array(0) {
}
        
    
Menu
0.2%
Τζίρος: 145.07 εκατ.

Ο Τραμπ και οι ηγέτες της ΛΔ Κονγκό και της Ρουάντας υπογράφουν ειρηνευτική συμφωνία στην Ουάσινγκτον

Αντώνης Κεφαλάς
Comments

Αναρωτιέμαι πόσο σοβαρός μπορεί να είναι κανείς όταν υποστηρίζει ότι το 2024 ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα είναι 2,6% αντί για το 2,7% που έχει προβλέψει πριν από ένα τρίμηνο – να το λέει και να το πιστεύει;

Δεν έχω αμφιβολία ότι οι οικονομολόγοι που ασχολούνται με τις προβλέψεις είναι καλής πίστης και γνώστες του αντικειμένου τους.

1

Δεν αμφιβάλω επίσης ότι στην δουλειά τους χρησιμοποιούν εργαλεία ακρίβειας, με εξισώσεις διαφόρων ειδών, είναι άριστοι στην στατιστική και προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο από πλευράς ποιότητας.

Φοβάμαι, όμως, πως τα καλά λόγια σταματούν εδώ. Προσπαθώ να κατανοήσω σε τι χρησιμεύει η συγκεκριμένη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ); Η ερμηνεία ότι αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός είναι εξαιρετικά αδύναμη: είναι πέρα και από τα όρια του στατιστικού λάθους.

Αν γίνεται για να προσδιοριστεί πολιτική, είναι γελοίο. Όταν επικρατεί παγκόσμια αβεβαιότητα που πηγάζει από γεωπολιτικές εξελίξεις, αυτή η διαφορά της 0,1 ποσοστιαίας μονάδας είναι σαν να μην υπάρχει. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να χρησιμεύσει ως οδηγία (Guidance) στην αγορά.

Το πρόβλημα, βέβαια, έγκειται στο γεγονός ότι ούτε οι οικονομολόγοι γνωρίζουν με σχετική έστω βεβαιότητα τι θα συμβεί.

Κάθονται, λοιπόν, μπροστά στα γραφεία τους, ανεβάζουν την οθόνη τους το προγνωστικό μοντέλο με το οποίο αισθάνονται άνετα, αυτό που προσδιορίζει την προσωπική τους ζώνη ασφάλειας και, πιστοί στο καθήκον, βγάζουν τα αποτελέσματα στα χρονικά όρια που τους έχουν δοθεί.

Σε παλαιότερες εποχές, που διακρίνονταν τόσο για την αφέλεια τους όσο και για τον δογματισμό τους, οι ομαλές εξελίξεις δικαίωναν τους οικομολογούντες. Σήμερα, όπου τα πάντα μπορεί να ανατραπούν μέσα σε λίγα λεπτά, αυτές οι προβλέψεις και ανακοινώσεις είναι άχρηστες.

Ορθά θα υπάρξει ο υπερασπιστικός αντίλογος ότι καμία εξίσωση δεν μπορεί να λάβει υπόψη της άμεσα γεγονότα όπως, π.χ., τον πόλεμο. Και καμία δεν μπορεί να προβλέψει την ανθρώπινη συμπεριφορά. Με τα νέα εργαλεία στατιστικής, όμως, μπορούν τουλάχιστον να κατασκευαστούν σενάρια – π.χ. ποια θα είναι η εξέλιξη του πληθωρισμού αν συνεχιστεί ή δεν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ή τι θα συμβεί αν συνεχιστεί η πορεία της αποπαγκοσμιοποίησης;

Κοντύτερα στις ανάγκες της κοινωνίας, θα μπορούσαν οι ειδικοί να μας περιγράψουν σενάρια για τις εξελίξεις αν σταματήσει ο χορός της αύξησης των επιτοκίων ή, ακόμα καλύτερα, αν μειωθούν τα επιτόκια.

