ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το υπουργείο Υγείας τιμά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση, την κατανόηση και τη στήριξη των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού και των οικογενειών τους.
Ο αυτισμός επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η πρώιμη διάγνωση του αυτισμού είναι καθοριστική για την έγκαιρη παρέμβαση, δίνοντας στα παιδιά και τις οικογένειες τους την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
Μέσα από μια σειρά δράσεων το υπουργείο Υγείας στοχεύει στην ενίσχυση της ενημέρωσης και την άρση των προκαταλήψεων, ώστε «να οικοδομήσουμε μια κοινωνία περισσότερο συμπεριληπτική», αναφέρει στο μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Ειδικότερα, έχει δρομολογήσει, εξασφαλίζοντας πόρους από το ΕΣΠΑ, την ανάπτυξη 20 Μονάδων Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας (ΜΟΦΨΥ) για να ικανοποιήσει τις σύνθετες ανάγκες των ατόμων που πάσχουν από αυτισμό και νευροαναπτυξιακές διαταραχές και να υποστηρίξει ποικιλοτρόπως τόσο τις οικογένειες όσο και τους φροντιστές τους.
«Σκοπός των Μονάδων αυτών είναι η κάλυψη των υφιστάμενων ελλειμμάτων σε εξειδικευμένες υπηρεσίες για την υποστήριξη των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους» τονίζει. Το βασικό χαρακτηριστικό των ΜΟΦΨΥ είναι το διευρυμένο ωράριό τους (δύο βάρδιες ημερησίως για τις 5 καθημερινές ημέρες την εβδομάδα), επιδιώκοντας την καθολικότερη κάλυψη των αναγκών τους. Επιπλέον, για την κοινωνική και εργασιακή τους ένταξη, με χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας και πόρους από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, λειτουργεί Εξειδικευμένο Γραφείο Υποστηριζόμενης Απασχόλησης μέσω των ΚοιΣΠΕ, αποκλειστικά για άτομα στο φάσμα του αυτισμού με μέτρια και υψηλή λειτουργικότητα.
«Αυτό που θα επιφέρει ουσιαστική αλλαγή στη φροντίδα των ατόμων που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν είναι η πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας για την ολοκληρωτική αναμόρφωση του χώρου της μακροχρόνιας φροντίδας υγείας, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού πλαισίου για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας υγείας.
Στόχος μας μέσα από τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, είναι η παροχή των κατάλληλων εργαλείων σε όλους όσοι χρήζουν μακροχρόνιας περίθαλψης αλλά και στις οικογένειές τους για να διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών υγείας, όπως η οικονομική και κοινωνική ευεξία των πασχόντων και των οικογενειών τους», καταλήγει ο κ. Βαρτζόπουλος.
Διαβάστε επίσης
«Σπίτι μου 2»: Που βρίσκονται οι κατάλληλες κατοικίες – Τιμές, τετραγωνικά και έτη κατασκευής
Θεοδωρικάκος: Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα μειώνοντας τους φόρους και τις εισφορές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά του Γουδουρά Λασιθίου στην Κρήτη
- Τραμπ: Παρατείνεται για 3 εβδομάδες η εκεχειρία Ισραήλ-Λιβάνου
- Σκωτία: Η απαγόρευση στις στοιχηματικές χορηγίες απειλεί τα οικονομικά των συλλόγων – Στο επίκεντρο Σέλτικ και Ρέιντζερς
- Γιώργος Δώνης: Συμβόλαιο-μαμούθ άνω των 5 εκατ. ευρώ και άμεση πρόκληση στο Μουντιάλ με τη Σαουδική Αραβία
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.