ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Από την αρχή της θητείας μου, έχω δεσμευτεί για την ασφάλεια και την ευημερία των Κυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε δήλωσή του μετά το τέλος της άτυπης διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη.
«Σήμερα ήταν μια ακόμη προσπάθεια να βρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός», τόνισε. «Οι συζητήσεις αυτές διεξήχθησαν σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα, με τις δύο πλευρές να επιδεικνύουν σαφή δέσμευση για πρόοδο και συνέχιση του διαλόγου».
Όπως επεσήμανε, Τατάρ και Χριστοδουλίδης συμφώνησαν στην ακόλουθες πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης:
άνοιγμα τεσσάρων σημείων διέλευσης,
– αποναρκοθέτηση,
– δημιουργία τεχνικής επιτροπής για τη νεολαία,
– πρωτοβουλίες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στις περιοχές εξόρυξης, ηλιακή ενέργεια στη νεκρή ζώνη
– αποκατάσταση των νεκροταφείων
«Συμφωνήσαμε να έχουμε με αυτή τη μορφή την επόμενη συνάντηση στα τέλη Ιουλίου και θα διορίσω έναν προσωπικό απεσταλμένο για να προετοιμάσει τα επόμενα βήματα», τόνισε.
Όπως επεσήμανε, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι από το Κραν Μοντάνα από το 2017 μέχρι σήμερα, «δεν υπήρξε πραγματική πρόοδος σε καμία πτυχή».
«Σήμερα, υπήρξε ουσιαστική πρόοδος», υπογράμμισε. «Και ελπίζω ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ή οι πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με την απόφαση να υπάρξει πολύ σύντομα μια επόμενη συνάντηση και την αποδοχή από όλους του διορισμού ενός [προσωπικού] απεσταλμένου για την Κύπρο για την προετοιμασία των επόμενων βημάτων, καταδεικνύει την αίσθηση δέσμευσης και την αίσθηση του επείγοντος που πιστεύω ότι ήταν εξαιρετικά σημαντική. Πρόκειται για μια νέα ατμόσφαιρα».
Ερωτηθείς αν θα παραμείνει η Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ ειδική απεσταλμένη, επεσήμανε: «θα διορίσω έναν νέο [προσωπικό] απεσταλμένο. Δεν έχει ακόμη επιλεγεί. Πριν από τη συνάντηση, δεν ήξερα καν αν θα μπορούσα να διορίσω απεσταλμένο».
Διαβάστε επίσης:
Γκουτέρες: Νέα άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό τέλος Ιουλίου- Θα οριστεί ειδικός απεσταλμένος
ΣΥΡΙΖΑ για αίτημα Τριαντόπουλου: «Όχι νέα συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- TRASTOR: Με ανώτατη τιμή διάθεσης τα 1,15 ευρώ/μετοχή η ΑΜΚ για την άντληση τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB της Ελλάδας με σταθερές προοπτικές
- Παναθηναϊκός: Προτάσεις υπάρχουν, αλλά ο Γιαννακόπουλος δεν πουλάει – Όλο το παρασκήνιο
- ΔΕΗ: Ανεβαίνει το επενδυτικό θερμόμετρο ενόψει της αύξησης – Συνωστισμός στα road shows του Στάσση σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.