• Ναυτιλία

    Θεοδωρικάκος στη Ναυτιλιακή Λέσχη: Δύναμη κρούσης της εθνικής οικονομίας, η ναυτιλία

    Τάκης Θεοδωρικάκος

    Τάκης Θεοδωρικάκος


    «Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί τη δύναμη κρούσης της εθνικής μας οικονομίας και μοχλό ανάπτυξης, ενώ σηματοδοτεί την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ομιλία του που έγινε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά.

    Ο Τάκης Θεοδωρικάκος επίσης υπογράμμισε την τεράστια συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας των 5.500 πλοίων στην ανάπτυξη, παραθέτοντας στοιχεία για το ρόλο της σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο.

    Αναλυτικότερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είπε:

    «Είναι τιμή και ευθύνη για ένα πολιτικό πρόσωπο να απευθύνει ομιλία στους ανθρώπους που ανοίγουν δρόμους ανάπτυξης και δημιουργίας και πρωταγωνιστούν στην Ελληνική Ναυτιλία: η οποία προχωρά δυναμικά μπροστά, μέσα στις συνθήκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού και σηματοδοτεί την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων και των επιτυχιών.

    Σε μια εποχή που μαζεύονται μαύρα σύννεφα ενός νέου κύκλου κρίσης -με την κατάρρευση τραπεζικών κολοσσών, τον κίνδυνο ευρύτερων αναταραχών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, τον πληθωρισμό και τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων- η Ελληνική Οικονομία, για να είναι βιώσιμη και ισχυρή, έχει ανάγκη από μία πανίσχυρη Ελληνική Ναυτιλία: σύγχρονη και ανταγωνιστική, περιβαλλοντική, ικανή να κάνει τις αλλαγές που πρέπει για να συνδράμει στην ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα.

    Και ασφαλώς είναι σπουδαίο το γεγονός ότι μέσα στις μεγάλες δυσκολίες των τελευταίων ετών η Ελληνική Ναυτιλία των 5.500 πλοίων -το 21% του διεθνούς εμπορικού στόλου- έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και μας δημιουργούν αίσθημα υπερηφάνειας και αυτοπεποίθησης:

    • το 31,78% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων,
    • το 25,01% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου,
    • το 22,35% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG),
    • το 15,60% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς χημικών & προϊόντων πετρελαίου,
    • το 13,85% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς Υγροποιημένου Αερίου Πετρελαίου (LPG)
    • και το 9,33% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ανήκει σε ελληνικά χέρια!

    Προσφέροντας στην Πατρίδα μας πολλές δεκάδες χιλιάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας, έσοδα και συνάλλαγμα, ασκώντας πολλαπλασιαστικές επιδράσεις σε πλείστους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

    Τα έσοδα από παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών προσεγγίζουν τα 20 δις ευρώ.

    Σήμερα τα έσοδα από παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών προσεγγίζουν τα 20 δις ευρώ. Επιχειρώντας με ασφάλεια πλέον μία προβολή, τα τελικά μεγέθη συναλλάγματος θα ξεπεράσουν σημαντικά τα 20 δις ευρώ ή στο 7% του ΑΕΠ και αντιστοιχούν στο 4,5% της απασχόλησης.

    Η τεράστια συνεισφορά της ναυτιλίας στην ανάπτυξη της χώρας και η συμβολή της στην εθνική οικονομία είναι αδιαμφισβήτητη. Ιδίως, αν λάβουμε υπόψη ότι δε δαπανάται ούτε ένα ευρώ για την επιδότηση του κλάδου.

    Η πρόκληση είναι να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που μας παρέχει η Ελληνική Ναυτιλία και να τροφοδοτήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη».

    Στη συνέχεια ο Τάκης Θεοδωρικάκος, εκθείασε τον ρόλο της προέδρου της ΕΕΕ, Μελίνας Τραυλού:

    «Είναι μεγάλη μου χαρά να βλέπω στη θέση  του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών μια άξια γυναίκα, την Μελίνα Τραυλού. Η οποία, με τη σειρά της, έχει αποδείξει στην πράξη πως εμπιστεύεται και τιμάει όχι μόνο την ελληνική σημαία στα πλοία της, αλλά και τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης.

    Όπως στο “Neptune Galene”, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που κατασκευάστηκαν στην Κορέα και ξεκίνησε με γυναίκα αξιωματικό τα ταξίδια του στις παγκόσμιες θάλασσες.

    Η έμπρακτη εμπιστοσύνη στις γυναίκες δεν είναι μόνο ζήτημα κοινωνικού συμβολισμού. Αλλά, κυρίως, συνείδηση αναγκαιότητας να προχωρήσουμε μπροστά, αποβάλλοντας στερεότυπα και αποτυχημένες προκαταλήψεις παλαιότερων εποχών.

    Η  Ναυτιλιακή Κοινότητα έχει να επιδείξει,  έντονη κοινωνική, πολιτισμική και ανθρωπιστική προσφορά. Μουσεία, νοσοκομεία, σχολεία, ιδρύματα έχουν ακόμη και τη βάση της ύπαρξής τους, στον Εφοπλιστικό και γενικότερα στο Ναυτιλιακό Κόσμο. Στα χρόνια της κρίσης πολλοί ήταν οι άνθρωποι από τη Ναυτιλιακή Κοινότητα που στήριξαν με δωρεές, το Λιμενικό Σώμα, τη Ναυτική Εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, μένοντας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Και συνεχίζουν να τον κάνουν».

    Διαβάστε επίσης:

    Αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κατά 37,42%

    Πλακιωτάκης: Η επανάσταση του 1821 αποτελεί κορυφαία πράξη γενναιότητας και αυτοθυσίας



    ΣΧΟΛΙΑ