουσιαστής χαρακτηρίζοντας κι αυτός «έκτρωμα» το νομοσχέδιο.
Ο Σάντερς επισήμανε πως οι πλουσιότεροι Αμερικανοί θα λάβουν 664 δισεκατομμύρια δολάρια σε φοροαπαλλαγές, ενώ 290 δισεκατομμύρια δολάρια θα περικοπούν από την αρωγή σε τρόφιμα γι’ αυτούς που την έχουν ανάγκη.
Ο Μασκ δώρισε περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και ήταν κατά καιρούς στενός σύμβουλος του προέδρου. Όταν αποσύρθηκε από την Ουάσινγκτον, επικαλέσθηκε τον κανόνα ότι τα συμβόλαια για εξωτερικούς κυβερνητικούς λειτουργούς περιορίζονται σε 130 ημέρες το χρόνο.
Διαβάστε επίσης:
Ντόναλντ Τραμπ: Τελεσίγραφο πέντε εβδομάδων στο Ηνωμένο Βασίλειο για εμπορική συμφωνία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- 28η Οκτωβρίου: Σε επιφυλακή η τροχαία για τις μετακινήσεις ανήμερα της εθνικής επετείου
- Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ – Σατολιάς: Η υπόθεση είναι σκάνδαλο με συμμετοχή αξιωματούχων, ψευτοαγρότες και απατεώνες
- Άγνωστος Στρατιώτης – Βουλή: Να τοποθετηθεί ο Δένδιας επί της τροπολογίας ζητά η αντιπολίτευση – «Πράξη που θα έπρεπε να ενώνει», απαντά ο Δήμας
- Σερβία: Πυροβολισμοί και φωτιά έξω από το κοινοβούλιο – Ένα άτομο τραυματίστηκε
