Αναδρομικές διασταυρώσεις σε εισοδήματα και μεταβιβάσεις ακινήτων αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η ΑΑΔΕ, με στόχο να «ξεψαχνίσει» όσους απέκρυψαν έσοδα τα τελευταία χρόνια.

Οι έλεγχοι θα πάνε αρκετά χρόνια πίσω προκειμένου να αποκαλυφθεί φορολογητέα ύλη από όσους προσπάθησαν να την διατηρήσουν κάτω από το ραντάρ της εφορίας.

1

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2025, θα πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων από το 2019, δηλαδή πολύ πριν απαγορευτούν οι μεταβιβάσεις με μετρητά. Μόνο για φέτος έχουν προγραμματιστεί 500 έλεγχοι για περιπτώσεις αγοράς περιουσιακών στοιχείων με μετρητά.

Παράλληλα, θα ελεγχθούν και τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις από το φορολογικό έτος 2020. Η εφορία αναμένεται να προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και τις φορολογικές δηλώσεις Ε1 και Ε2.

Μεταβιβάσεις ακινήτων από το 2019

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα «ξεσκονίσει» τις μεταβιβάσεις ακινήτων από το 2019 και έπειτα. Στόχος είναι να πιαστούν στα δίχτυα της εφορίας όσοι προχώρησαν σε μια αγοραπωλησία με «μαύρα» χρήματα. Η πλέον συνηθισμένη μέθοδος είναι να εμφανίζεται στο συμβόλαιο αγοράς η αντικειμενική αξία του ακινήτου και η διαφορά με την εμπορική να δίνεται σε μετρητά…κάτω από το τραπέζι. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, οι πωλητές έκαναν το… λάθος και σταδιακά έβαλαν τα χρήματα αυτά στην τράπεζα, προκαλώντας μια αύξηση των καταθέσεων τους που δεν δικαιολογούν τα εισοδήματά τους.
Μόλις εντοπιστούν αδήλωτες αγοραπωλησίες ακινήτων οι υποθέσεις αυτές θα διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχων (ΔΙΕΣΕΛ) για τυχόν περαιτέρω ενέργειες.

«Μαύρα» εισοδήματα από Airbnb

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει σαρωτικούς ελέγχους και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός εκτιμά πως εκεί βρίσκεται σημαντική κρυφή φορολητέα ύλη. Άλλωστε, αυτό αποκαλύπτουν τα ίδια τα στοιχεία: στις περσινές φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματα 2023) δηλώθηκαν έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ύψους 670 εκατ ευρώ. Την ίδια ώρα όμως, τα στοιχεία που έχουν διαβιβάσει οι ίδιες οι πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ ανεβάζουν τα ποσά στα 2,3 δις.ευρώ, δηλαδή σχεδόν 3,5 φορές πάνω!

Ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, σχετική με τουριστικά καταλύματα, προβλέπεται στο άρθρο 15 παρ. 3α του ν.4174/2013 (για τα φορολογικά έτη 2020-2021).

Παράλληλα θα ελεγχθούν και οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν φροντίσει να λάβουν αριθμό καταχώρισης ακινήτου (ΑΜΑ). Όταν σε μια πλατφόρμα εμφανιστεί ένα ακίνητο ως διαθέσιμο ως Airbnb, στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ, αλλά τα στοιχεία απουσιάζουν από τα δεδομένα της εφορίας, τότε χτυπάει καμπανάκι και ξεκινά έλεγχος.

Οι διασταυρώσεις αναμένεται να βγάλουν «λαβράκια», αλλά και να λειτουργήσουν ως φόβητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων από εδώ και στο εξής. Οι «καμπάνες» θα βάλουν τέλος στην τακτική «φιλοξενίας φίλων» όπως δηλώνουν αρκετοί ιδιοκτήτες σε περίπτωση ελέγχου, ενώ οι εφοριακοί συνεχίζουν να παρουσιάζονται ως «πελάτες» στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για να διαπιστώσουν αν πράγματι ένα ακίνητο που θεωρείται εξοχικό για ίδια χρήση, αποτελεί προϊόν επένδυσης με τους ιδιοκτήτες να αποκομίζουν τεράστια «μαύρα» ποσά.

Διαβάστε επίσης:

Κ. Μητσοτάκης: Το ενδιαφέρον για το «βραχιολάκι», οι ερωτήσεις και η οδηγία για επιτάχυνση

Αναγέννηση στη Λίμνη Κόμο: Η νέα ζωή μιας εγκαταλελειμμένης βίλας από το Tuckey Design Studio

Αρ. Παντελιάδης για πληθωρισμό: Τα δύσκολα πέρασαν αλλά δεν αποκλείονται εξάρσεις στις τιμές