• Business

    Ε. Βασιλάκης: Ένας από τους καλύτερους επιχειρηματίες της χώρας στέλνει (επιτέλους) μηνύματα με νόημα στην κυβέρνηση

    Ευτύχης Βασιλάκης. Πρόεδρος Aegean Airlines

    Ευτύχης Βασιλάκης. Πρόεδρος Aegean Airlines


    Όταν ο επικεφαλής της καλύτερης επιχείρησης στην Ελλάδα μιλάει, η κυβέρνηση καλά θα κάνει να έχει τις… κεραίες της τεντωμένες. Ο Ευτύχιος Βασιλάκης μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται για τον τίτλο αυτό της Aegean Airlines, της οποίας ηγείται, μετά τη βράβευσή της (προ εβδομάδων) στην ειδική εκδήλωση Growth Awards που διοργάνωσαν από κοινού η Eurobank και η Grant Thornton, με ειδικό βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας για τις συνολικές επιδόσεις της και τη σημαντική συμβολή της στην ανάπτυξη της οικονομίας.

    Και ο Ευτύχιος Βασιλάκης, αν και δε μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους αιχμηρές παρεμβάσεις, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, από το βήμα της ημερίδας Destination Greece 365 days που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού: τελειώνετε με την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport.

    Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση η οποία συνεχώς “κολλάει” και σε κάτι διαφορετικό, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε εκκρεμότητα τα μεγάλα σχέδια της κοινοπραξίας Fraport-Κοπελούζου για την αναβάθμιση και επέκταση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στον ελληνικό τουρισμό.

    Χαρακτηριστικό είναι αυτό που ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βασιλάκης: από τα 27,5 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφθηκαν το 2016 τη χώρα μας, περίπου 17 εκατομμύρια ήρθαν αεροπορικώς, ένα στοιχείο που καταδεικνύει τη σημασία των αερομεταφορών για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

    Τι κάνει όμως η κυβέρνηση για να βοηθήσει σε αυτόν τον τομέα; Τίποτα απολύτως: όχι μόνο επιμένει στον φόρο 24% στις αερομεταφορές, που όπως σημείωσε ο κ. Βασιλάκης είναι τριπλάσιος σε σχέση με τις άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, επιβαρύνοντας τη θέση των αεροπορικών εταιρειών, αλλά θέτει και εμπόδια στην αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, όπως άφησε να εννοηθεί ο ίδιος, αναφερόμενος στη στασιμότητα γύρω από την παραχώρησή τους.

    Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ο φορέας που έχει εξασφαλίσει την εκμετάλλευση των 14 αεροδρομίων έχει δεσμευθεί για επενδύσεις, έχει δεσμευθεί να διατηρήσει ανταγωνιστικές τις χρεώσεις μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, έχει δεσμευθεί να δίνει ποσοστό 30% των λειτουργικών κερδών του στο Δημόσιο, και διαθέτει ένα χειροπιαστό μοντέλο για το πώς θα διαχειριστεί και θα αναπτύξει τα 14 αυτά αεροδρόμια.

    Αφού υπάρχει αυτό το μοντέλο, χειροπιαστό και μπροστά μας, γιατί να ψάχνουμε άλλα;”, διερωτήθηκε ο κ. Βασιλάκης, σε μία ξεκάθαρη αιχμή προς την πλευρά της κυβέρνησης για τις συνεχείς παλινωδίες, αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι “φυσικά και θα πρέπει” το Δημόσιο να εποπτεύει το έργο – αλλά φυσικά είναι άλλο πράγμα να το εποπτεύει και άλλο να το υπονομεύει…

    Ελπίζουμε σε δέκα μέρες να τελειώσει η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, ώστε να πάρει το δρόμο της η επένδυση. Έχουμε υποχρέωση να μεταφέρουμε το μήνυμα στην πολιτεία, ώστε να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική στις αερομεταφορές”, ήταν το μήνυμα του Ευτύχιου Βασιλάκη, το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο σαφές…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Βακάκης: Σε αποτεφρωτήριο στη Βουλγαρία το ύστατο αντίο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Λιάκος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη διαγραφή ιδιωτικού χρέους (και) προς την εφορία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΕΗ: Ιώβεια υπομονή και ουρές από τα ξημερώματα για τη ρύθμιση των 36 δόσεων (video)



    ΣΧΟΛΙΑ