ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η γήρανση μπορεί να είναι μία σταδιακή διαδικασία, αλλά σε δύο ηλικίες της ζωής μας, συμβαίνει απότομα.
Οι πιο έντονες αλλαγές στη διαδικασία της γήρανσης, εμφανίζονται περίπου στις ηλικίες των 44 και των 60 ετών.
Γήρανση του οργανισμού σε αυτές τις δύο ηλικίες
Όπως δείχνει μελέτη που έγινε στην Καλιφόρνια σε 108 άτομα, ηλικίας 25 έως 75 ετών, υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στον κίνδυνο δερματικών, μυών και καρδιακών παθήσεων και στα 40 και δεκαετία του ’60.
Γύρω στα 40 συμβαίνουν αλλαγές στον μεταβολισμό των λιπιδίων και του αλκοόλ, ενώ η λειτουργία των νεφρών, ο μεταβολισμός των υδατανθράκων και η ανοσολογική ρύθμιση μειώνονται γύρω στην ηλικία των 60 ετών.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η υγεία στη μέση ηλικία, συνήθως μεταξύ 40 και 65 ετών, παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο υγιείς είστε αργότερα στη ζωή. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients συνέδεσε συγκεκριμένους παράγοντες του τρόπου ζωής στη μέση ηλικία – όπως ένα υγιές σωματικό βάρος, σωματική δραστηριότητα, δίαιτα υψηλής ποιότητας και αποφυγή καπνίσματος – με τη βελτίωση της υγείας κατά τη γήρανση.
Έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet έδειξε επίσης ότι η μέση ηλικία σηματοδοτεί μια σημαντική μεταβατική περίοδο στην υγεία του εγκεφάλου. Η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και η κοινωνική δραστηριότητα – γνωστικά και σωματικά – κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μελλοντικού κινδύνου άνοιας, σύμφωνα με αυτήν την έκθεση.
Το συμπέρασμα από τις μελέτες αυτές είναι ότι η υγεία στα 60, τα 70 ή τα 80 καθορίζεται πραγματικά από το τι κάνετε τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι άνθρωποι που θέλουν να είναι υγιείς στα 60 θα πρέπει να αρχίσουν να προσέχουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους στις ηλικίες 40 και 50.
Διαβάστε επίσης:
Wyndham Hotels & Resorts: Συμφωνία με την DKG Development για το πρώτο Wyndham στον Πειραιά
Volkswagen: Αγώνας επιβίωσης για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία – Σκληρές περικοπές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καμμένος – Κρητική μαφία: Η συνομιλία με τον φερόμενο εγκέφαλο και η φράση «Είμαι εδώ με την Κίμπερλι, το καθαρίζω»
- Πακιστάν: Βόμβα σκότωσε 11 άτομα σε συγκέντρωση στην πόλη Κουέτα
- Τραμπ: Δεν ανησυχώ για τη δημιουργία συμμαχία Ρωσίας-Κίνας κατά των ΗΠΑ
- Ζελένσκι: Η Ρωσία προχωρά σε νέα συγκέντρωση στρατευμάτων σε ορισμένους τομείς
