Οι κινεζικές βιομηχανικές επιχειρήσεις κατέγραψαν ταχύτερη αύξηση κερδών τον Απρίλιο, λόγω των υποστηρικτικών μέτρων που έλαβε το Πεκίνο, αντισταθμίζοντας την πίεση από τους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ.

Τα βιομηχανικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 3% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, υπερβαίνοντας την αύξηση 2,6% του Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (NBS) της Κίνας. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση.

1

Η βελτίωση των κερδών είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ώστε οι εταιρείες να είναι πιο πρόθυμες να επενδύσουν και να προσλάβουν προσωπικό. Καθώς ο εμπορικός πόλεμος εντάθηκε τον Απρίλιο, οι Κινέζοι εξαγωγείς κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους σε άλλες αγορές, αφού οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς έως και 145%, πριν συμφωνηθεί ανακωχή 90 ημερών νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Τα βιομηχανικά κέρδη ανέκαμψαν σταθερά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, αντανακλώντας τη μεγάλη ανθεκτικότητα και ικανότητα της κινεζικής βιομηχανίας να αντιμετωπίζει τους κραδασμούς», δήλωσε ο αναλυτής της NBS, Γιου Γουέινινγκ.

China's Industrial Firms See Profit Growth Pick Up | Beijing's subsidies via a goods trade-in program continue to boost earnings
Οι κινεζικές βιομηχανικές επιχειρήσεις βλέπουν άνοδο στα κέρδη τους

Οι ισχυρότεροι εταιρικοί ισολογισμοί θα μπορούσαν να μειώσουν τον επείγοντα χαρακτήρα των πρόσθετων κινήτρων του Πεκίνου για να διασφαλιστεί η επίτευξη του ετήσιου στόχου του για ανάπτυξη της τάξης του 5%. Μια πιο μετρημένη προσέγγιση είναι όλο και πιο πιθανή μετά τη συμφωνία της Κίνας και των ΗΠΑ για ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο και τα σημάδια ανθεκτικότητας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Οι κινεζικές βιομηχανίες επωφελούνται από το κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης για αναβάθμιση εξοπλισμού και καταναλωτικών αγαθών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Χάρη στο πρόγραμμα αυτό, η επενδυτική ανάπτυξη σε εξοπλισμό και εργαλεία εκτινάχθηκε στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025 στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενισχύοντας τη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα.

Το πρόγραμμα συνέχισε να στηρίζει την κερδοφορία, σύμφωνα με τον Γιου, ο οποίος ανέφερε ότι ο τομέας κατασκευής εξοπλισμού συνέβαλε κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες στη συνολική αύξηση των βιομηχανικών κερδών την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Bloomberg Eric Zhu, «τα βιομηχανικά κέρδη της Κίνας παρέμειναν απρόσμενα καλά τον Απρίλιο. Τα ισχυρά κέρδη σε τομείς υψηλής τεχνολογίας λόγω της άνθησης της τεχνητής νοημοσύνης αντιστάθμισαν τις πιέσεις στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.»

Η μεταποίηση ηγήθηκε ξανά στην αύξηση των κερδών μεταξύ των βιομηχανικών επιχειρήσεων. Τα κέρδη των κατασκευαστών αυξήθηκαν κατά 8,6% το πρώτο τετράμηνο του έτους, έναντι πτώσης 26,8% στις μεταλλευτικές εταιρείες και άνοδο 4,4% στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, σύμφωνα με την NBS.

Η μεταποίηση με τεχνητή νοημοσύνη ήταν μεταξύ των τομέων με καλύτερες επιδόσεις, με τα κέρδη στη βιομηχανία κατασκευής τσιπ να υπερδιπλασιάζονται σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν στο ίδιο διάστημα.

Ωστόσο, ο Γιου προειδοποίησε και για το αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, την ανεπαρκή ζήτηση και τη μείωση των τιμών, τα οποία χαρακτήρισε ως «περιορισμούς» που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, προσθέτοντας ότι οι αρχές θα προωθήσουν την τεχνολογική καινοτομία και την αναβάθμιση του κλάδου για να διατηρηθεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας.

Τα περιθώρια κέρδους των βιομηχανικών επιχειρήσεων παρέμειναν υπό πίεση λόγω του έντονου ανταγωνισμού τιμών και των αποπληθωριστικών κινδύνων. Η μηνιαία αύξηση των κερδών τους συνέχισε να είναι αισθητά χαμηλότερη από την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία της NBS. Η αύξηση των λειτουργικών εσόδων τους την ίδια περίοδο επίσης υπολειπόταν της αύξησης του λειτουργικού κόστους.

Παρά την ετήσια αύξηση, το συνολικό βιομηχανικό κέρδος των 2,1 τρισεκατομμυρίων γιουάν (292 δισ. δολάρια) την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου ήταν περίπου κατά ένα πέμπτο μικρότερο από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα το 2021 και 2022, σύμφωνα με την NBS.

Η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας των εγχώριων επιχειρήσεων, επιδιώκοντας την ασφάλεια των εφοδιαστικών αλυσίδων για την προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Τη Δευτέρα, το Κρατικό Συμβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, δημοσίευσε ένα έγγραφο με στόχο τη δημιουργία περισσότερων κυρίαρχων εταιρειών με παγκόσμια επιρροή, την επόμενη δεκαετία.

Οι κατευθυντήριες γραμμές ζητούν από τις εταιρείες να επικεντρωθούν στις βασικές τους δραστηριότητες και να αποφεύγουν την «τυφλή» επέκταση σε άλλους τομείς. Το έγγραφο ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τα κίνητρα για καινοτομία και παροτρύνει τις ιδιωτικές εταιρείες να θεσπίσουν μηχανισμούς για τις διοικήσεις τους ώστε να επικοινωνούν με οργανώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε δώσει έμφαση στην καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση στο 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος το 2022. Τότε, οι ηγέτες του κόμματος προειδοποίησαν ότι, παρότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές σε ορισμένους κλάδους διεθνώς, εξακολουθούν να υστερούν σε αποδοτικότητα, καινοτομία και επιρροή brand.

Αναφέρεται ότι η Κίνα πρέπει να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επικεντρωθούν σε βασικές τεχνολογίες και να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο σε κρίσιμα σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Διαβάστε επίσης:

Στα «μανταλάκια» της Ευρώπης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Επιθέσεις» και «εκφοβισμό» καταγγέλει η Γενική Εισαγγελέας της ΕΕ

Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Πειραιώς, Πλαστικά Θράκης

Λέκκας για σεισμό στο Γαλαξίδι: Επιτηρούμε προσεκτικά την περιοχή – Είναι υψηλής σεισμικότητας