ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Από 1η Ιουνίου καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές (όπως δασικές πυρκαγιές πλημμύρες και σεισμούς) σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ αλλά και των οχημάτων.
Αν και ακόμα δεν διευκρινίζεται από τους ασφαλιστικούς κύκλους πως θα διαμορφωθούν τα συμβόλαια για τις επιχειρήσεις, ωστόσο σύμφωνα με πηγές, οι αυξήσεις στα αυτοκίνητα μπορεί αν φτάσουν ακόμα και τα 15 ευρώ.
Η ασφάλιση θα γίνεται με βάσει τη τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος, ενώ η υποχρέωση ασφάλισης για φυσικές καταστροφές ισχύει και για τα οχήματα που έχουν καταθέσει πινακίδες και έχουν τεθεί σε διοικητική ακινησία.
Για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να αποζημιωθούν από το κράτος σε περίπτωση ζημιών λόγω φυσικών καταστροφών, θα πρέπει το συμβόλαιό τους να περιλαμβάνει υποχρεωτικά την αντίστοιχη κάλυψη. Η απαίτηση αυτή ισχύει ανεξαιρέτως για όλα τα οχήματα, είτε βρίσκονται σε κυκλοφορία είτε έχουν τεθεί σε ακινησία με κατάθεση πινακίδων.
Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι δεν προβλέπονται πρόστιμα για όσους επιλέξουν να μην την προσθέσουν στο συμβόλαιό τους.
Καθώς το μόνο που έχει αποφασιστεί είναι ότι όσοι δεν την έχουν δεν θα μπορούν να λάβουν κρατική αποζημίωση σε περίπτωση που υποστούν ζημιές από φυσικό φαινόμενο. Συνεπώς, η συμμόρφωση με τη ρύθμιση δεν είναι μεν υποχρεωτική διοικητικά, είναι όμως ουσιαστικά απαραίτητη από πλευράς προστασίας και οικονομικής πρόβλεψης.
Τα προβλήματα στις επιχειρήσεις και στα παλιά κτίρια
Η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, τα μέσα παραγωγής και τα αποθηκευμένα προϊόντα και για ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού.
Ωστόσο, σοβαρό ζήτημα έχει ανακύψει για τις επιχειρήσεις που στεγάζονται σε κτίρια κατασκευασμένα πριν το 1960, όταν ακόμη δεν ίσχυαν στατικές μελέτες και αντισεισμικοί κανονισμοί. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνται να καλύψουν αυτά τα παλαιά ακίνητα, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 20.000 ευρώ, παρότι η αδυναμία ασφάλισης δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα.
Σύμφωνα με πηγές Τάκης Θεοδωρικάκος και Κυριάκος Πιερρακάκης συμφώνησαν να προχωρήσει το θέμα χωρίς οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες να κινδυνεύουν με βαριές κυρώσεις.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) έχει αποστείλει επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας παράταση προθεσμίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025.
Οι κυριότερες αιτίες είναι:
- Άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να καλύψουν παλιά ακίνητα χωρίς σύγχρονη στατική μελέτη, κάτι που κοστίζει πολύ και συχνά δεν είναι εφικτό λόγω μισθωτών.
- Αποκλεισμός περιοχών ή κλάδων που χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου», με αποτέλεσμα ασφάλιστρα δυσβάσταχτα ή πλήρη άρνηση κάλυψης.
- Έλλειψη ξεκάθαρων οδηγιών και θεσμικού πλαισίου για τις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, που δημιουργεί ανασφάλεια στους επιχειρηματίες.
- Η βιαστική εφαρμογή της νέας ρύθμισης, που αφήνει επιχειρήσεις απροετοίμαστες.
Διαβάστε επίσης:
Ανεργία: Στο 8,3% υποχώρησε τον Απρίλιο – Κεραμέως: Η χαμηλότερη των τελευταίων 17 ετών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διάγγελμα Νετανιάχου: Ο πόλεμος κατά του Ιράν θα συνεχιστεί χωρίς συμβιβασμούς, η στιγμή της αλήθειας είναι κοντά
- Σαουδική Αραβία: Επαναπατρισμός για ακόμη 90 Έλληνες – Αναμένεται να φτάσουν το βράδυ
- Ιράν: Υπόσχεται να συνεχίσει «εντατικά» τα πλήγματα, εκρήξεις σε χώρες του Κόλπου
- ΗΑΕ: Νεκρός οδηγός στο Ντουμπάι, θραύσματα από αναχαίτιση πυραύλου έπεσαν στο αυτοκίνητό του
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.