ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μειώνεται σταδιακά το spread (περιθώριο) στην Ελλάδα, καθώς υπήρξαν αυξήσεις στα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων, αλλά και μειώσεις στα επιτόκια νέων δανείων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σημειώνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, μετά από την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας για τα επιτόκια.
Ταυτόχρονα αναφέρει ότι η απόκλιση μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης περιορίζεται, τόσο στα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων, όσο και στο spread, παρόλο που το κόστος δανεισμού από τις κεφαλαιαγορές εξακολουθεί να είναι για τις Ελληνικές τράπεζες αρκετά υψηλότερο από το αντίστοιχο άλλων Ευρωπαϊκών τραπεζών.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΕΤ:
-Στις προθεσμιακές καταθέσεις έως 1 έτος, το επιτόκιο στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 4 μ.β. και ανήλθε στο 1,83% (Νοέμβριος 2023: 1,79%) στους ιδιώτες και κατά 11 μ.β. στις επιχειρήσεις και ανήλθε στο 3,25% (Νοέμβριος 2023: 3,14%).
-Σε ότι αφορά τα νέα δάνεια, και ιδίως τις χορηγήσεις στεγαστικών το επιτόκιο το Δεκέμβριο ανήλθε στο 4,37% έναντι 3,60% το Δεκέμβριο του 2022 (+77 μονάδες βάσης).
Στην Ευρωζώνη, το μέσο επιτόκιο για το σύνολο των στεγαστικών δανείων ήταν 4%, έναντι 2,88% πριν από ένα χρόνο (+112 μονάδες βάσης). Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,06%.
Διαβάστε επίσης:
ΤτΕ: Αμετάβλητο στο 0,51% το επιτόκιο νέων καταθέσεων τον Δεκέμβριο – Μείωση στο κόστος δανείων
Bloomberg: Η IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αποδεικνύει την επιστροφή της Ελλάδας
ΔΑΑ: Ξεπέρασαν τα 8 δισ. οι προσφορές – Υπερκάλυψη 12 φορές, στα 8,20 ευρώ η τιμή διάθεσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ποιόν είδε ο Αδωνις στον Λευκό Οίκο, πότε πιάνει δουλειά ο Πιέρρ, ποιος υπουργός κερνάει κρασάκι, το dogfight στο Αιγαίο και το άγριο beef στη Βουλή
- Άδωνις Γεωργιάδης – ΗΠΑ: Πολλές κλινικές μελέτες έρχονται στην Ελλάδα – Με ποιες εταιρείες έγιναν επαφές
- Η ακρίβεια ως κληρονομιά: Lange & Söhne Lange 1 Daymatic HONEYGOLD®
- Έλλη Ιωάννου: Bliss, Asshole, το σουρεάλ στη σύγχρονη γλώσσα