ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε σήμερα νόμο με τον οποίο οι αρχές θα μπορούν να πληροφορούνται τα έσοδα και τους δωρητές μη κυβερνητικών οργανώσεων, αφού κατηγόρησαν ορισμένες από αυτές ότι σχεδίαζαν πραξικόπημα στη χώρα.
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε τον νόμο που βασίστηκε σε έναν αντίστοιχο ρωσικό.
Το κείμενο υιοθετήθηκε με 76 ψήφους υπέρ: το υπερψήφισαν οι βουλευτές του Smer-SD του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, του συμμάχου του Hlas-SD και του εθνικιστικού κόμματος που συγκυβερνά με τα δύο πρώτα, του SNS, στο όνομα της «διαφάνειας».
«Πολλές ΜΚΟ είναι ικανές να προσπαθήσουν να ανατρέψουν δια της βίας» τη «νόμιμα εκλεγμένη» κυβέρνηση και «χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό για τον σκοπό αυτόν», είπε κατά τη συζήτηση στη Βουλή η βουλευτής του Smer-SD, Ζουζάνα Πλεβίκοβα.
Ο Φίτσο ήθελε αρχικά να χαρακτηρίσει τις ΜΚΟ «ξένους πράκτορες» και «λομπίστες», εμπνεόμενος από μια παρόμοια μεταρρύθμιση στη Ρωσία και τη γειτονική Ουγγαρία. Εγκατέλειψε όμως την ιδέα, έπειτα από προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο επικεφαλής του SNS Αντρέι Ντάνκο επιβεβαίωσε ωστόσο ότι συμβουλεύτηκε Ρώσους αξιωματούχους για το θέμα αυτό, όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Ιανουάριο.
Ο πρωθυπουργός και οι σύμμαχοί του είχαν κατηγορήσει μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι συμμετείχαν σε μια υποτιθέμενη απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.
Η αντιπολίτευση και οι ΜΚΟ θεωρούν τον νόμο αυτόν ως μια νέα απόπειρα «εκφοβισμού» όσων εκφράζουν αντίθετες απόψεις, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια προσέγγισης της Ρωσίας. Έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Με βάση τον νόμο, οι ΜΚΟ θα πρέπει να αποκαλύπτουν κάθε χρόνο στις αρχές από πού προέρχεται η χρηματοδότησή τους, την ταυτότητα των μεγάλων δωρητών τους και τα στοιχεία των μελών τους, αρχής γενομένης από τον φετινό Ιούνιο.
Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος, το «μαύρο πρόβατο» πολλών ηγετών λόγω του ιδρύματός του που προωθεί τη φιλελεύθερη δημοκρατία, αναφέρθηκε πολλές φορές κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο.
Το 2017 η Ουγγαρία είχε εγκρίνει έναν νόμο για τις ΜΚΟ, που στη συνέχεια ακυρώθηκε, αφού κρίθηκε αντίθετος στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, τον σεβασμό στην ιδιωτικότητα και το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Γάζα: Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε το βόρειο τμήμα – Καταδικάζει το ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής
Time: Οι 100 πιο επιδραστικοί άνθρωποι στον κόσμο για το 2025 – Ποιους Έλληνες βρίσκουμε στην λίστα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το πονηρό χαμόγελο του ΚΜ και η αλλαγή πρωθυπουργού, το ράλι της Eurobank, το super deal του Πιερ με την ΕΧΑΕ, οι σαχλαμάρες του αριστερού Κοντόπουλου, ο έξαλλος «νταλαβεριτζής», η απάντηση Φλωρίδη, και τα κοσμήματα της Νιάρχου
- Ο βράχος, ο κάναβος και η καμπύλη
- Qualco: Πού χτυπάει για εξαγορές ο Ορέστης Τσακαλώτος
- Ηρώ Καριοφύλλη: Ρεπόρτερ, μέχρι την τελευταία ανάσα της…