Αυτή η αυτόματη, προκαθορισμένη στάση «όταν αυξάνεται ο πληθωρισμός, αυξάνουμε ως ανταπόκριση τα επιτόκια» ( knee jerk reaction), που σήμερα έχει αναχθεί σε δόγμα, δεν εξυπηρετεί κανένα—εκτός από την ματαιοδοξία της κρατούσας, πρωταρχικά Γερμανικής, ορθοδοξίας στην οποία έχει τυφλά υποκύψει η μεγάλη πλειοψηφία οικονομολόγων και πολιτικών.

Βλέποντας ότι η κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν υποβόσκει απλά, αλλά συνεχίζεται με απτά, ορατά, γεγονότα, θα περίμενε κανείς από αυτούς που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν το μέλλον, λιγότερη πνευματική αμετροέπεια και περισσότερο ρεαλισμό.

Για παράδειγμα, αν οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν σήμερα εργαζόμενους, αυτό οφείλεται κυρίως στην εκπαίδευση: η τριτοβάθμια εκπαίδευση κάθε μορφής δεν προσφέρει στους πολίτες τα εφόδια, τι δεξιότητες, τα μέσα, τις γνώσεις που αναζητά η παραγωγή. Το πρόβλημα είναι στην εκπαίδευση και πάντως δεν διορθώνεται με την διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα, ούτε με προβλέψεις για οριακή – μικρή σε σημείο γελοιότητας—αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Εξάλλου, όπως έχει λεχθεί σχετικά, οι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει με ακρίβεια τις επόμενες 10 από τις 5 κρίσεις που ξέσπασαν.

Κανένας επίσημος οργανισμός, κανένας θεσμικός οικονομολόγος, δεν πρόβλεψε την κρίση του 2008/9 ή έστω την παρούσα.

Δυστυχώς, είναι ακόμα πολλές οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσουν το ίδιο το σύστημα, ο δογματισμό και η εθελοτυφλία.

Διαβάστε επίσης:

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΤ: Μπλόκο στο σχέδιο της ΕΕ για δάνειο 163 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία
Το νέο πρόσωπο της ΕΚΤ: Oι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης μιλούν για άμυνα και πολιτικές μεταρρυθμίσεις
Ιταλία: Κοινοβουλευτική πρόταση για κρατικοποίηση χρυσού 300 δισ. – Σήμα κινδύνου από ΕΚΤ και Βρυξέλλες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Άνοιξε το σύστημα για διορθώσεις στην ΕΑΕ 2025 λόγω monitoring
ΕΣΕΕ: Κάτω από τις προσδοκίες ο τζίρος των επιχειρήσεων στο Black Friday
ΗΠΑ: Σε χαμηλό 3ετίας οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας
Eurobank: Ανάπτυξη 2,3% η μέση εκτίμηση για το 3ο τρίμηνο
Τελωνειακοί κατάσχεσαν ένα τόνο λαθραίου καπνού για ναργιλέ (φωτογραφίες)
ΑΑΔΕ: Νέο ληξιπρόθεσμο ύψους 829 εκατ. ευρώ – Κατασχέσεις σε 1,63 εκατ. οφειλέτες
ΗΠΑ: Ραγδαία αύξηση στις απολύσεις το 2025 – Έφτασαν στις 1,7 εκατ.
«Σπασμένη» σε 7 μητρώα η δημόσια περιουσία μέχρι σήμερα – Πώς ο Πιερρακάκης βάζει τάξη σε σχολάζουσες κληρονομιές και αδρανή ιδρύματα
Τσιάρας: Σε ισχύ για άλλα 2 χρόνια το φθηνό αγροτικό ρεύμα – 120 εκατ. αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ μέχρι τον Δεκέμβριο
ΔΥΠΑ: Από αύριο οι αιτήσεις για απασχόληση 150 πρώην εργαζομένων της εταιρείας «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας ΑΕ»