ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα δίκτυο αποτελούμενο από τουλάχιστον 700 ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκε την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία, σύμφωνα με ερευνητές, προωθώντας φιλορωσικά αφηγήματα και δαιμονοποιώντας τον συντηρητικό πολιτικό και «φαβορί» Φρίντριχ Μερτς.
Το δίκτυο bot, που ονομάστηκε «Geist» από ερευνητές που συνεργάζονται με το γερμανικό Ίδρυμα Robert Bosch, μεταφέρει αντι-συντηρητικά, αντιπολεμικά μηνύματα με εικόνες του Μερτς που δημιουργήθηκαν μέσω ΑΙ.
Ο Μερτς, υποστηρικτής της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, διατηρεί προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του εν όψει της κάλπης της Κυριακής, αλλά έχει χάσει έδαφος από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), δεύτερη στις δημοσκοπήσεις, η οποία αντιτίθεται στον εξοπλισμό της Ουκρανίας και θέλει να αποκαταστήσει τους ενεργειακούς δεσμούς της Γερμανίας με τη Ρωσία.
Η γερμανική υπηρεσία παρακολούθησης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο BSI δήλωσε ότι έχει γνώση της εκστρατείας παραπληροφόρησης «και άλλων παρόμοιων».
Η ταυτότητα των ατόμων που βρίσκονται πίσω από τις αναρτήσεις στο X δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά οι περισσότεροι λογαριασμοί δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο και έκαναν κάποιος αναρτήσεις που δεν είχαν πολιτικό πρόσημο πριν στραφούν σε μηνύματα κατά του Μερτς πριν από μία εβδομάδα, ανέφεραν οι ερευνητές.
Οι περισσότεροι έχουν προφίλ και εικόνες που έχουν δημιουργηθεί μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης. Ορισμένες αναρτήσεις παρουσιάζουν τη Γερμανία ως παγιδευμένη σε ένα σπιράλ οικονομικής παρακμής που μπορεί να σταματήσει μόνο αν αρχίσει να αγοράζει ξανά ρωσικό φυσικό αέριο.
Η πρεσβεία της Ρωσίας, η οποία στο παρελθόν έχει απορρίψει ως εχθρική προπαγάνδα τους ισχυρισμούς περί εκλογικής επιρροής από bot στο διαδίκτυο, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Ο εκπρόσωπος της Μερτς αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η εκστρατεία έχει συγκεντρώσει μικρή αλληλεπίδραση, αλλά η κλίμακά της αναδεικνύει τις προσπάθειες που καταβάλλουν ενδιαφερόμενα μέρη, ξένα και εγχώρια, για να επηρεάσουν μια εκλογική αναμέτρηση που θα μπορούσε να αποτελέσει «σημείο καμπής» για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά και την Ουκρανία.
«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι ξένοι παράγοντες επιρροής θα προσπαθήσουν να ωθήσουν τις εκλογές προς την κατεύθυνση που εκείνοι θέλουν», δήλωσε η κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους. Άλλες αναρτήσεις παρουσιάζουν τον Μερτς, τον πιθανό επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας, ως υποχείριο των ΗΠΑ και τον συνδέουν με τη μαζική μετανάστευση υπό την προηγούμενη συντηρητική καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Διαβάστε επίσης:
Θάνος Πλεύρης: Προσφεύγει στη Δίωξη μετά από απειλές κατά της ζωής του στο X
ΣΥΡΙΖΑ: Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να μετατρέπεται σε κυβερνητικό εκπρόσωπο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έλενα Τσάγκαρη (πρόεδρος ΕΚΕΑ) στο mononews: Τι συμβαίνει με το σύστημα αιμοδοσίας, πώς θωρακίζεται η χώρα
- Η Eurobank στο παγκόσμιο τραπέζι της AI – Τι είδε ο Σταύρος Ιωάννου στην Ινδία
- Οι «μάχες» για τις μονάδες απορριμμάτων – Οι όμιλοι που διεκδικούν έργα 500 εκατ. και η Μεσόγειος ΑΕ
- Airbnb: Κληρονομείται το ακίνητο, δεν κληρονομείται η άδεια
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.