Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ταξίδεψε στο Βίλνιους της Λιθουανίας για την τελετή της 45ης γερμανικής ταξιαρχίας και εκεί τοποθετήθηκε τόσο για το ΝΑΤΟ με αφορμή την αμφισβήτηση που υφίσταται η συμμαχία, αλλά και για τις  ανθρωπιστικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Όποιος αμφισβητεί το ΝΑΤΟ πρέπει να γνωρίζει ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί από κοινού κάθε σπιθαμή εδάφους της», τόνισε σήμερα ο Μερτς από το Βίλνιους.

1

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας – έτσι ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να το κάνουμε», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα κράτη – μέλη γνωρίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και τις ευθύνες που φέρουν.

Η Γερμανία θέλει να ενδυναμώσει την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, γι’αυτό ενισχύει την ταξιαρχία στρατιωτικών τεθωρακισμένων στη χώρα, καθώς η Ρωσία συνιστά άμεση πηγή ανησυχίας για την περιοχή. Μέχρι το τέλος του 2027, ο Μερτς έχει θέσει ως στόχο να ολοκληρώσει την ανάπτυξη της ταξιαρχίας, με έως και 5.000 στρατιώτες. Εξάλλου, αποτελεί δέσμευση της Γερμανίας ένας πιο ενεργητικός ρόλος στην άμυνα της Ευρώπης, ενισχύοντας έτσι και τον στρατό της.

Κορυφώνεται η ανησυχία για την Γάζα

Μεταξύ άλλων, ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει «χωρίς καθυστέρηση» την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας και εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση.

«Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας και επίσης για την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στην περιοχή. Είμαστε κάτι περισσότερο από ανήσυχοι», δήλωσε ο κ. Μερτς νωρίτερα σήμερα κατά την επίσκεψή του στην Λιθουανία και επισήμανε ότι «υπάρχει πολύ εντατική ανταλλαγή απόψεων για αυτό το θέμα» με την ισραηλινή κυβέρνηση. Η γερμανική κυβέρνηση πληροφορείται επίσης από τον ΟΗΕ ότι στην Γάζα «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος» λιμού, σημείωσε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι «πάνω από όλα, πιέζουμε ώστε να φθάσει επιτέλους χωρίς καθυστέρηση η ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας».

Διαβάστε επίσης: 

Ερντογάν: Δεν με ενδιαφέρει η επανεκλογή μου – Ίσως να έχω ένα τετ α τετ με τον Τραμπ

Λιβάνιος: Επιτακτική ανάγκη η ορθολογική διαχείριση των υδάτων – Η χώρα απειλείται με ερήμωση αν δεν στηρίξουμε τους αγρότες

Χατζηβασιλείου στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ: Έδωσα μήνυμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου